Διπλωματική οδός για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα από το υπουργείο Πολιτισμού

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει μια μάχη, μια πολύ μεγάλη μάχη», τόνισε η Λυδία Κονιόρδου,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στον “Εθνικό Kήρυκα” και τον Φώτη Καλιαμπάκο «Οι Έλληνες καθημερινά ζουν μεγάλη δοκιμασία και δίνουν μια μεγάλη μάχη για να αναταχτεί όλο αυτό το κλίμα να αποκτήσουν ξανά την αυτοπεποίθηση τους. Στον τομέα του πολιτισμού παρόλη την κρίση υπάρχει ένα οργασμός δραστηριοτήτων με ηρωικές καταστάσεις, ανθρώπων που δεν πληρώνονται κι όμως συνεχίζουν και δημιουργούν και να προσφέρουν. Αυτό δείχνει πραγματικά το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής που αντέχει παρά τις δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές  με τους πρόσφυγες. Προσφέρουμε από το υστέρημα μας στους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται σε χειρότερη μοίρα από εμάς, που χάνουν τα πάντα. Στον τομέα του πολιτισμού η Ομογένεια καλείται να έρθει να δει να ακούσει, να συμμετέχει. Στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Εθνικό Θέατρο, στα περιφερειακά θέατρα, στη Λυρική Σκηνή που πηγαίνει στην καινούρια της στέγη. Το καταπληκτικό είναι ότι, παρά τα προβλήματα, όλοι οι θεσμοί δεν σταματούν, λειτουργούν και παράγουν ουσιαστικό έργο».

Συγκεκριμένα η ελληνίδα Υπουργός , με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «A World of Emotions: Ancient Greece, 700 BC – 200 AD» πριν από μερικές ημέρες  τόνισε πως υπάρχει μια καινούρια κινητοποίηση στο θέμα αυτό, καθώς εγκαταλείπεται η νομική οδός διεκδίκησης που είχε υιοθετηθεί από την  προηγούμενη κυβέρνηση και υπήρξε  βασική αιτία  άρνησης της βρετανικής πλευράς και πως τώρα μέσω της διπλωματικής οδού θα αποκατασταθεί σταδιακά ένα κλίμα κοινής εμπιστοσύνης.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από προ ημερών ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Independent Σύμφωνα με τη εφημερίδα, η ελληνική πλευρά φέρεται να  προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα που θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον για το βρετανικό μουσείο για να πάρει σε αντάλλαγμα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ενδεικτικά επισημαίνεται: «Η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο ως συμβολική πράξη για την καταπολέμηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης» ένας έμμεσος υπαινιγμός για την αναβίωση της εθνικιστικής ρητορικής που υιοθετείται τα τελευταία χρόνια από χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Διαβάστε επίσης  Συστήματα Συγγένειας του Lewis Henry Morgan
Advertisements
Ad 14

Παρθενώνα

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση δεν προέβη σε νομικές ενέργειες κατά της Μεγάλης Βρετανίας το περασμένο έτος.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι επιτρέποντας την αποκατάσταση αυτού του μνημείου, που αποτελεί θεμέλιο των δυτικών αξιών, αποστέλλεται ένα μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία, σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού.

«Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης,  εναντίον εκείνων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης. Το μνημείο του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι το έμβλημα της δημοκρατίας, του διαλόγου και της ελευθερίας της σκέψης» τόνισε στην εφημερίδα.

Ωστόσο, ο Άντριου Τζώρτζ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα δήλωσε: «Επιστρέφοντας τα γλυπτά στην Αθήνα θα ενισχυθεί η φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, ύστερα από την απόφαση του Brexit».

 

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Μεγάλη μου αδυναμία η δημοσιογραφία.! Αγαπώ την μουσική (τρέλα για τις τρύπες), τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, την ιστορία!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Αγγλοϊρλανδική Συνθήκη του 1921

Η Αγγλοϊρλανδική Συνθήκη του 1921

Η Αγγλοϊρλανδική Συνθήκη του 1921 υπογράφηκε μεταξύ της Μ. Βρετανίας
Άτλαντας Δία Σικελία

Άτλαντας: Αναδύεται απο τον αρχαίο ναό του Δία στη Σικελία

Επαναφορά του Άτλαντα: Η αναγέννηση ενός αρχαίου φύλακα στον ναό