5 ξεχωριστά σχολεία στην Ελλάδα

ξεχωριστά σχολεία
 Ξεχωριστά σχολεία. Πηγή εικόνας: deschool.eu

Στη χώρα μας, εκτός από τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, τα τελευταία χρόνια, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία και κάποια ξεχωριστά σχολεία. Κέντρα προσχολικής αγωγής και δημοτικά σχολεία που διαφοροποιούνται από την κλασική εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά τα ξεχωριστά σχολεία ακολουθούν καινοτόμες παιδαγωγικές αρχές. Πρόκειται για σχολεία που τοποθετούν το μαθητή στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής και κάθε άλλης διαδικασίας του σχολείου.

Θα σας παρουσιάσουμε, λοιπόν, αυτά τα 5 ξεχωριστά σχολεία της χώρας μας με τη διαφορετική εκπαιδευτική φιλοσοφία. Σχολεία, που σέβονται τα ενδιαφέροντα και τις συναισθηματικές ανάγκες του κάθε μαθητή. Πιστεύουν στις ικανότητες και τις δυνατότητες των μαθητών. Ενθαρρύνουν κάθε προσπάθεια των παιδιών. Προσφέρουν, ακόμη, κατάλληλα ερεθίσματα που εξάπτουν τη φαντασία, τη περιέργεια και την αγάπη των παιδιών για τη μάθηση.

Τριανέμι

Το Τριανέμι βρίσκεται στο Μαρούσι. Πηγή έμπνευσης και αφετηρία αποτέλεσε η παιδαγωγική των σχολείων Waldorf-Steiner. Μια παιδαγωγική που βοηθάει το παιδί να θρέψει τον ίδιο του τον εαυτό, να καλλιεργήσει τη χαρά για τη μάθηση και να επιτρέψει μια ειλικρινή σχέση με τη ζωή και τον κόσμο. Αν και συμβαδίζει με το ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και λειτουργεί για παιδιά από το προνήπιο έως και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αποτελεί ένα από τα ξεχωριστά σχολεία της χώρας μας.

 

ξεχωριστά σχολεία
Πηγή εικόνας: talcmag.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Τριανέμι δίνεται μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση μέσα από το βίωμα, τη τέχνη, τη φύση και τη χειροτεχνία. Μαθήματα όπως γλώσσα και μαθηματικά, συντροφεύονται αρμονικά από ζωγραφική, μουσική, κηπουρική, πλέξιμο, ξυλουργική, παραμύθια. Σημαντικό στοιχείο είναι η σχέση που τα παιδιά αποκτούν με τη φύση. Τα παιδιά δεν υπερφορτώνονται με ερεθίσματα που τους προκαλούν ένταση. Τους δίνεται ο αναγκαίος χώρος και χρόνος να παίξουν, να δράσουν και να εκφραστούν. 

Σχολεία της Φύσης και των Χρωμάτων

Τα Σχολεία της Φύσης και των Χρωμάτων είναι δημόσια σχολεία στη Κρήτη και συγκαταλέγονται στα ξεχωριστά σχολεία. Εκεί προτείνεται μια εναλλακτική εκπαίδευση, όπου η ψυχή και η δημιουργικότητα των παιδιών αποτελεί προτεραιότητα.

Όλα τα παιδιά μαθαίνουν γελώντας. Δάσκαλοι και μαθητές λειτουργούν ισότιμα στην πορεία του σχολείου. Οι μαθητές μαθαίνουν να προσφέρουν και να φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Η φύση είναι ο μεγαλύτερος και ο πολυτιμότερος δάσκαλος των μαθητών. Με την πρώτη ευκαιρία οι μαθητές βγαίνουν έξω από τις τάξεις και απολαμβάνουν μια όμορφη μέρα, παίζοντας και μαθαίνοντας. Στα σχολεία αυτά δεν υπάρχουν τείχη. Μπορεί να έρθει όποιος θέλει και να μοιραστεί τη δική του ιστορία και μέσα απ’αυτήν οι μαθητές να ανακαλύψουν ένα κομμάτι του εαυτού τους.

