Δημοφιλή χριστουγεννιάτικα έργα τέχνης

χριστουγεννιάτικα έργα τέχνης 
Πηγή εικόνας: enikos.gr

Δημοφιλή χριστουγεννιάτικα έργα τέχνης , αναπαριστούν σκηνές και δρώμενα από τις εορταστικές ημέρες. Γνωστοί  ζωγράφοι αποθανάτισαν με τα πινέλα τους όμορφες, καθημερινές στιγμές από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Αλλά και πίνακες με συμβολικά μηνύματα για τη γέννηση του Θεανθρώπου.  

 “Κάλαντα” Νικηφόρος Λύτρας 

Ο πίνακας “Κάλαντα” του αξιόλογου ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα , είναι ο πρώτος του αφιερώματος στα χριστουγεννιάτικα έργα τέχνης. Φιλοτεχνήθηκε το 1872 και αποτελεί  έναν από τους ομορφότερους πίνακες της ελληνικής ζωγραφικής. Το γνωστό έργο του Λύτρα είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα καλλιτεχνικά δείγματα που καθορίζουν όχι μόνο τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αλλά και την ελληνική ηθογραφική ζωγραφική του 19ου αιώνα. Ο πίνακας ως χριστουγεννιάτικο έργο τέχνης χρησιμοποιεί  λιτά μέσα, πλάθει μία ιδιαίτερα λυρική ατμόσφαιρα, αποτυπώνοντας μία ομάδα παιδιών που ψάλλουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην αυλή ενός αγροτικού σπιτιού.

 “Το χριστουγεννιάτικο δέντρο” Albert Chevallier Tayler

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο έργο τέχνης αποτελεί ο πίνακας  με τίτλο “Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ” του Βρετανού καλλιτέχνη Albert Chevallier Tayler (1862-1925), που ειδικεύτηκε στη ζωγραφική πορτρέτων. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1911 και απεικονίζει τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σε ένα αγροτικό σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

χριστουγεννιάτικα έργα τέχνης 
Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

“Ανάμνηση των Χριστουγέννων”  Antonio Carcia y Mencia

Ο Ισπανός ζωγράφος Antonio Carcia y Mencia(1853-1915), μεταφέρει τη δική του εορταστική ατμόσφαιρα με το χριστουγεννιάτικο έργο τέχνης “Ανάμνηση Χριστουγέννων”. Χιονισμένο τοπίο, το έλατο, το μικρό παιδί- άγγελος  με την αγκαλιά του γεμάτη παιγνίδια και ένας γήινος Άι Βασίλης λευκοντυμένος που κρατά το σακούλι με τα δώρα.

Χριστουγεννιάτικα έργα τέχνης
Πηγή εικόνας: perierga.gr

 “Η μυστική Γέννηση” Sandro Botticelli

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ιταλού ζωγράφου Sandro Botticelli (1445-1510) αποτελεί το χριστουγεννιάτικο έργο τέχνης “Η μυστική Γέννηση”. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1500, είναι ενδεικτικός της θρησκευτικής έξαρσης της εποχής και αποτελεί μία εκδοχή του θέματος της προσκύνησης των ποιμένων. Κρύβει δε ένα βαθύ συμβολισμό.

 

χριστουγεννιάτικα έργα τέχνης 
Πηγή εικόνας: art22.gr

“Η προσκύνηση των ποιμένων” Δομίνικος Θεοτοκόπουλος 

Ο Κρητικός καλλιτέχνης Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ή El Greco εμπνεύστηκε το χριστουγεννιάτικο έργο τέχνης ¨Η προσκύνηση των ποιμένων” από το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο. Ο πίνακας  παρουσιάζει τους ποιμένες να κοιτούν με ευλάβεια αλλά και έκπληξη τη λάμψη που περιβάλλει την Παναγία και το Θείο βρέφος. Η επιμήκυνση και η παραμόρφωση των σωμάτων προσδίδουν μία επιπλέον συναισθηματική φόρτιση στους θεατές που παρακολουθούν τη Θεία Αποκάλυψη, ερχόμενοι να προσκυνήσουν τον μικρό Ιησού. Εντύπωση προκαλεί το αυτόφωτο Θείο Βρέφος και η λάμψη του που αντανακλάται πάνω στα πρόσωπα των προσκυνητών. Ο πίνακας βρίσκεται στο Μουσείο Del Padro στη Μαδρίτη και δημιουργήθηκε για την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας του Santo Dominco el Antiguo το 1614.

