Οι νέες τεχνολογίες στην Ιστορία

Οι νέες τεχνολογίες λόγω του εποπτικού, διαδραστικού, πολυμεσικού τους χαρακτήρα, προσφέρουν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ποικίλες δυνατότητες. Σ’ αυτό βοηθάει ιδιαίτερα το μάθημα της Ιστορίας γιατί η διαδικτυακή σύνδεση του μαθήματος με τη βάση δεδομένων λειτουργεί ως οιονεί ζωντανός οργανισμός. Έτσι:

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα και δυνατότητες:

1. Υπέρβαση του δίπολου παραγωγή – κατανάλωση. Μέσα από τις νέες τεχνολογίες στην Ιστορία υπερβαίνεται η θεώρηση του θετικισμού στο μάθημα, δηλαδή το ζήτημα της μιας και αντικειμενικής πραγματικότητας. Ο πομπός μηνυμάτων παύει να είναι πλέον η αυθεντία του καθηγητή ιστορίας και μετατρέπεται σε πολλαπλό σύστημα μηνυμάτων.

2. Αναιρείται ο παραδοσιακός και συγκεντρωτικός χαρακτήρας του μαθήματος. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια συγκριτική, διαπολιτισμική και πλανητική θεώρηση των ιστορικών δεδομένων. Η ανανέωση των πηγών είναι συνεχής και η θέσπιση κανόνων δεοντολογίας ακολουθεί το επιστημονικό-παγκόσμιο πλαίσιο. Ιδιαίτερα αυτό φαίνεται στη συζήτηση των επίμαχων θεμάτων και των συγκρουσιακών ζητημάτων (Ολοκαύτωμα, Εμφύλιος πόλεμος, κτλ.).

Οι νέες τεχνολογίες για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.
Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στη διδασκαλία συγκρουσιακών θεμάτων.
Οι νέες τεχνολογίες και τα  διδακτικά σενάρια:

3. Παροχή της δυνατότητας στον εκπαιδευτικό να σχεδιάσει ειδικά διαμορφωμένα σενάρια μάθησης. Μέσα από τις νέες τεχνολογίες προωθείται η έρευνα και η βαθύτερη επεξεργασία διδακτικών ενοτήτων. Έτσι, ανεξαρτήτως στόχων, κινήτρων κ.ο.κ. το μάθημα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις νέες παιδαγωγικές αρχές. Τέτοιου είδους οργάνωση του μαθήματος οδηγεί στην επίλυση προβλημάτων της Ιστορίας αλλά και στην άμβλυνση των δυσλειτουργιών του παραδοσιακού μαθήματος.

4. Οι πηγές πληροφοριών είναι άπειρες και αστείρευτες, αφού το Διαδίκτυο προσφέρει πρόσβαση σε κάθε λογής πληροφορία. Βίντεο, εικόνες, χάρτες, σχόλια, μαρτυρίες, κ.α. μπορούν να ενισχύσουν την αξιοπιστία του μαθήματος. Η επικοινωνιακή δυναμική των νέων τεχνολογιών βοηθούν στον ιστορικό διάλογο, τη συζήτηση μεταξύ ατόμων με διαφορετική κουλτούρα, καταγωγή και εμπειρίες. Έτσι, όλη η μαθησιακή διαδικασία πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης κάθε διδακτικής ενότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5. Ταυτόχρονα με τη χρήση όλων των πηγών αναπτύσσονται και αρκετές δεξιότητες των μαθητών. Η αναλυτική σκέψη, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η κατανόηση ιστορικών εννοιών είναι μερικές από αυτές. Οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην πολλαπλή αξιολόγηση των μαθητών τόσο στο επίπεδο της έρευνας και των γνώσεων όσο και στο επίπεδο της σκέψης και του σχεδίου αντιμετώπισης προβλημάτων.

Ο μαθητής μαθαίνει μέσω του Η/Υ.
Οι νέες τεχνολογίες μέσω των Η/Υ δίνουν πρόσβαση σε εκατομμύρια πληροφορίες.

 

Οι νέες τεχνολογίες, και ο Η/Υ

6. Η πρόσβαση των μαθητών σε ποικίλες οπτικές γωνίες με τις οποίες παρουσιάζονται οι ιστορικές καταστάσεις, βοηθάει στην αντιμετώπιση στερεοτυπικών αντιλήψεων. Οι προκατειλημμένες στάσεις, ιδεολογίες και συμπεριφορές αποφεύγονται μέσω αυτού του μαθήματος, αφού τα πάντα τεκμηριώνονται και επιχειρηματολογούνται.

7. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μια μορφή εκπαίδευσης που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς τα τελευταία χρόνια. Οι νέες τεχνολογίες έχουν συμβάλει σ’ αυτή τη μορφή εκπαίδευσης. Η εργασία από το σπίτι, οι τηλεδιασκέψεις και η δημιουργία δικτύων είναι μερικές από τις εφαρμογές και στο μάθημα της Ιστορίας.

8. Τέλος, μια ακόμη βασική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών είναι η υποβοήθηση της διαθεματικότητας. Παρά τον κεντρικό άξονα της Ιστορίας, τα παιδιά μέσω των τεχνολογιών εξασκούνται και κρίνουν τόσο πληροφορίες που έχουν να κάνουν με δεξιότητες αλλά και με άλλα μαθήματα. Ιστορία για παράδειγμα σήμερα σημαίνει και γεωγραφία, και κοινωνιολογία, και οικονομία, και πολιτική κ.ο.κ. Τα πολυεπίπεδα σχεδιαγράμματα και οι δεκάδες συνδυασμοί μαθημάτων ενισχύουν τις σφαιρικές γνώσεις του μαθητή και μετατρέπουν σε εργαστήρι τη σχολική τάξη.

Μαθητές με τα κινητά τους φωτογραφίζουν εκθέματα.
Μουσειακή εκπαίδευση στην Ιστορία: οι νέες τεχνολογίες υποστηρίζουν τέτοιες δραστηριότητες.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Λαδικός

Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και άρθρων. Αγάπη του είναι η μουσική, τα ταξίδια και ο αθλητισμός.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;