Τα αναπτυξιακά στάδια της γραφής

Τα αναπτυξιακά στάδια της γραφής
Πηγή εικόνας: freesunday.gr

 

Η κατάκτηση της γραφής αποτελεί βασικό στόχο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο νηπιαγωγείο, αλλά και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα παιδιά καλούνται να περάσουν από τη ζωγραφική στη γραφή γραμμάτων και αριθμών, τα οποία θα πρέπει να είναι κατανοητά στον αναγνώστη και να βασίζονται σε συγκεκριμένους κανόνες. Η ικανότητα γραφής είναι μια διαδικασία, η οποία περνά από διάφορα αναπτυξιακά στάδια και εμφανίζεται ήδη από τους πρώτες μήνες ζωής ενός παιδιού. Ωστόσο, σταθεροποιείται όσο το παιδί μεγαλώνει.

Τα αναπτυξιακά στάδια της γραφής

  • Το στάδιο του μουτζουρώματος (2-3 ετών)

Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά είναι σε θέση να δημιουργούν τυχαίες μουτζούρες και σημάδια πάνω στο χαρτί. Αποτελεί την πρώτη επαφή των παιδιών με τη γραφή, καθώς πρόκειται για σημάδια μεταξύ γραφής και ζωγραφικής.

  • Το γραμμικό επαναλαμβανόμενο στάδιο (3-4 ετών)

Τα παιδία αρχίζουν να κατανοούν πως η γραφή ακολουθεί κάποιους κανόνες, τα γράμματα μπαίνουν σε μια σειρά και η γραφή είναι οριζόντια στο χαρτί. Ωστόσο, θεωρούν πως οι λέξεις που αναφέρονται σε κάτι μεγάλο θα είναι μακρύτερες και εκείνες που αναφέρονται σε κάτι μικρό θα είναι αντίστοιχα κοντύτερες.

  • Το στάδιο αντιγραφής τυχαίων γραμμάτων (4-5 ετών)

Τα παιδιά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους τύπους των γραμμάτων και να τα χρησιμοποιούν με τυχαία σειρά, ώστε να δημιουργήσουν λέξεις ή φράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Το στάδιο φωνητικής γραφής (5-6 ετών)

Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σχέση μεταξύ γραμμάτων και ήχων. Με άλλα λόγια, είναι η περίοδος που κατακτούν τη φωνολογική ενημερότητα, καθώς αντιστοιχούν το γράφημα με το φώνημα.

  • Το στάδιο μεταβατικής ορθογραφίας (6-7 ετών)

Στο στάδιο αυτό, τα παιδιά, έχοντας αντιληφθεί το σύστημα του γραπτού λόγου, αρχίζουν σιγά σιγά να κατακτούν και κάποιους κανόνες. Η ορθογραφία τους βασίζεται κυρίως στην αντιστοίχιση φωνήματος- γραφήματος, αλλά κάποιες λέξεις αρχίζουν να ακολουθούν τη συμβατική τους ορθογραφία. Η γραφή είναι πλέον ευανάγνωστη και το πιάσιμο του μολυβιού γίνεται με το σωστό τρόπο, χρησιμοποιώντας την τριποδική λαβή.

  • Το στάδιο της συμβατικής ορθογραφίας (α’ δημοτικού και μετά)

Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά καταφέρνουν να αποκωδικοποιούν το γραπτό λόγο και η ορθογραφία τους ακολουθεί κατά κύριο λόγο τα συμβατικά πρότυπα.

Τα στάδια ανάπτυξης της γραφής και η αντιστοίχισή τους με συγκεκριμένες ηλικίες είναι ενδεικτικά. Τόσο οι γονείς, όσο και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν κατά νου ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, η υπερβολική καθυστέρηση κατάκτησης κάποιου σταδίου μπορεί να είναι σημάδι κάποιας δυσκολίας του παιδιού και να απαιτείται αξιολόγηση και παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, η εξάσκηση και η συστηματική υποστήριξη του παιδιού από γονείς και εκπαιδευτικούς είναι υψίστης σημασίας, προκειμένου να κατακτήσει με επιτυχία την ικανότητα γραφής.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Παπαναστασίου, Φ. (2020). Πώς κατακτούν τα παιδιά τη γραφή; – Τα αναπτυξιακά στάδια. Ανακτήθηκε στις 03/12/2020 από: www.thesspress.gr/pos-kataktoun-ta-paidia-ti-grafi-ta-anaptyxiaka-stadia/?fbclid=IwAR2u6DJwMY2dbz_H7HuJTTNlf2ungfvAA9MOTSTD_k1TxkNy_9nDUlJtBfM


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάγδα Γραμμένου

Είμαι η Μάγδα, ειδική παιδαγωγός με καταγωγή από την Κέρκυρα. Λατρεύω τα ταξίδια και τον κινηματογράφο. Μιλάω τρεις ξένες γλώσσες και γνωρίζω την ελληνική νοηματική γλώσσα και τη γραφή Braille. Στόχος μου μέσα από την αρθρογραφία είναι να βοηθήσω γονείς και εκπαιδευτικούς να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικότερα σε θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;