Τα Οφέλη της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ετών, όσον αφορά τη μετανάστευση, ένα από τα φλέγοντα ζητήματα είναι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και γενικά των ανθρώπων που καταφεύγουν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο. Η χώρα λοιπόν, οφείλει να συμβαδίσει με ένα σύγχρονο μοντέλο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για να εξασφαλίσει όχι μόνο μια αρμονική συμβίωση των μαθητών κάθε σχολείου μεταξύ τους αλλά και για να βοηθήσει κάθε μαθητή να εξελιχθεί σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση αναφέρεται στην εκπαίδευση που παρέχεται από τα σχολεία τα οποία φιλοξενούν μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων.   Λαμβάνοντας αυτού του είδους την εκπαίδευση τα παιδιά μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Η τριβή τους με διαφορετικές κουλτούρες δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ρατσιστικών αντιλήψεων. Αντιθέτως, τα παιδιά καλλιεργούν το αίσθημα της αλληλεγγύης, μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τον άλλο και χτίζουν σχέσεις βασισμένες στην αγάπη, την εμπιστοσύνη και την ηθική υποστήριξη. Με αυτόν τον τρόπο, αποβάλλουν τυχόν στερεότυπα και προκαταλήψεις που τους εμπόδιζαν να αναπτύξουν φιλίες με παιδιά διαφορετικών λαών και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Ένα ακόμα όφελος της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης είναι οι επιπλέον γνώσεις που κερδίζουν οι μαθητές από τη συναναστροφή τους με παιδιά άλλων πολιτισμών. Οι  καθηγητές φροντίζουν να προβάλλουν τα προτερήματα κάθε χώρας όσον αφορά τον πολιτισμό, τη θρησκεία, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα κάθε λαού και να αφήνουν κάθε παιδί να παρουσιάζει τη χώρα του μέσα από τη δική του αυθεντική οπτική γωνία. Ήδη γίνονται προσπάθειες εκπαίδευσης ενηλίκων πάνω σε αυτόν τον τομέα με επιμορφώσεις και σεμινάρια . Έτσι, τα παιδιά θα καλλιεργήσουν την περιέργεια και τη δίψα για γνώση, οποιαδήποτε μορφή γνώσης που αφορά τους συμμαθητές και φίλους τους.

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση έχει θετική επίδραση και στην ψυχολογία των παιδιών. Εφόσον αυτά συναναστρέφονται καθημερινά με παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων, έχουν αναπτύξει σχέσεις φιλίας μεταξύ τους, κάτι που οδηγεί στην καλή κοινωνικοποίησή τους αλλά και στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Δεν αναπτύσσουν εχθρικά συναισθήματα ή το αίσθημα του σκληρού ανταγωνισμού απέναντι στους συμμαθητές τους. Αντιθέτως, μαθαίνουν να λειτουργούν με άξονα την αλληλεγγύη και την ευγενή άμιλλα. Επιπλέον, αμβλύνονται τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού τα οποία συνήθως οφείλονται σε διενέξεις μαθητών διαφορετικών εθνικοτήτων, καθώς το κλίμα είναι φιλικό μεταξύ τους, η ψυχολογία όλων των μαθητών είναι ανεβασμένη και βλέπουν το σχολείο ως ένα μέρος ειρήνης και χαράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Καταλήγοντας, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής του και το κοινωνικό του υπόβαθρο. Όλα τα παιδιά του κόσμου πρέπει να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται τους συνανθρώπους τους από μικρή ηλικία προκειμένου να εξελιχθούν σε ευσυνείδητους πολίτες με αισθήματα αλληλεγγύης για τους συμπολίτες τους. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση δημιουργεί σχολεία γεμάτα χαμόγελα και όρεξη για ζωή και καλλιεργεί ανθρώπους που σέβονται και υποστηρίζουν την ισότητα στην εκπαίδευση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Αραποπούλου

Η Νίκη σπουδάζει στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και κατάγεται από τη Δράμα. Της αρέσει το θέατρο, ο κινηματογράφος και η βρετανική κουλτούρα. Αν και γεννημένη σε άλλη δεκαετία αγαπά την εποχή των '80s.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;