χριστουγεννιάτικα έργα τέχνης 
Πηγή εικόνας: art22.gr

“Χριστούγεννα” Salvador Dali

Η ζωγραφική του Salvador Dali “Χριστούγεννα” είναι φτιαγμένη σύμφωνα με τα αγαπημένα σουρεαλιστικά πρότυπα του καλλιτέχνη. Ο Νταλί προσπάθησε να δημιουργήσει ένα χριστουγεννιάτικο έργο τέχνης σύμφωνα με τη δική του οπτική στο θέμα. Ένας εξωτερικός παρατηρητής που δεν είναι εξοικειωμένος με τους πίνακες του μπορεί να μην καταλάβει καν τι απεικονίζεται σε αυτό. Θα δει μία αψίδα σπασμένη στη μέση, ένα χειμερινό τοπίο μέσα στην καμάρα, ερυθρελάτες που αναπτύσσονται στα τούβλα της καταρρέουσας αρχιτεκτονικής δομής με αστέρια της Βηθλεέμ στη μέση του καθενός.

Όμως  ο Νταλί στον πίνακα των “Χριστουγέννων” του, χρησιμοποιεί βαθιά συμβολικές εικόνες αξιοποιώντας τα δύο διάσημα σύμβολα των Χριστουγέννων (η εικόνα του Αστέρα της Βηθλεέμ, το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο της ανάστασης της αιώνιας ζωής, η εικόνα του χειμώνα, αφού τα Χριστούγεννα έρχονται το χειμώνα) . Παράλληλα χρησιμοποιεί σύμβολα που δημιούργησε ο ίδιος, όπως την εικόνα ενός ανθρώπινου προσώπου ημικύκλια της αψίδας. Πολλά σύμβολα επαναλαμβάνονται δύο φορές , δύο χριστουγεννιάτικα δέντρα, δύο αστέρια της Βηθλεέμ.

 

Χριστουγεννιάτικα έργα τέχνης
Πηγή εικόνας; el.uobjournal.com

Ζωγράφοι, καλλιτέχνες από όλους τους χώρους , ποιητές , λογοτέχνες, μουσικοί , διαχρονικά και ανά τον κόσμο προσπάθησαν και προσπαθούν μέσα από τα έργα τους  να μεταφέρουν τα μηνύματα των Χριστουγέννων. Την αγάπη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό στην ανθρώπινη φύση. Ας σκεφτούμε με ποια συναισθήματα θα υποδεχτούμε εφέτος αυτή τη γιορτή που ξεφεύγει από τα πλαίσια της ορθοδοξίας και κατακτά με τα μηνύματά της όλους τους λαούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης. Καλά Χριστούγεννα!

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Τα κάλαντα- Νικηφόρος Λύτρας. Ανακτήθηκε από πηγή: https://www.thematofylakes.gr/ta-kalada-nikiforos-lytras/ (τελευταία πρόσβαση 24/12/2021)

Η Γέννηση του Χριστού στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης. Ανακτήθηκε από πηγή :https://www.art22.gr/%CE%B7-%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA/(τελευταία πρόσβαση 24/12/2021)

Περιγραφή του πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί Χριστούγεννα .Ανακτήθηκε από πηγή :https://el.uobjournal.com/2628-description-of-the-painting-by-salvador-dali-christm.html (τελευταία πρόσβαση 24/12/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;