 

ξεχωριστά σχολεία
Πηγή εικόνας: apopsilive.gr

Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών Μαρία Γουδέλη

Η Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών Μαρία Γουδέλη ακολουθεί το μοντεσσοριανό σύστημα. Ως θεμελιακές αρχές έχει την αυτοαγωγή, αυτομόρφωση του παιδιού με την ατομική εργασία σ’ ένα κατάλληλα οργανωμένο περιβάλλον. Παιδαγωγική φιλοσοφία της Σχολής είναι, πως κάθε ανθρώπινο ον γεννιέται έχοντας «εν δυνάμει» τις μελλοντικές ικανότητές του. Το παιδί ωθούμενο από τις δικές του εσωτερικές δυνάμεις έχει ανάγκη να γνωρίσει ότι το περιβάλλει, αποκτώντας έτσι εμπειρίες που θα το οδηγήσουν στην ομαλή εξέλιξή του. Ακόμη μία περίπτωση που συγκαταλέγεται στα ξεχωριστά σχολεία της Ελλάδας.

Η διδασκαλία των μαθημάτων, εδώ, δεν γίνεται από την έδρα. Η εργασία γίνεται ατομικά, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε παιδιού, με τη βοήθεια παιδαγωγικού υλικού κατάλληλου στην κατανόηση και της πιο αφηρημένης γνώσης. Ο εκπαιδευτικός στην αρχή είναι ενεργητικός, για να συσχετίσει το παιδί με το περιβάλλον. Όταν επιτευχθεί αυτή η συσχέτιση αποσύρεται και γίνεται παρατηρητής. Δεν υπάρχουν επιπλήξεις, τιμωρίες, συγκρίσεις, αμοιβές. Δεν υπάρχουν, ακόμη, έλεγχοι προόδου ή βαθμολογία. Το σχολείο διαθέτει το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό που καλύπτει το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου.

 

Πηγή εικόνας: Nou-Pou.gr

 

Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο (ΔΕΣ) – Δημοτικό

Το Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο (ΔΕΣ) υποδέχεται τους μαθητές με αγάπη, φροντίδα και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπλουτισμένο με κάθε λογής ερεθίσματα, που ανθίζει τη σκέψη και την προσωπικότητα  των παιδιών. Εκεί συνδυάζεται η χαρά με τη μάθηση, η εξερεύνηση με την αφομοίωση, η ενσυναίσθηση με την αυτογνωσία και η σχολική ζωή με τις πιο χαρούμενες και ευφάνταστες εμπειρίες. Η διδακτική προσέγγιση στο ΔΕΣ στοχεύει σε μια προσωποποιημένη για κάθε παιδί εκπαιδευτική εμπειρία η οποία προσαρμόζεται στο δικό του μαθησιακό στυλ, με έναν διαφοροποιημένο διερευνητικό τρόπο, ώστε ο μαθητής να αποκτήσει δεξιότητες και εμπειρίες για την μελλοντική ανέλιξή του.

Κέντρο Προσχολικής Αγωγής – Dorothy Snot

Τέλος, ένα, ακόμη, σχολείο που συγκαταλέγεται στα ξεχωριστά σχολεία της χώρας μας αποτελεί και το Dorothy Snot, ένα ελληνικό, μικρού μεγέθους, κέντρο προσχολικής αγωγής. Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του βασίζεται  στις αρχές της βιωματικής μάθησης, κυρίως μέσα από το παιχνίδι (play based learning). Τα παιδιά παίζοντας ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

5 σχολεία με διαφορετική εκπαιδευτική φιλοσοφία. Ανακτήθηκε από infokids.gr (Τελευταία πρόσβαση 16/02/2020)

Τριανέμι: Ένα σχολείο για τα χέρια, την καρδιά και τον νου. Ανακτήθηκε από talcmag.gr (Τελευταία πρόσβαση 16/02/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;