Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Πηγή εικόνας: sivitanidios.edu.gr

 

Έντονες είναι οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία προβλέπει την ταυτόχρονη διδασκαλία μαθητών που βρίσκονται στη σχολική τάξη και μαθητών που παρακολουθούν το μάθημα από το σπίτι. Με βάση την υπουργική απόφαση, προβλέπεται η χρήση σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για μαθητές που δεν μπορούν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία στο μάθημα, εξαιτίας μιας έκτακτης ή απρόβλεπτης συνθήκης, όπως μιας επιδημικής νόσου.

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θεωρείται νόμιμη και μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, τόνισε πως η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη. Για αυτό άλλωστε επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτή της επιδημικής νόσου.

Ταυτόχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία

Πως όμως μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη η ταυτόχρονη διδασκαλία; Προβλέπεται η βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα στην τάξη; Μπορεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία να αντικαταστήσει την παραδοσιακή διδασκαλία; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απασχολούν εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η Υπουργική ρύθμιση προβλέπει τη χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού, προκειμένου ο εκπαιδευτικός να παραδίδει το μάθημα τόσο στους μαθητές που βρίσκονται στην τάξη, όσο και σε εκείνους που απουσιάζουν από αυτή. Δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση χρήση κάμερας και βιντεοσκόπησης του μαθήματος. Αντιθέτως, ο εκπαιδευτικός είναι αυτός που θα επιτρέπει στους μαθητές να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επομένως, έχει πλήρη έλεγχο των συμμετεχόντων και της όλης διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Επιπλέον, η λήψη θα εστιάζει στον εκπαιδευτικό και στον πίνακα. Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή, η οποία γίνεται με τη φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη. Η σχέση και η αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τους μαθητές μέσα στη σχολική τάξη είναι αυτή που οδηγεί σε αποτελεσματικότερη μάθηση και στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Ωστόσο, για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μοιάζει μονόδρομος. Σκοπός είναι κανένας μαθητής να μην μείνει πίσω και να συντελεστεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Σχολεία: Τι θα ισχύσει τελικά για τις κάμερες και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ανακτήθηκε από: https://www.tanea.gr/2020/05/12/greece/education/sxoleia-ti-tha-isxysei-telika-gia-tis-kameres-kai-tin-eks-apostaseos-ekpaideysi/ (Τελευταία προβολή 10/10/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάγδα Γραμμένου

Είμαι η Μάγδα, ειδική παιδαγωγός με καταγωγή από την Κέρκυρα. Λατρεύω τα ταξίδια και τον κινηματογράφο. Μιλάω τρεις ξένες γλώσσες και γνωρίζω την ελληνική νοηματική γλώσσα. Στόχος μου να μάθω ακόμη περισσότερες και να ανακαλύψω καινούριους πολιτισμούς.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;