Διάσημα γλυπτά: όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος

διάσημα γλυπτά
Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα Πηγή εικόνας: archaeology.wiki

 

Δουλεύοντας σε τρεις διαστάσεις οι γλύπτες ανά τους αιώνες έχουν φιλοτεχνήσει γλυπτά από μάρμαρο, ξύλο, χαλκό και άλλα υλικά, σε απίστευτες μορφές. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά από τα πιο διάσημα γλυπτά της ανθρώπινης ιστορίας ανά τους αιώνες, κλασικά και μοντέρνα, ελληνικά και μη, ώστε την επόμενη φορά που μιλήσουμε για τέχνη και γλυπτική να μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποια από αυτά.

 

1. Η Αφροδίτη του Βίλλεντορφ (30.000-20.000 π.Χ.)

Η Αφροδίτη του Βίλλεντορφ είναι ένα αγαλματίδιο ύψους 11 εκατοστών, φτιαγμένο από ασβεστόλιθο και βαμμένο με κόκκινη ώχρα. Ανακαλύφθηκε στο Willendorf της Αυστρίας το 1908. Πιστεύεται ότι έχει κατασκευαστεί μεταξύ των χρονολογιών 30.000 και 25.000 π.Χ., καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα γνωστά προϊστορικά έργα τέχνης και ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά στον κόσμο. Λόγω των προεξεχόντων στηθών της φιγούρας, της στρογγυλεμένης κοιλιάς και των ισχίων, πολλοί ερευνητές με την πάροδο του χρόνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γλυπτό προοριζόταν να είναι ένα άγαλμα γονιμότητας ή αλλιώς ένα «ειδώλιο της Αφροδίτης». Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

διάσημα αγάλματα
Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons, User:MatthiasKabel / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

2. Η προτομή της Νεφερτίτη (1345 π.Χ.)

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και διάσημα γλυπτά του κόσμου, που έγινε σύμβολο της ιδανικής γυναικείας ομορφιάς. δεν είναι άλλο από αυτό της Νεφερτίτη. Ανακαλύφτηκε το 1912 στα ερείπια της πόλης Αμάρνα. Η Νεφερτίτη ήταν η σύζυγος του Akhenaten, του ίσως πιο αμφιλεγόμενου Φαραώ της Αιγύπτου. Η προτομή βρίσκεται στο μουσείο Neues του Βερολίνου.

 

 

διάσημα αγάλματα
Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons /Philip Pikart

3. Ο στρατός από Τερακότα ή ο πήλινος στρατός (210-209 π.Χ.)

Οι πήλινοι πολεμιστές είναι μια συλλογή αγαλμάτων στο Σιάν της Κίνας, που απεικονίζει τον στρατό του Τσιν Σι Χουάνγκ, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, που πέθανε το 210 π.Χ. Ο πήλινος στρατός αριθμεί περίπου 8.000 στρατιώτες, 130 άρματα και 670 άλογα, σε κανονική κλίμακα. Οι φιγούρες είναι ένα απίστευτο παράδειγμα ταφικής τέχνης, που δημιουργήθηκε για να προστατεύει τον αυτοκράτορα στη μεταθανάτια ζωή. Ανακαλύφθηκαν μόλις το 1974 από κάποιους αγρότες που σκάβανε ένα πηγάδι.

 

διάσημα αγάλματα
Πηγή εικόνας: Bule Sky Studio / Shutterstock.

 

 

4. Το σύμπλεγμα του Λαοκόοντος (160 – 20 π.Χ.)

