Υποχρεωτική LGBTI+ εκπαίδευση στα σχολεία της Αγγλίας

LGBTI+ εκπαίδευση
Πηγή εικόνας: avmag.gr

Πρόσφατα η Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε την υποχρεωτική εισαγωγή της συμπεριληπτικότητας LGBTI+ ζητημάτων. Στην υποχρεωτική LGBTI+ εκπαίδευση στα αγγλικά σχολεία προστέθηκαν, ακόμη, και μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τον προηγούμενο μήνα, ψηφίστηκε το σχέδιο για την LGBΤI+ εκπαίδευση μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων. Το σχέδιο πήρε 538 ψήφους υπέρ και μόνο 21 κατά. Το ανώτατο όργανο έδωσε την έγκρισή του για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης.

Ως μέρος των νέων κατευθυντήριων γραμμών για το πρόγραμμα σπουδών, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, τα σχολεία θα ακολουθούν ειδικά μαθήματα. Μαθήματα που αφορούν τις σχέσεις, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τους κινδύνους του sexting και την ψυχική υγεία. Η LGBTI+ εκπαίδευση θα περιλαμβάνει μαθήματα σχέσεων στο δημοτικό σχολείο. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα περιλαμβάνει μαθήματα σχέσεων και σεξουαλικής εκπαίδευσης. Θα περιληφθούν, ακόμη, και μαθήματα υγείας για όλες τις ηλικίες. Το νέο πρόγραμμα σπουδών της LGBTI+ εκπαίδευσης θα εισαχθεί στην Αγγλία από το 2020.

Ο υπουργός Παιδείας, Λόρδος Agnew του Oulton, δήλωσε από τη μεριά του,

«δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη διδάσκουμε τα παιδιά για την ποικιλόμορφη κοινωνία στην οποία ζούμε. Για τους διαφορετικούς τύπους συντροφικών σχέσεων, με τρόπο που να σέβεται όλα τα άτομα. Τα σχολεία πρέπει να διασφαλίσουν, ότι οι ανάγκες όλων των μαθητών ικανοποιούνται κατάλληλα. ‘Ολες/οι οι μαθήτριες/τές να κατανοούν τη σημασία της ισότητας και του σεβασμού, ιδίως του σεβασμού των διαφορών».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η νέα οδηγία είναι ξεκάθαρη για τη διδασκαλία σχετικά με τις σχέσεις των LGBTI+ ατόμων, που αναμένεται να διδάσκονται στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενθαρρύνεται και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία των διευθυντών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σχολείων τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

LGBTI+ εκπαίδευση
Πηγή εικόνας: anoixtoparathyro.gr

 

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις σχολικής συμπερίληψης των LGBTI+ μαθητών.

Την αδυναμία των ελληνικών αρχών να προασπίσουν τα δικαιώματα της LGBTI+ κοινότητας στο χώρο της εκπαίδευσης επιβεβαιώνει η πανευρωπαϊκή συγκριτική έρευνα της IGLYO. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα μαζί με το Λιχνεστάιν συγκεντρώνουν μόλις 5 βαθμούς, κερδίζοντας μια θέση προς στο τέλος του πίνακα.

Ως κριτήρια τέθηκαν η ύπαρξη νομικού πλαισίου κατά των διακρίσεων εφαρμοσμένου στην εκπαίδευση. Η γενικότερη ύπαρξη τέτοιων πολιτικών και στρατηγικών. Η ύπαρξη ενός συμπεριληπτικού εθνικού προγράμματος σπουδών. Ακόμη, λήφθηκε υπόψη η υποχρεωτική μετεκπαίδευση εκπαιδευτικών ως προς LGBTI+ ζητήματα. Η αναγνώριση φύλου από τις εκπαιδευτικές δομές. Η λειτουργία συστήματος συλλογής δεδομένων ως προς το σχολικό εκφοβισμό. Τέλος, κριτήριο υπήρξε η συνεργασία της κυβέρνησης με τις σχετικές ΜΚΟ και η διεθνής δέσμευση της χώρας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν εκπλήσσουν την κοινότητα Colour Youth. Σημειώνουν ότι η προάσπιση των LGBTI+ δικαιωμάτων στην εκπαίδευση είναι «ανεπαρκέστατη, αν όχι ανύπαρκτη, με τη χώρα να αποτυγχάνει να πληρεί όλα τα πρακτικά κριτήρια. Για άλλη μια φορά τονίζουμε την ανάγκη λήψης των κατάλληλων μέτρων προς την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ενώ η αναδυόμενη προβληματική κλείνει τα στόματα όσων βαυκαλίζουν τις συνειδήσεις τους υποστηρίζοντας την ανεπάρκεια αυτών»


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις σχολικής συμπερίληψης των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών. Ανακτήθηκε από www.tovima.gr (Τελευταία πρόσβαση 12/01/2020)

Υποχρεωτική η LGBTI+ εκπαίδευση στα σχολεία της Αγγλίας από το ’20. Ανακτήθηκε από avmag.gr (Τελευταία πρόσβαση 12/01/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;