Μπουτάν, το κράτος με τους καλύτερα αμειβόμενους δασκάλους

Μπουτάν
Πηγή εικόνας: borgenmagazine.com

Η είδηση ότι στο Μπουτάν τον μεγαλύτερο μισθό στο δημόσιο λαμβάνουν οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί εκπλήσσει τους πάντες. Οι περισσότεροι θα περίμεναν ότι την απόφαση αυτή θα την είχε πάρει μια χώρα με δυνατή οικονομία και πολιτισμό αιώνων. Και όμως, η μικρή αυτή χώρα ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, με μόλις 750.000 κατοίκους, αμείβει καλύτερα το επάγγελμα του δασκάλου και του γιατρού, από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο υπάλληλο.

Ποσοστό αύξησης στους μισθούς των δασκάλων του Μπουτάν

Μετά την εφαρμογή του νέου αυτού νόμου, οι δάσκαλοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται σημαντικά. Όσοι διέθεταν εμπειρία από 0 έως και 10 χρόνια, πήραν αύξηση 35%. Όσοι διέθεταν εμπειρία 10 έως και 20 χρόνια, πήραν αύξηση 45%.  Όσοι έχουν εμπειρία  πάνω από 20 χρόνια, πήραν αύξηση κατά 55%. Περισσότερες αυξήσεις γίνονται και ανάλογα με την απόδοσή στην εργασία τους.

Η απόφαση αυτή βέβαια δεν είναι και τόσο παράξενη για το βουδιστικό βασίλειο του Μπουτάν  εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 1972, ο 4ος βασιλιάς της χώρας είχε δηλώσει ότι, «η Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία είναι πιο σημαντική από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν».

 «Οι δάσκαλοι θα γίνουν το υψηλότερα αμειβόμενο επάγγελμα στη χώρα»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την απόφαση για τις αυξήσεις προώθησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Μπουτάν, Λοτάι Τσέρινγκ. Ο Τσέρινγκ εκλέχθηκε πρωθυπουργός το 2018 και έχει τη φήμη ενός πολυτάλαντου μεταρρυθμιστή. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κυβερνάει τη χώρα και τα Σαββατοκύριακα εργάζεται ως χειρουργός.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία από τις δυνατότερες οικονομίες παγκοσμίως, ο πιο καλά αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος, σε όλες σχεδόν τις πολιτείες, είναι κάποιος προπονητής κολεγιακού ράγκμπι. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, ωστόσο, είναι εκείνη που αμείβει καλύτερα τους δασκάλους, με μέσο όρο τα 86.000 δολάρια το χρόνο. Στην ίδια πολιτεία, ο καλύτερα αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος είναι ο Δρ. Γκάρι Γκριν, Καθηγητής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του SUNY, ο οποίος παίρνει περίπου 750.000 δολάρια το χρόνο.

Η εκπαίδευση στο Μπουτάν                                 

Κατά την τελευταία δεκαετία, το Μπουτάν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο να είναι προσβάσιμη η εκπαίδευση για όλους. Η Βασιλική Κυβέρνηση του Μπουτάν δίνει υψηλή προτεραιότητα στη βελτίωση της ποιότητας της μάθησης στα δημοτικά σχολεία και στην επέκταση της πρόσβασης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 10ετές «Σχέδιο Εκπαίδευσης του Μπουτάν (Bhutan Education Blueprint 2014-2024)» επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος. Στην αύξηση της πρόσβασης, της ποιότητας, της ισότητας και της αποτελεσματικότητας. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την εκπαίδευση ως βασικό δικαίωμα και προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών στόχων της χώρας.

Ο γενικός στόχος του «Σχεδίου Εκπαίδευσης του Μπουτάν»  είναι να έχει ένα αποτελεσματικό, υψηλής απόδοσης και επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα που προετοιμάζει τους μαθητές, τους μελλοντικούς πολίτες του, να ευδοκιμήσουν σε έναν ανταγωνιστικό και «γρήγορο ομογενοποιημένο» κόσμο με γνώση, πνευματική ικανότητα και χαρακτήρα. Ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναπτύξει το εκπαιδευτικό σύστημα, η πρόοδος περιορίζεται από τους περιορισμένους πόρους της χώρας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Bhutan. Ανακτήθηκε από https://www.globalpartnership.org/where-we-work/bhutan (Τελευταία προβολή 09/01/2021)

Δάσκαλοι και γιατροί οι καλύτερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτό το κράτος. Ανακτήθηκε από https://www.infokids.cy/se-ayto-to-kratos-oi-kalytera-ameivome/ (Τελευταία προβολή 09/01/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;