5 χριστουγεννιάτικα παραμύθια και το μήνυμά τους

Πηγή εικόνας: i1.wp.com

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια: άλλα είναι αστεία, άλλα περιπετειώδεις, άλλα μαγικά και άλλα στενάχωρα.  Όπως και να έχει είναι αγαπητά όχι μόνο σε μικρούς, αλλά και σε μεγάλους, καθώς τα ίδια τα συναισθήματα που δημιουργούν στο διάβασμά τους ή στο άκουσμά τους δεν έχουν ηλικία. Πολλά από αυτά αφήνουν μια ευχάριστη αίσθηση και αισιοδοξία, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα που αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα και ίσως μια δόση μελαγχολίας και πικρίας. Όπως και να έχει τα Χριστούγεννα είναι εδώ και μαζί τους τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια!

Πολλά από αυτά τα έχουμε διαβάσει και τα έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές, ενώ κάποια χριστουγεννιάτικα παραμύθια είναι λιγότερο γνωστά, όλα όμως κρύβουν ένα νόημα από πίσω τους και μερικά από αυτά μια αληθινή ιστορία. Κάποια είναι τρομακτικά, άλλα στενάχωρα, μερικά σκοτεινά, ωστόσο ο κοινός παρανομαστής τους φαίνεται να είναι η κάθαρση που έρχεται στο τέλος. Παρακάτω παρουσιάζονται  5 χριστουγεννιάτικα παραμύθια και η ιστορία τους. Πώς τα εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί τους; Τι συμβολίζουν; Και αν πραγματικά αντιλαμβανόμασταν το νόημά τους, θα τα διηγούμασταν σε μικρά παιδιά;

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια από ” Το κοριτσάκι με τα σπίρτα”

Από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα παραμύθια και από τα πιο γνωστά του Hans Christian Andersen. Γράφτηκε το 1845, κατά το τέλος μιας μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης της Ευρώπης, η οποία ξεκίνησε το 1815. Ο Hans Christian Andersen, καταγόταν και ο ίδιος από μια φτωχή οικογένεια, με ανάλογα βιώματα  και όλοι του οι ήρωες είχαν τα κοινά γνωρίσματα της ευγενικής αλλά αδικημένης ψυχής.

Το συγκεκριμένο παραμύθι, κάνει λόγο για ένα κοριτσάκι πολύ φτωχό που ζούσε με τον κακό πατέρα του σε μία τρώγλη. Προκειμένου να βρει χρήματα, πουλούσε σπίρτα στον δρόμο. Όπως κάθε μέρα, έτσι και μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, είχε βγει έξω προκειμένου να πουλήσει τα μόνα πράγματα που είχε: τα σπίρτα. Ξαφνικά πέρασε από δίπλα της μια άμαξα, εκείνη ίσα που πρόλαβε να την αποφύγει και τότε τα σπίρτα σκορπίστηκαν δεξιά και αριστερά. Το κοριτσάκι αναστατωμένο, αλλά και φοβισμένο ταυτόχρονα –καθώς αν δεν πουλούσε τα σπίρτα, ο πατέρας της θα την χτυπούσε- έκατσε σε μια γωνιά και άναψε ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Ανάβοντας, λοιπόν, το πρώτο σπίρτο είδε μέσα σε αυτό ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, σε κάθε σπίρτο που άναβε, έβλεπε μέσα σε αυτό και από κάτι που λαχταρούσε, μέχρι που άναψε και το τελευταίο. Στο τελευταίο είδε την νεκρή γιαγιά της – τον μόνο άνθρωπο που την αγαπούσε και της φερόταν με στοργή. Συγκινημένη τότε η μικρή, άφησε τη γιαγιά της να την οδηγήσει στον Παράδεισο. Το επόμενο πρωί, οι ίδιο περαστικοί που το προηγούμενο βράδυ αγνόησαν το κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα, το βρήκαν σε μια γωνιά νεκρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για “Τα Χριστούγεννα και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες”

Πρόκειται για 5 διαφορετικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια επηρεασμένα από το χριστουγεννιάτικο πνεύμα της Ρωσίας στα τέλη με αρχές του προηγούμενο αιώνα, από τον Anton Chekhov. Ανάμεσα στους ήρωες είναι και ο Ιβάν Ζούκωφ, ένα εννιάχρονο αγόρι, το οποίο απελπισμένα ψάχνει τον παππού του, προκειμένου να το απαλλάξει από τη σκληρή ζωή και τις κακουχίες που περνά. Η παιδική βιοπάλη και ο αγώνας πολλών παιδιών καθημερινά, ξεπερνά τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και είναι αλήθεια. Δεν σταμάτησε , τελικά, ποτέ να υπάρχει και έναν αιώνα αργότερα, μπορούμε ακόμα και σήμερα να βρούμε έναν σύγχρονο Βάνκα, ο οποίος ψάχνει τον δικό του «παππού» για να ξεφύγει από τις κακουχίες. Στο ίδιο κλίμα του ανεκπλήρωτου κινούνται και οι υπόλοιπες ιστορίες, αφήνοντας μια αμηχανία για τον αναγνώστη στο τέλος.