Ίσως ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά της ύστερης ελληνικής περιόδου, ο Λαοκόων και οι Υιοί του, ανακαλύφθηκε αρχικά στη Ρώμη το 1506 και μετά μετακόμισε στο Βατικανό, όπου εκτίθεται μέχρι και σήμερα. Το γλυπτό παριστάνει τον Τρώο ιερέα Λαοκόοντα που στραγγάστηκε μαζί με τους γιους του από θαλάσσια φίδια που έστειλε η θεά Αθηνά ως αντίποινα για την απόπειρα του Λαοκόων να εκθέσει το τέχνασμα του Δούρειου ίππου. Η δημιουργία του αγάλματος αποδίδεται σε τρεις Ρόδιους καλλιτέχνες: τον Αγήσανδρο, τον Αθηνόδωρο και τον Πολύδωρο.  
διάσημα αγάλματα
Πηγή εικόνας: IR Stone, Shutterstock

 

5. Η Νίκη της Σαμοθράκης (190 π.Χ.)

Η “Νίκη της Σαμοθράκης” είναι ένα εικονικό παράδειγμα ελληνιστικής ελληνικής γλυπτικής. Απεικονίζοντας την Νίκη, την ελληνική θεά της νίκης, είναι ένα από τα λίγα σωζόμενα ελληνιστικά γλυπτά που είναι πρωτότυπο και όχι μεταγενέστερο ρωμαϊκό αντίγραφο. Με τα ρούχα της προσκολλημένα στο σώμα της, η θεά κινείται θριαμβευτικά προς τα εμπρός σαν στην πλώρη ενός πλοίου που οδηγεί τα στρατεύματα στη νίκη.

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: muratart / Shutterstock

 

6. Η Αφροδίτη της Μήλου (130 π.Χ.)

Η Αφροδίτη της Μήλου θεωρείται ότι απεικονίζει την Αφροδίτη, την ελληνική θεά του έρωτα. Το μαρμάρινο γλυπτό, ύψους 2 μέτρων, είναι γνωστό για τα ελλείποντα χέρια του. Το παγκοσμίου φήμης γλυπτό βρέθηκε στο ελληνικό νησί της Μήλου το 1820 από έναν αγρότη. Βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, το οποίο έχει δωρίσει ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος στο μουσείο της Μήλου.

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

 

7. Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου (1501-1504)

Αρχικά προοριζόταν για την στέγη του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, αν και εν τέλει κατέληξε να ζυγίζει 6 τόνους και τοποθετήθηκε στην είσοδο του Palazzo Vecchio. Ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν μόλις 26 ετών, όταν του ανατέθηκε το έργο. Ένα από τα πιο εμβληματικά διάσημα γλυπτά της ιστορίας, ο υπερμεγέθης Δαβίδ περιμένει με αυτοπεποίθηση να παλέψει με τον Γολιάθ.

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: Jörg Bittner Unna, Wikimedia Commons

 

8.  Ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας, του Benvenuto Cellini, 1554

Ο Περσέας κρατώντας το κεφάλι της μυθικής Μέδουσας, το διάσημο άγαλμα του Benvenuto Cellini,  βρίσκεται στη Φλωρεντία στην πλατεία della Signoria, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα ιταλικής γλυπτικής. Το άγαλμα είχε και πολιτικό νόημα και αντιπροσώπευε τη δύναμη του Δούκα που είχε «κόψει το κεφάλι» της ολιγαρχίας.

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: instagram/monica_pilia

9) Ο σκεπτόμενος, Ωγκύστ Ροντέν 1880-1904

Ο αρχικός τίτλος του αγάλματος ήταν “ο ποιητής” και προοριζόταν να είναι μέρος μιας μεγαλύτερης σύνθεσης που ονομάζεται «the Gates of Hell» και εν τέλει έγινε ένα ανεξάρτητο έργο τέχνης καθώς και ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά. Φιλοξενείται στο Musée Rodin και χρησιμοποιείται συχνά για να αντιπροσωπεύσει τη φιλοσοφία.

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: Attila JANDI / Shutterstock

 

10) Μοναδικές μορφές συνοχής στο διάστημα, Umberto Boccioni, (1913-1931)

Αν και πέθανε στα 33 του, ο Ιταλός καλλιτέχνης Umberto Boccioni είχε τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο της τέχνης. Βοηθώντας στη διαμόρφωση της αισθητικής του φουτουριστικού κινήματος, ενδιαφερόταν για τον δυναμισμό των σχημάτων καθώς επίσης και για την αποδόμηση τους. Το γλυπτό βρίσκεται στο MoMA της Νέας Υόρκης και είναι εμπνευσμένο από την “Νίκη της Σαμοθράκης”.

