Δημοτική βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου: Μια αγκαλιά για ανθρώπους και βιβλία

Δημοτική βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου
Πηγή εικόνας: www.androsfilm.gr

Δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη του δήμου Χαϊδαρίου: Το γεωγραφικό στίγμα

Το 1971 ιδρύθηκε η Δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη του δήμου Χαϊδαρίου. Η επανεκκίνησή της έγινε το 1979. Το 1990 μεταφέρθηκε στο νεοκλασικό κτήριο Παλατάκι όπου παρέμεινε μέχρι το Φεβρουάριο του 2019. Σήμερα βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας, στο παλιό δημοτικό κατάστημα Αίθριο.

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Από την αρχή της δημιουργίας της η βιβλιοθήκη αποτελούσε πόλο έλξης των κατοίκων της περιοχής και των όμορων δήμων. Το μεράκι και η διάθεση των ανθρώπων που εργάζονταν σε αυτήν είτε σαν μόνιμο προσωπικό είτε σαν εκπαιδευόμενο, της πρόσδιδαν και της προσδίδουν μια ατμόσφαιρα θαλπωρής. Πάντα υπό την καθοδήγηση και την φροντίδα της κ. Χρυσάνθης Γιόξα, η βιβλιοθήκη αναβαθμίζεται και εξελίσσεται.

Η συμβολή της στη δια βίου μάθηση, στην καλλιέργεια των νέων ανθρώπων  αλλά και η ξεκούραση και ψυχαγωγία που προσφέρει είναι ανεκτίμητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εκσυγχρονισμός

 Διαθέτει ένα σύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης στον κατάλληλα διαμορφωμένο και προσβάσιμο χώρο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτόματη μετατροπή κειμένου σε γραφή Braille και  ανάγνωση κειμένων από παραπληγικούς μόνο με την ίριδα των ματιών. Χρήση του openABEKT, μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας νέφους για τη διαχείριση καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης, που επιτρέπει στον καθένα από το σπίτι του να αναζητά και να ελέγχει την διαθεσιμότητα του βιβλίου που επιθυμεί. 

 

Πηγή εικόνας: www.gowestathens.gr

Το δυναμικό της

Η βιβλιοθήκη σήμερα έχει περίπου:

  • 35.000 τόμους βιβλίων (οι 5.500  αποτελούν το Παιδικό Τμήμα)
  • 350 σπάνια συλλεκτικά βιβλία
  • 1600 περίπου τόμους βιβλίων προσφορά της Shanghai Library.  Τα περισσότερα είναι λευκώματα που αφορούν την ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της Κίνας. Είναι στα αγγλικά και μερικά στα κινέζικα.
  •  Dvd και βιβλία, που έχει διαθέσει η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καλειδοσκόπιο»για διαχείριση. Τα εν λόγω βιβλία αφορούν την ψυχική Υγεία, τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και πολλές φορές δίνονται για μελέτη σε ανάλογα Κέντρα και Συλλόγους σε όλη τη χώρα.

Τα βιβλία έχουν ταξινομηθεί με βάση το Δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey.

 Συμμετοχές σε προγράμματα

Το 1995 συνεργάστηκε  με τον Οργανισμό Παιδικών & Εφηβικών Βιβλιοθηκών, με το πρόγραμμα Ο μπλε σάκος και με το Υπουργείο Πολιτισμού με το πρόγραμμα Με ένα βιβλίο πετάω.

Το 2000 συμμετείχε στο πρόγραμμα Στα φτερά της Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Χαϊδαρίου.

Το 2005 ξεκίνησε η συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη  της Σαγκάη. Τον ίδιο χρόνο συνεργάστηκε με το ΕΚΕΒΙ στο Πρόγραμμα Έλληνες Συγγραφείς και  με το Ινστιτούτο GOETHE στο πρόγραμμα Εικονογραφημένα Βιβλία των Grimm. Το 2005 ήταν και το έτος λειτουργίας του Προγράμματος ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ. Το 2005 στην παγκόσμια μέρα βιβλίου έγινε η βράβευση του Μικρότερου συγγραφέα – Μεγαλύτερου Παραμυθά με την παρουσία της ηθοποιού και συγγραφέα παιδικών θεατρικών κ. Κάρμεν Ρουγγέρη.

