Τελικά πόσα είναι τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία διγνωμία, για το πόσα τελικά είναι τα φωνήεντα της γλώσσας μας και ποιες γραμματικές, που συνυπάρχουν μαζί με τα άλλα σχολικά εγχειρίδια των μικρών παιδιών, τα περιγράφουν με σωστό τρόπο.

φωνήεντα

Πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα αυτό είχε εγερθεί  με την έκδοση της «Νέας Ελληνικής Γραμματικής» (κ. Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton, κ. Μιχάλη Γεωργιαφέντη, κ. Γεώργιο Κοτζόγλου και την κ. Μαργαρίτα Λουκά) της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού αναφορικά με τα φωνήεντα, τα σύμφωνα και τους φθόγγους.

Το ερώτημα τίθεται στο αν, τελικά, τα φωνήεντα είναι πέντε στον αριθμό ή εφτά, όπως αναφερόταν σε κάποιες παλαιότερες γραμματικές.

Προσπαθώντας λοιπόν να απαντηθεί η ερώτηση αυτή πάρθηκε ως βάση η επιστημονική γλωσσολογική πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη φωνητική, «φωνήεντα ονομάζονται οι φθόγγοι, οι οποίοι κατά τον σχηματισμό τους στη φωνητήρια οδό στερούνται οποιουδήποτε φραγμού ή επαρκούς στένωσης, ώστε να παραχθεί ακουστή τριβή».(Ντέιβιντ Κρύσταλ, 2008)

Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους η φωνητική απόδοση των φωνηέντων, δηλαδή όπως αυτά προφέρονται, αντιστοιχεί σε 5 ήχους – φθόγγους:

 1. a
 2. e
 3. i
 4. o
 5. u

Εν συνεχεία, η γραπτή απόδοση αυτών των φωνηέντων αντιστοιχεί σε 7 γράμματα:

 1. α
 2. ε
 3. ι
 4. η
 5. υ
 6. ο
 7. ω

ή για να είμαστε πιο ακριβείς σε 12 γράμματα αν προστεθούν και οι δίφθογγοι αι, οι, ει, ου και το υι.

Υπό αυτήν την άποψη λοιπόν έχουμε:

ΦΘΟΓΓΟΙΓΡΑΜΜΑΤΑ
aα
eε
iι, υ, η (οι,ει,υι)
oο, ω
uου

Σε παλαιότερες γραμματικές, πριν ακόμα υπάρξει φωνητική και φωνολογική έρευνα σε αυτό το πεδίο, πολλές φορές υπήρχε μία σύγχυση ανάμεσα στα γράμματα και στους φθόγγους της Ν.Ελληνικής γλώσσας.

Με τον όρο «φθόγγος» εννοούμε την φωνητική απόδοση των φωνηέντων, δηλαδή τους ήχους που παράγονται κατά την διάρκεια της προφοράς τους. Αντίθετα με τον όρο «γράμμα» εννοούμε την γραπτή απόδοση των φωνηέντων, το πώς αυτά εκφράζονται στον γραπτό λόγο.

Για παράδειγμα στη λέξη «κύριος» η φωνητική απόδοση του «υ» είναι  ο φθόγγος «i».

Από προσωπική, λοιπόν, άποψη θεωρείται ότι καμία γραμματική, δεν έχει σκοπό να βλάψει τη γλώσσα ή να την καταστρέψει, αφαιρώντας από τον πυρήνα του αλφαβήτου της φωνήεντα.

Η γλώσσα μας συνεχώς αλλάζει, εξελίσσεται  και τα εγχειρίδια χρήσης της πρέπει να ακολουθούν την εξελισσόμενη αυτή πορεία της.

 

«Τα όρια της γλώσσας είναι τα όρια του ανθρώπινου μυαλού.

Όσα ξέρω είναι αυτά για τα οποία έχω λέξεις.»

Ludwig Wittgenstein

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;