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

Από τη λίστα με τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια, δεν θα μπορούσε να λείπει εκείνο του Charles Dickens, με τον πιο περιβόητο ήρωα των ημερών, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ. Ο Dickens, έγραψε τη συγκεκριμένη ιστορία, το 1843, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, όπου η Ευρώπη περνούσε δύσκολα οικονομικά –όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- οπότε η αντίθεση του κακού, πλούσιου ήρωα με τον καλό, αλλά φτωχό Μπομπ, μοιάζει δεδομένη. Η ιστορία, αν και έχει ευτυχισμένο τέλος, μοιάζει με αρχαία, σκοτεινή και τρομακτική τραγωδία, καθώς μέχρι ο αναγνώστης να φτάσει στη κάθαρση, ”ζει” το δράμα και τον φόβο των ηρώων.

Η ιστορία λίγο- πολύ είναι γνωστή, την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, δέχεται το πνεύμα του νεκρού συνεργάτη του και το ίδιο βράδυ τα φαντάσματα των Παρελθοντικών Χριστουγέννων, των Παροντικών Χριστουγέννων και των Μελλοντικών Χριστουγέννων. Όλα μέσα από τον ρόλο που έχουν στην ιστορία, δείχνουν τόσο το συναισθηματικό βάρος του ήρωα λόγω ερωτικής εγκατάλειψης, όσο και τις κακουχίες που περνά ο ταλαίπωρος Μπομπ και ο ανάπηρος γιος του Τιμ. Η αλλαγή του Εμπενίζερ Σκρουτζ, έρχεται, δίνοντας ευτυχισμένο τέλος, ωστόσο μέχρι τότε, ο αναγνώστης ”ζει” τις κακουχίες -συναισθηματικές ή πρακτικές/ οικονομικές- των ανθρώπων της Ευρώπης του 19ου αιώνα.

Ο τάρανδος Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη

Από τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια, που άνετα η σημερινή κοινωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μούσα ενός σύγχρονου Robert L. May.  Η ιστορία και σε αυτή την περίπτωση είναι γνωστή. Ένας μικροκαμωμένος τάρανδος με κόκκινη μύτη γίνεται θύμα bulling από τους άλλους ταράνδους, αλλά στο τέλος είναι εκείνος που οδηγεί το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του συγγραφέα, ο οποίος όταν ήταν μικρός είχε ανάλογες περιπέτειες λόγω του ότι ήταν μικροκαμωμένος και τα υπόλοιπα παιδιά των χλεύαζαν γι’ αυτό.  Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, η οποία αναδεικνύει στο έπακρον τους λόγους που δεν πρέπει κανείς να κρίνει τον άλλον από την εξωτερική του εμφάνιση. Μια ιστορία, η οποία αν και κρύβει μια θλίψη, ταυτίζεται με πολλά παιδιά, τα οποία στοχοποιούνται λόγω κάποιας αδυναμίας τους.

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για “Τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα του Παπά- Πάνοφ”

Μάλλον πρόκειται για τα λιγότερα γνωστά χριστουγεννιάτικα παραμύθια, ωστόσο ο Leo Tolstoy, ‘δίνει ‘ ένα καλό μάθημα σε όλους τους θρησκευόμενους και καλούς Χριστιανούς, οι οποίοι μεταξύ του εκκλησιασμού τους και της ανάγνωσης της Βίβλου, κάπου έχασαν τον πραγματικό νόημα των ημερών.

Η ιστορία έχει ως εξής: ο Παπά- Πάνοφ, ήταν ένας ηλικιωμένος τσαγκάρης, χήρος, ο οποίος ζούσε μόνος και μακριά από τα παιδιά του. Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων, αποκοιμήθηκε διαβάζοντας την Βίβλο και είδε στον ύπνο του τον Χριστό, να του ανακοινώνει την επίσκεψή του την επόμενη ημέρα. Την επομένη μέρα, αντί να έρθει ο επισκέπτης που περίμενε, πέρασαν έξω από την πόρτα του ένας επαίτης, μια ταλαίπωρη μητέρα και ο καθαριστής του δρόμου. Ο Παπά – Πάνοφ, απογοητεύτηκε κάπως που δεν τον επισκέφτηκε ο Χριστός και κατέληξε πως όλη του η χαρά βασίστηκε απλά σε κάποιο όνειρο. Το ίδιο βράδυ, άκουσε τη φωνή του Χριστού να του λέει, ότι στα παραπάνω πρόσωπα που βοήθησε και περιποιήθηκε, βρισκόταν ο ίδιος ο Υιός του Θεού.

Δεν είναι όλα τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια μαγικά, με αστείες περιπέτειες και ήρωες που ζουν μια ευτυχισμένη ζωή. Πολλά από αυτά επηρεάστηκαν από τις συνθήκες της εποχής του γράφτηκαν και από τα βιώματα των ίδιων των δημιουργών τους. Όπως για παράδειγμα, η συναισθηματική αστάθεια του Dickens, ο οποίος από τη μία πλευρά έβλεπε τον πατέρα του σαν τέρας και από την άλλη τον αγαπούσε τόσο βαθιά, γεγονός που πιθανόν δηλώνεται έμμεσα  από την τόση μεγάλη αλλαγή του ήρωα Σκρουτζ στην ιστορία του. Η φτώχεια, οι κακουχίες, η βιοπάλη των παιδιών και ο θάνατός τους από την πείνα και το κρύο ήταν καθημερινό φαινόμενο, με τον πόνο τους να μην βρίσκει παρηγοριά ούτε τις μαγικές μέρες των Χριστουγέννων.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

7 Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια και η ιστορία τους, ανάκτηση από: artic.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Καργιώτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;