5 tips προσαρμογής για την πρώτη φορά στο σχολείο

πρώτη φορά στο σχολείο
Πηγή εικόνας: s.enet.gr

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και για κάποιες οικογένειες θα είναι η πρώτη φορά της σχολικής πραγματικότητας. Όσοι λοιπόν πρόκειται να στείλετε τα παιδιά σας για πρώτη φορά στο σχολείο είναι πολύ πιθανό να έχετε αρχίσει να νιώθετε μια σχετική ανησυχία γύρω από αυτό το γεγονός.

Η πρώτη φορά που το παιδί πηγαίνει στο σχολείο είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του. Είναι η πρώτη φορά που το παιδί θα αποχωριστεί το γονιό του για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δυσκολία που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα παιδί στην προσαρμογή του στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς του ονομάζεται άγχος αποχωρισμού.

Ορισμένες καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το παιδί είναι ο φόβος του αγνώστου, ο αποχωρισμός από τους γονείς, η νέα πραγματικότητα, η συνειδητοποίηση του παιδιού ότι χάνει τα «πρωτεία», η απώλεια της αίσθησης της μοναδικότητας που είχε στο σπίτι του, η γνώση ότι θα πρέπει να δουλέψει και να κουραστεί για να ενταχθεί σε μια νέα ομάδα. Όλα αυτά αποτελούν για το παιδί πρακτικές και συναισθηματικές δυσκολίες, που σηματοδοτούν το πέρασμά του από το σπίτι στο σχολείο.

Το «άγχος αποχωρισμού» αφορά παιδιά από 7 μηνών ως και έξι ετών περίπου και περιλαμβάνει σκέψεις και φόβους του παιδιού ότι ο άνθρωπος που το φροντίζει, η μαμά ή κάποιος άλλος  πρόκειται να πάθει κάτι όταν δεν βρίσκεται κοντά του. Για παράδειγμα, φοβάται  ότι η μαμά ή ο μπαμπάς θα χτυπήσουν, θα πεθάνουν κ.τ.λ .

Ο χρόνος προσαρμογής κάθε παιδιού στο σχολείο ποικίλλει. Μπορεί να χρειαστούν ορισμένες ώρες, μπορεί και κάποιες εβδομάδες. Αυτό εξαρτάται από την  προσωπικότητα του εκάστοτε παιδιού. Δηλαδή, το κάθε παιδί, ανάλογα με το χαρακτήρα του, αντιδρά με διαφορετικό τρόπο και προσαρμόζεται με διαφορετικό ρυθμό στο καινούργιο του σχολείο. Έρευνες διαπιστώνουν ότι μέχρι και το 80% των παιδιών παρουσιάζουν δυσκολίες προσαρμογής κατά τον πρώτο μήνα φοίτησης στο σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθούν ορισμένα tips που θα βοηθήσουν στην προσαρμογή του παιδιού σας.

  1.  Αντιμετωπίζουμε το γεγονός της έναρξης του σχολείου με ενθουσιασμό και πηγαίνουμε μαζί να διαλέξουμε τα σχολικά είδη. Διαμορφώνουμε τον χώρο του γραφείου του με χαρούμενα χρώματα.
  2. Να είστε υποστηρικτικοί, ενθαρρυντικοί και να συζητάτε με τα παιδιά όσα έγιναν κάθε μέρα, ειδικά το πρώτο διάστημα προσαρμογής στη σχολική πραγματικότητα. Δείχνουμε την αντοχή μας στις αντιδράσεις των πρώτων ημερών.
  3. Του αγοράζουμε βιβλία που προετοιμάζουν το παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Τα διαβάζουμε μαζί, συζητώντας για τα αισθήματα των παιδιών την πρώτη φορά που ξεκινούν κάτι τόσο καινούργιο, αλλά και συναρπαστικό. Φτιάχνουμε μια ιστορία με τον αγαπημένο του ήρωα στην ίδια κατάσταση.
  4.  Μιλάμε στο παιδί για τις προσωπικές μας εμπειρίες από το σχολείο. Δεν φοβόμαστε να ομολογήσουμε πως την πρώτη ημέρα είχαμε και εμείς άγχος και φόβο για το καινούργιο, συναισθήματα που είναι φυσιολογικά για κάθε άνθρωπο. Δίνουμε το παράδειγμα κάποιου άλλου παιδιού που γνωρίζει και συμπαθεί και αναφέρουμε πώς εκείνο ξεπέρασε τους φόβους του χωρίς να κάνουμε συγκρίσεις.
  5. Του παρουσιάζουμε μια  ρεαλιστική εικόνα της σχολικής καθημερινότητας . Του εξηγούμε πώς θα είναι μέσα στην αίθουσα τα θρανία, του μιλάμε για το σεβασμό απέναντι στη δασκάλα του, για το διάλειμμα και τα παιχνίδια στο σχολείο. Του δίνουμε κίνητρα για να πάει σχολείο τονίζοντας τα θετικά στοιχεία, όπως τους νέους φίλους που θα κάνει, τα πράγματα που θα μάθει, τα ομαδικά παιχνίδια, τις εκδρομές.

Σχετικά με τους γονείς, χρειάζεται υπομονή. Είναι όμως μια περίοδος που θα θυμάστε στα μετέπειτα χρόνια και θα την αναπολείτε γι’αυτό χαρείτε την.

Καλή σχολική χρονιά!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

www.childit.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λαμπρινή Νικούδη

Γεια σας!! Είμαι φιλόλογος, απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αγαπώ την εκπαίδευση, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τον εθελοντισμό και τα ταξίδια. Μου αρέσει η αρθρογραφία,γιατί είναι ένας όμορφος τρόπος για να συλλογιζόμαστε και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας. Η φράση που με εκφράζει περισσότερο είναι του Σόλωνα: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;