Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν το καλοκαίρι

Πηγή εικόνας: British Psychological Society


Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν το καλοκαίρι…

Τα σχολεία έκλεισαν και το καλοκαίρι ξεκίνησε για τα καλά για τους μικρούς μας φίλους… Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όλα τα παιδιά ανυπομονούν για το καλοκαίρι, να έχουν όλη την μέρα ελεύθερη για μπόλικο παιχνίδι. Όμως, μόλις περάσει η πρώτη βδομάδα του καλοκαιριού, τα παιδιά αρχίζουν να βαριούνται… Κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος των γονιών.

Έτσι, οι γονείς ξεκινούν να γράφουν τα παιδιά τους στα αγγλικά, στο τένις, στην κατασκήνωση, σε όσες πιο πολλές δραστηριότητες μπορούν για να μην νιώθουν τα παιδιά τους πλήξη και για να έχουν, κι οι ίδιοι, το κεφάλι τους ήσυχο. Μ’αυτό τον τρόπο, όμως, το πολυπόθητο καλοκαίρι μετατρέπεται σε έναν μικρό χειμώνα και η ρουτίνα των παιδιών είναι ακριβώς η ίδια το καλοκαίρι, όπως και κατά την σχολική περίοδο.

 

καλοκαίρι
Πηγή εικόνας: professionalizeit.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν

τους γονείς να μην αγχώνονται αν τα παιδιά τους νιώσουν πλήξη το καλοκαίρι. Άλλωστε αυτό ακριβώς είναι και το νόημα των διακοπών για μικρούς και μεγάλους. Διακοπές σημαίνει να κάνουμε διάλειμμα από την ρουτίνα και τις υποχρεώσεις και να διανύσουμε μία μικρή περίοδο του χρόνου με πιο χαλαρούς και ήρεμους ρυθμούς. Δεν γίνεται 365 μέρες τον χρόνο να λειτουργούμε, καθημερινά, με εντατικό και φορτωμένο πρόγραμμα. Γι’αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, είναι σημαντικό οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να βαρεθούν το καλοκαίρι!

Βεβαίως, τρεις μήνες διακοπών αποτελούν μεγάλη χρονική περίοδο για “βαρεμάρα”, όμως όλα έχουν την εξήγησή τους. Όταν, οι ψυχολόγοι λένε πως πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να βαρεθούν το καλοκαίρι, εννοούν πως πρέπει να τα αφήσουμε να αποφασίσουν τα ίδια για το πως θα αξιοποιήσουν τον χρόνο τους. Ο απόλυτα ελεύθερος χρόνος για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί στον άνθρωπο πλήξη. Μέσα στο διάστημα της πλήξης, ο άνθρωπος ψάχνει τρόπους για να την αντιμετωπίσει.

Έτσι σιγά-σιγά, ξεκινά μία εσωτερική ενδοσκόπηση

και μία αναζήτηση δραστηριοτήτων, που θα τον κάνουν να νιώσει χρήσιμος και θα δώσουν νόημα στην ζωή του. Αυτός είναι και ο στόχος των ψυχολόγων, να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να παίρνουν αποφάσεις για την ζωή τους, κάτι που θα τα βοηθήσει στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Το να προσπαθούν, λοιπόν, οι γονείς να γράφουν τα παιδιά τους σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων το καλοκαίρι, όπως τον χειμώνα, δεν τα βοηθάει ν’αντιμετωπίσουν την πλήξη τους, αλλά αντίθετα τα καταπιέζει και δεν τα αφήνει να αποφασίσουν ελεύθερα για τον εαυτό τους. Αυτό, όμως, που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους είναι να μιλήσουν μαζί τους και να φτιάξουν μία λίστα από πράγματα, που θα ήθελαν τα ίδια να δοκιμάσουν το καλοκαίρι, όπως να κάνουν ποδήλατο, να ζωγραφίσουν, να διαβάζουν βιβλία, να κάνουν κατασκευές, κτλ.

Έτσι, λοιπόν, κάθε φορά, που τα παιδιά θα νιώσουν πλήξη,

οι γονείς το μόνο, που θα έχουν να κάνουν είναι να τους πουν να ανατρέξουν στην λίστα, που έχουν δημιουργήσει. Φυσικά, επίσης, είναι σημαντικό και οι γονείς να περνάνε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους στις διακοπές πηγαίνοντας στην θάλασσα, ή σε μουσεία, ή μαγειρεύοντας, φυτεύοντας λουλούδια, κτλ.

Το σημαντικό είναι ν’αφήσουμε τα παιδιά να ξεκουραστούν το καλοκαίρι και να γεμίσουν την ημέρα τους με δραστηριότητες που θα τα κάνουν να νιώθουν πλήρη και ευτυχισμένα. Λίγη πλήξη το καλοκαίρι δεν πειράζει, καθώς τα παιδιά έχουν άπλετη φαντασία και δίψα για ζωή και αργά ή γρήγορα θα βρουν τρόπους να περάσουν τον χρόνο τους δημιουργικά. Και εν τέλει, καλοκαίρι είναι, ας αφήσουμε τα παιδιά να ευχαριστηθούν παιχνίδι με τους φίλους τους, όσο είναι ακόμα μικρά!

Καλό καλοκαίρι!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

  • Ψυχολόγοι προειδοποιούν: «Το καλοκαίρι, αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν», Ανακτήθηκε από: bovary.gr
  • Αφήστε το πιδί να βαρεθεί, Ανακτήθηκε από: firstimemommy.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντωνία

Πιστεύω πως η ζωή είναι αγάπη, είναι τέχνη, είναι άθλημα! Όπως και στην αγάπη, έτσι και στην ζωή ως άνθρωποι μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να παίρνουμε και να δίνουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε. Όπως και στην τέχνη, έτσι και στην ζωή γινόμαστε δημιουργοί και οραματιζόμαστε κάτι καλύτερο δημιουργώντας όλοι μαζί αυτό, που λέμε πολιτισμό. Όπως και τα αθλήματα, έτσι και η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας και για να επιβιώσουμε το μόνο, που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;