Γιατί οι νέοι εξακολουθούν και εγκαταλείπουν το σχολείο;

νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο
Πηγή εικόνας: insidemanila.ph

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι νέοι εξακολουθούν και εγκαταλείπουν το σχολείο, αρκετά νωρίς, θεωρώντας ότι αυτό δεν τους είναι και τόσο απαραίτητο. Το κοινωνικό, αυτό, πρόβλημα αποτελεί μια μάστιγα με πολλές προεκτάσεις στη χώρα μας. Τα ποσοστά των αναλφάβητων στην Ελλάδα είναι σοκαριστικά. Ένας στους δέκα Έλληνες δεν έχει τελειώσει ούτε το δημοτικό σχολείο. Ο κύριος λόγος είναι ότι πολλές οικογένειες ζουν στα όρια της φτώχειας και τα παιδιά αναγκάζονται, από νωρίς, να αφήσουν τις σπουδές τους και να ψάξουν δουλειά για μεροκάματο.

Στην Ελλάδα, περίπου 5.000 με 7.000 παιδιά εξακολουθούν και εγκαταλείπουν το σχολείο τους. Οι πτυχιούχοι, στη χώρα μας, ανέρχονται γύρω στους 1.265.168. Ο αριθμός εκείνων που εγκαταλείπουν το σχολείο, χωρίς να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου ή δημοτικού, φτάνει στα 3.8 εκατομμύρια!

Το γεγονός ότι οι νέοι εξακολουθούν και εγκαταλείπουν το σχολείο σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία, μπορεί να είναι πολύ αντιπαραγωγικό για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Τα χρόνια μάθησης δεν είναι μόνο σημαντικά ακαδημαϊκά, αλλά και κοινωνικά. Το να εγκαταλείπουν το σχολείο δεν βοηθάει πάντα τους νεαρούς εφήβους να βρουν μια καλή δουλειά στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, ακριβώς, το λόγο, η υποχρεωτική εκπαίδευση, μέχρι τα 18, είναι η καλύτερη ιδέα για τα νέα άτομα.

Η εκπαίδευση και η γνώση, θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα του καθενός μας, κατά τη διάρκεια της ζωής. Ακόμα κι εάν έχει μια δουλεία στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να έχεις κατά νου, πως η παιδεία και η δια βίου μάθηση θα πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σου ενασχόληση. Θα πρέπει πάντα να αποτελεί μια προτεραιότητα για τους νέους.

Η γνώση και η παιδεία είναι ένα πολύ σημαντικό κλειδί για τη ζωή. Δυστυχώς, αυτό δεν το αντιλαμβάνονται όλοι και κυρίως οι νέοι. Γι’ αυτό και εξακολουθούν και εγκαταλείπουν το σχολείο. Οι μαθητές χρειάζονται τόσο την θεωρητική γνώση, όσο και την εμπειρία γύρω από τη δουλειά. Εάν το σχολείο παρέχει και τα δύο, το μέλλον των νέων εφήβων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ανθηρό και με περισσότερες συνειδητές επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι που καταλαβαίνουν την αξία των τυπικών προσόντων, μπορούν πιο εύκολα να βρουν δουλεία  και να επωφεληθούν στο μέλλον.

Ορισμένοι νέοι εξακολουθούν και εγκαταλείπουν το σχολείο, ψάχνοντας το εύκολο κέρδος. Αυτοί, όχι μόνο αντιμετωπίζουν την απόρριψη, αλλά μπορεί και να το μετανιώσουν αργότερα στο μέλλον. Άρα, τα τυπικά προσόντα και η γνώση είναι εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον στην αγορά εργασίας.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς, από τη μεριά τους, θα πρέπει να έχουν μία στενή συνεργασία με τους μαθητές. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα δυνατά σημεία καθώς και τις αδυναμίες τους. Θα πρέπει να τα παρακινούν, να τα εμπνέουν, να τα καθοδηγούν ώστε να γίνουν πιο παραγωγικά. Να τα προτρέπουν να αξιοποιούν τα ταλέντα τους και να τα εκθέτουν σε διαφορετικές δραστηριότητες, ενασχολήσεις και χόμπι.

Είναι γεγονός ότι όσο πιο πολύ εκτίθεσαι σε διαφορετικά πεδία γνώσης, τόσο πιο καλά προσαρμόζεσαι κοινωνικά, βρίσκοντας και τον δρόμο σου, ως ενήλικας. Αυτό προϋποθέτει υπομονή και επιμονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι τόσο θετικό όσο και ανταποδοτικό για το μέλλον.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Έφηβοι σε απόγνωση: Γιατί εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο; Ανακτήθηκε από www.protothema.gr (Τελευταία πρόσβαση 25/01/2020)

Εγκαταλείπουν το σχολείο λόγω κρίσης – 10% των Ελλήνων δεν έχει βγάλει το Δημοτικό. Ανακτήθηκε από www.iefimerida.gr (Τελευταία πρόσβαση 25/01/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;