CopenHill η τεχνητή πίστα σκι στη Δανία

Η τεχνητή πίστα σκι
Πηγή εικόνας: blivskiinstruktor.dk

Το CopenHill, η τεχνητή πίστα σκι που άνοιξε στη Δανία, είναι ένα πραγματικά θεαματικό και καινοτόμο έργο. Ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην καρδιά της πόλης ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένα τεχνητό βουνό με πλούσια βλάστηση, πεδίο αναρρίχησης και πίστα σκι. Ένα εντυπωσιακό έργο που παρέχει θέρμανση σε 150.000 νοικοκυριά με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ένας χώρος αναψυχής και τουριστικός προορισμός. Το CopenHill η τεχνητή πίστα σκι εγκαινιάστηκε στη Κοπεγχάγη την περασμένη βδομάδα.

Το όραμα

Ο ταλαντούχος Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels είχε ως όραμα να πραγματοποιήσει δύο απίθανα πράγματα. Από τη μία να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας. Και από την άλλη, να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Δανούς λάτρεις του αλπικού σκι να ασκηθούν στο αγαπημένο τους άθλημα. Μόλις 4 χρόνια πριν και έχοντας πετύχει το στόχο της ΕΕ για το 2020 σχετικά με την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, η Δανία επένδυσε σε ένα ακόμη έργο με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα.

Το Amager Bakke ή CopenHill σχεδιαζόταν να είναι ένας τεχνητός λόφος σε μια επίπεδη περιοχή. Υπολογιζόταν ότι θα συγκεντρώνει περίπου 400.000 τόνους οικιακών απορριμμάτων ετησίως. Παράλληλα ο ατμός που θα παράγεται από τα απορρίμματα θα διοχετεύεται στο αστικό δίκτυο θέρμανσης προσφέροντας ζεστό νερό. Γι’ αυτό το λόγο επιλέχθηκε από τις τοπικές αρχές το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG – Bjarke Ingels Group. Η αρχιτεκτονική ομάδα πρότεινε ένα έργο το οποίο θα έδινε στους κατοίκους της Κοπεγχάγης τόσο καθαρή ενέργεια, ζεστό νερό και θέρμανση, όσο και ένα χώρο άθλησης και αναψυχής. Παράλληλα, στόχευαν να μετασχηματίσουν ένα κτίριο του 1970 σε ένα καινοτόμο, πρωτοποριακό οικοδόμημα.

 

Η τεχνητή πίστα σκι
Πηγή εικόνας: dezeen.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπολογιζόταν ότι από τον πρώτο, κιόλας, χρόνο λειτουργίας του θα δεχτεί σχεδόν 60.000 επισκέπτες. Η πλειονότητα των επισκεπτών θα μεταβεί εκεί για να θαυμάσει την τεχνητή πίστα του σκι στην οροφή του εργοστασίου, καθώς και τον ψηλότερο τοίχο αναρρίχησης στον κόσμο με ύψος περίπου 90 μέτρων. “Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη Δανία είναι το σκι, παρότι είναι μια από τις πιο επίπεδες χώρες στην Ευρώπη. Ήταν ξεκάθαρο ότι χρειαζόμασταν μια πίστα του σκι και με 10.000 τετραγωνικά μέτρα οροφής, αυτό ήταν εφικτό”, εξηγεί ο επικεφαλής αρχιτέκτονας.

CopenHill η τεχνητή πίστα σκι και το εργοστάσιο

Το CopenHill καταλαμβάνει συνολικά έκταση 17.000 τ.μ., από τα οποία τα 10.000 τ.μ. είναι η πίστα του σκι. Η πίστα του σκι είναι κατασκευασμένη από ένα ειδικό υλικό στην Ιταλία, το οποίο ανακυκλώνεται όταν φθαρεί. Παράλληλα με την τεχνητή πίστα σκι, βρίσκεται ένα μονοπάτι, μήκους 490 μ., για περπάτημα και τρέξιμο. Στην ίδια εγκατάσταση έχει δημιουργηθεί και ένας τοίχος αναρρίχησης, ύψους 85 μ. Η κορυφή είναι επισκέψιμη και μέσω ενός γυάλινου ανελκυστήρα, μπορεί κανείς να δει το εσωτερικό του εργοστασίου καύσης. Στους πρόποδές του υπάρχει εστιατόριο τόσο για τους αθλούμενους όσο και για όσους επιλέξουν απλά να θαυμάσουν την υπέροχη θέα που προσφέρει.

Η επίσκεψη στο χώρο και η χρήση του είναι δωρεάν. Οι πολίτες πληρώνουν μόνο για τη χρήση των αναβατήρων ή για να ανέβουν στον τοίχο αναρρίχησης. Το CopenHill η τεχνητή πίστα σκι χρεώνει 220 κορώνες, δηλαδή 30,06 ευρώ, για μια ώρα στις πλαγιές του αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση. Τα μονοπάτια πεζοπορίας είναι προσβάσιμα στο κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας χωρίς κόστος.

“Η μονάδα διαθέτει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα της και πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές από αυτές που ορίζει ο νόμος. Οι εκπομπές καθαρίζονται πρώτα ηλεκτροστατικά, μετά με φίλτρα και στη συνέχεια ο καπνός πλένεται με νερό, το οποίο επαναχρησιμοποιείται. Ίσως είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία σου να περπατάς στο κέντρο της Κοπεγχάγης παρά να βρίσκεσαι στο CopenHill. Επιπλέον, οι εκπομπές ελέγχονται αυστηρά, πρώτα από το ίδιο το εργοστάσιο και στη συνέχεια από ανεξάρτητο φορέα. Γίνεται μία μέτρηση ανά δευτερόλεπτο. Είναι υψηλότερη προτεραιότητα για τους δήμους να είναι η μονάδα ασφαλής, παρά να παράγει ενέργεια, ανέφερε σε συνέντευξη ο διευθυντής του CopenHill.

 

Η τεχνητή πίστα σκι
Πηγή εικόνας: dezeen.com


Ο στόχος

“Σώζουμε τον πλανήτη διασκεδάζοντας”, είναι η φιλοσοφία της εταιρίας BIG 5 χρόνια μετά και την υλοποίηση του έργου. “Κρατήστε τον εξοπλισμό του σκι”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο όμιλος BIG σε μήνυμά του στο Instagram για να ανακοινώσει τα τεστ στην πίστα της οροφής του ARC (Amager Resource Centre). 

Κύριος στόχος του CopenHill είναι η περαιτέρω αφύπνιση των κατοίκων της Κοπεγχάγης, ολόκληρης της Δανίας  όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για πολλά μέρη του κόσμου για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. “Που καταλήγουν τα απορρίμματα που παράγουν οι πολίτες; Θέλουμε να δείξουμε και να εξηγήσουμε πως τα απορρίμματα χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς – όπως η ανακύκλωση και φυσικά η παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας”, τόνισε η εκπρόσωπος τύπου.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο: 

Κοπεγχάγη: Τεχνητή πίστα σκι από… σκουπίδια! Ανακτήθηκε από znews.gr (Τελευταία πρόσβαση 22/10/2019)

Το νέο αρχιτεκτονικό διαμάντι της Κοπεγχάγης θα για τα… σκουπίδια. Ανακτήθηκε από protagon.gr (Τελευταία πρόσβαση 22/10/2019)

CopenHill: Τεχνητή πίστα σκι και η περιοχή αναψυχής χτισμένη πάνω σε κέντρο διαχείρισης αποβλήτωνΑνακτήθηκε από diodos.edu.gr (Τελευταία πρόσβαση 22/10/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;