 

Πηγή εικόνας: xaidarisimera.gr

 

Φιλαναγνωσία

Το 2012 ξεκίνησε τη λειτουργία της η Λέσχη Ανάγνωσης, με αναγνώσεις σπουδαίων συγγραφέων όπως η Διδώ Σωτηρίου, ο Halil Gibran, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κ. Καβάφης, ο Παπαδιαμάντης κ.ά.

Επίσης σε πολλές από αυτές τις αναγνώσεις παρευρίσκονται και οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Οι εκδηλώσεις

Η Βιβλιοθήκη δέχεται  επισκέψεις σχολείων για ξενάγηση και γνωριμία με τον κόσμο του βιβλίου.  Σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σ. Νιάρχος» και το «Future Library» , τους καλοκαιρινούς μήνες  οργανώνει πλήθος εκδηλώσεων για  παιδιά. Άλλες φορές πάλι με την συνεργασία φορέων του Δήμου Χαϊδαρίου σχεδιάζει δράσεις με ανάγνωση βιβλίων, μουσικοκινητικών παιχνιδιών, ζωγραφικής, ακόμα και συναυλιών στο υπαίθριο θεατράκι που βρίσκεται παραπλεύρως των εγκαταστάσεων.

Αν και ξεκίνησε από την επιθυμία της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει στην πόλη ένα λίκνο πολιτισμού, τόσο με την αγάπη του κόσμου  όσο και με την αγόγγυστη και αφοσιωμένη δουλειά των εργαζομένων αλλά και των εθελοντών έχει μετατραπεί  σε ένα τόπο συνεύρεσης και δημιουργικής απασχόλησης.

Οι πολίτες προσφέρουν βιβλία εμπλουτίζοντας τα ήδη υπάρχοντα αλλά ταυτόχρονα εκτός από αυτά που μπορούν να δανειστούν μπορούν να πάρουν και κάποια που υπάρχουν σε πολλαπλά αντίτυπα.

Η ανταπόκριση

Καθημερινά από την βιβλιοθήκη περνούν αρκετά άτομα για να δανειστούν ή να επιστρέψουν βιβλία. Υπάρχουν όμως και αρκετοί φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές που χρησιμοποιούν το χώρο για να διαβάσουν. 

Το πολύχρωμο τμήμα του παιδικού βιβλίου προσελκύει καθημερινά μικρούς αναγνώστες που περνούν αρκετή ώρα για να διαλέξουν κάποιο βιβλίο της αρεσκείας τους.

Μια δημοτική πρωτοβουλία στην αρχή κατάφερε να μετατραπεί σε ένα όμορφο καρποφόρο δέντρο γνώσης, στολίδι για την πόλη. Με την καθοριστική συμμετοχή και την διάθεση ακόμα και του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων έγιναν μικρά θαύματα.

Χωρίς ευχολόγια. Με πολύ μεράκι, δουλειά, αγάπη, αλλά και γνώση ή όραμα μπορεί κάτι μικρό στην αρχή να γιγαντωθεί και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλα τέτοια εγχειρήματα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου: Βρες το βιβλίο που θέλεις

xaidarisimera.gr › ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ › ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου | openabekt

www.openabekt.gr

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου – Βικιπαίδεια

el.wikipedia.org › wiki › Δημοτική_Βιβλιοθήκη_Χαϊδαρίου

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καλλιόπη Τσιχλάκη

Γεννημένη 3 μόλις μέρες από την έναρξη του Woodstock όχι στη Ν. Υόρκη αλλά στον Πειραιά. Τελείωσα το σχολείο ως "καλό παιδί" αλλά αντί να πραγματοποιήσω σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο ως όφειλα προτίμησα να σπουδάσω προγραμματισμό και ανάλυση ηλ.διερευνητών σε κολλέγιο και στη συνέχεια δημόσιες σχέσεις. Η επιλογή του εκπαιδευτικού ιδρύματος έγινε λόγω μη ύπαρξης τότε κρατικού πανεπιστημίου με αυτά τα γνωστικά αντικείμενα. Εξάσκησα το PR για πολλά χρόνια. Η κρίση όμως με βρήκε να κάνω τεχνική επιμέλεια σε ιστορικά βιβλία και να πραγματοποιώ εν μέρη και το χόμπυ μου την συγγραφή λογοτεχνικών έργων και ποιημάτων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;