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: Umberto Boccioni [Public domain], via Wikimedia Commons

11) Η κρήνη, Marcel Duchamp

Ο καλλιτέχνης που ήταν πρωτοπόρος και εισηγητής του ντανταϊσμού υπέβαλε για πρώτη φορά το έργο του στην Εταιρεία Ανεξάρτητων Καλλιτεχνών για μια έκθεση στη Νέα Υόρκη, αλλά απορρίφθηκε. Το πρωτότυπο, που στη συνέχεια φωτογραφήθηκε από τον Alfred Stieglitz, έχει πλέον χαθεί, αλλά ο Duchamp παρήγαγε πολλά αντίγραφα στη δεκαετία του 1960 που εξακολουθούν να υπάρχουν. Με αυτό το πρωτοποριακό έργο, ο Duchamp μας προκαλεί να σκεφτούμε αν οι παραδοσιακές έννοιες της τέχνης ή της αισθητικής είναι σημαντικές όταν εξετάζουμε το “τι είναι τέχνη” και “τι όχι”.

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons.

12) Balloon dog, Jeff Koons (1994-2000)

O Jeff Koons είναι υπεύθυνος για μερικές από τις πιο αξέχαστες διάσημα γλυπτά του 20ού αιώνα. Το 2013, το σκυλάκι/μπαλόνι του (σε πορτοκαλί χρώμα), κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι με διάφανη επίστρωση, έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2013 (για καλλιτέχνες εν ζωή) όταν πουλήθηκε για 58,4 εκατομμύρια δολάρια. Ο Koons δημιούργησε επίσης άλλες εκδόσεις σε μπλε, ματζέντα, κόκκινο και κίτρινο.

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: Hayk_Shalunts / Shutterstock

 

13) Αράχνη, Louise Bourgeois (1996)

Η υπογραφή της Γαλλίδας καλλιτέχνη, Spider, δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η Μπουρζουά (1911-2010) ήταν ήδη στα 80 της.  Βρίσκεται στην είσοδο του μουσείου Guggenheim στο Μπιλμπάο. Υπάρχει σε πολλές εκδόσεις διαφορετικής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι μνημειώδεις. Το Spider είναι το αφιέρωμα της καλλιτέχνιδος στη μητέρα της, αποκαταστάτρια ταπετσαριών (εξ ου και ο υπαινιγμός της αράχνης που γνέθει τον ιστό της).

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: Rudy Mareel / Shutterstock

14) Cloud Gate, Anish Kapoor (2006)

Οι κάτοικοι του Σικάγο το ονομάζουν φασόλι λόγω της ελλειψοειδούς μορφής του. Το “Cloud Gate”, ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, δημιουργήθηκε για το Millennium Park. Η ανακλαστικότητα του καθώς επίσης και η μεγάλη κλίμακα του, το καθιστούν το πιο γνωστό κομμάτι του Kapoor.

 

διάσημα γλυπτά
Πηγή εικόνας: tripadvisor

 

Για όποιον θέλει να εμβαθύνει τις γνώσεις του για τα πιο διάσημα γλυπτά της ιστορίας μας, εδώ υπάρχει μία λίστα με τα 100 πιο διάσημα γλυπτά στον κόσμο, όπως αυτά έχουν ψηφιστεί από το κοινό.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Halle H. The top famous sculptures of all time, ανακτήθηκε από timeout.com

Anirudh 10 most famous sculptures in the world, ανακτήθηκε από leanordo-newtonic.com

2o of the most famous sculptures from all around the world, ανακτήθηκε από artblr.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνια Μισούνοφ

πολιτική επιστήμονας (δεν πήρα voucher), επίδοξη φωτογράφος και επαγγελματίας χομπίστρια

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;