Cărturești Carusel: Όταν τα βιβλιοπωλεία γίνονται εστίες πολιτισμού

Cărturești Carusel: όταν τα βιβλιοπωλεία γίνονται εστίες πολιτισμού
(c) Cosmin Dragomir

Στο πρώτο μου roadtrip -και ελπίζω όχι τελευταίο- στην Ρουμανία, εκτός του ότι τα πάντα (μα τα πάντα!) ήταν μια εκπληκτική εμπειρία, ανακάλυψα αυτό που πάντα ένιωθα να λείπει και να μου λείπει από την πόλη μου αλλά δε μπορούσα να προσδιορίσω τι ακριβώς είναι. Η Χώρα των Θαυμάτων η οποία κοσμεί το πολύχρωμο Βουκουρέστι των ήχων, των χρωμάτων και των γεύσεων ονομάζεται Cărturești Carusel και βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης, χτυπώντας στο πιο παλιό και πιο κομβικό της σημείο, στην Strada Lipscani.

Cărturești Carusel: όταν τα βιβλιοπωλεία γίνονται εστίες πολιτισμού
(c) Cosmin Dragomir

Cărturești Carusel: όταν τα βιβλιοπωλεία γίνονται εστίες πολιτισμού

Το Cărturești Carusel είναι ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο και ταυτόχρονα πολλά περισσότερα. Χτισμένο κατά την χρυσή αρχιτεκτονική εποχή του 19ου αιώνα, περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας τραπεζιτών Χρυσοβελόνη το 1903 και κατασχέθηκε κατά την περίοδο του κομμουνισμού, όπου και λειτούργησε σαν κατάστημα ρούχων. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε σε αχρηστία και εγκαταλείφθηκε ώσπου πριν 2 χρόνια, το 2015, η αρχιτεκτονική ομάδα της αλυσίδας καταστημάτων Cărturești το επανέφερε στην πρώτη του αίγλη, καθιστώντας το ένα από τους ομορφότερους  εσωτερικούς χώρους στο Βουκουρέστι και εξασφαλίζοντάς του επάξια μια θέση στα ομορφότερα βιβλιοπωλεία-βιβλιοθήκες παγκοσμίως.

Cărturești Carusel: όταν τα βιβλιοπωλεία γίνονται εστίες πολιτισμού

Cărturești Carusel: όταν τα βιβλιοπωλεία γίνονται εστίες πολιτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαφώς και δεν χρειάζεται να είναι κανείς βιβλιόφιλος για να εντυπωσιαστεί από το  Cărturești Carusel, άλλωστε μέσα στο βιβλιοπωλείο αυτό που αποτελείται από έξι ορόφους μπορεί κανείς να βρει ένα σωρό σχετικά και άσχετα με τα βιβλία αντικείμενα, από ρουχισμό και interior design είδη μέχρι συλλεκτικά αντικείμενα, δίσκους μουσικής και επιτραπέζια. Μπαίνοντας μέσα εντυπωσιάζεσαι από το φως και τη γενικότερη φωτεινότητα του χώρου, καθώς δεσπόζει το λευκό χρώμα που δένει τόσο αρμονικά με το βοημιακό art nouveau αρχιτεκτονικό του ύφος (το οποίο με τη σειρά του δένει τόσο ωραία με την υπόλοιπη πόλη), κι αμέσως μετά, πριν αρχίσεις να μετράς ορόφους, το μάτι κλειδώνει στην μεγάλη κεντρική σκάλα, και νομίζεις πραγματικά ότι θα βρεθείς από στιγμή σε στιγμή στη σάλα κάποιου παραμυθιού. Το ωραιότερο όμως είναι ότι όλα τα τμήματα του κτηρίου δένουν μεταξύ τους με έναν εξαιρετικό τρόπο. Από τα κυματοειδή μπαλκονάκια και τις βοηθητικές σκάλες-κοχλία μέχρι και την τοποθέτηση των προιόντων, όλα δημιουργούν μια μοναδικά προσεγμένη ατμόσφαιρα, πραγματικά ικανή να σε κρατήσει εκεί για όλο το 12ωρο λειτουργίας του καταστήματος. Η διάχυτη αυτή αίσθηση κομψότητας και φινέτσας ολοκληρώνεται με το roof bar στον τελευταίο όροφο, κάτω από μια οροφή τζαμένια και με θέα σε όλους τους υπόλοιπους ορόφους.

Cărturești Carusel: όταν τα βιβλιοπωλεία γίνονται εστίες πολιτισμού

Αυτό που κάνει το Cărturești Carusel όμως τόσο ξεχωριστό, δεν είναι τμηματικά όλα αυτά τα στοιχεία και οι γκαλερί και οι εκδηλώσεις και το συνεχώς ανανεούμενο υλικό του αλλά το γεγονός ότι μέσω όλων αυτών, έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς, ζωντανό, κινούμενο, συνεχώς γεμάτο από κόσμο. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα βιβλιοπωλείο κι όμως, τόσα πολλά περισσότερα. Είναι ένα σημείο αναφοράς, ένα μέσο διαφήμισης της πόλης, ένα μείζον τουριστικό αξιοθέατο (που δημιουργήθηκε από το μηδέν!), ένα κτήριο-σταθμός στο interior design, ένα υπέροχο βιβλιοπωλείο. Γιατί εκεί θα δεις τουρίστες να βγάζουν εντυπωσιασμένοι φωτογραφίες (αυτή ήμουν εγώ, μιας και η φωτογράφιση του χώρου όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά είναι και πλήρως επιθυμητή), νέους να κάθονται με τις ώρες ερχόμενοι σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων, φορές ολοκληρώνοντας εκεί την ανάγνωση ενός βιβλίου, σ’ ένα μέρος τόσο μα τόσο ελκυστικό. Δεν είναι μια ξερή άψυχη βιβλιοθήκη ή ένα μνημείο το οποίο πρέπει μόνο να κοιτάς, είναι ένα μέρος ανοιχτό και προσκαλεί τους πάντες. Και στ’ αλήθεια, αν κάτι λείπει από τις τόσες, πανεπιστημιακές και μη, βιβλιοθήκες μας είναι αυτό, όχι η αρχιτεκτονική τελειότητα (αν και στις πόλεις μας που εφαρμόσθηκε το Bauhaus βιασμένο πλέον είναι αναγκαία κι αυτή!) αλλά το κάλεσμα, η δυνατότητα να μπορείς να τραβήξεις τους νέους (και μη) στους διαδρόμους σου ώστε μετά αυτόματα να μπουν στη διαδικασία ν’ ανακαλύψουν τι κρύβεις στα ράφια σου. Να οργανώσεις ημερίδες, εκδηλώσεις, να υπάρχει διάδραση, διάθεση και ζωντάνια. Ναι, ήταν μια εμπορική επένδυση το Cărturești Carusel σχεδιασμένη όμως για να πετύχει. Και ήταν τόσο καλά σχεδιασμένη που δεν ξέρω αν χωρούσε πουθενά ο παράγοντας αποτυχία. Κι αυτό αποδεικνύει η ολοένα αυξανόμενη επισκεψιμότητα στο χώρο αυτό.

Cărturești Carusel: όταν τα βιβλιοπωλεία γίνονται εστίες πολιτισμού

Αυτό είναι, να επενδύσουμε έξυπνα, σε όφελος και του εμπορίου και της ανάπτυξης και του πολιτισμού. Και κάτι τέτοια, μας λείπουν πολύ. Θα μου πείτε, εσύ μέσα στην οικονομική κρίση ονειρεύεσαι παραμυθένιες βιβλιοθήκες; Όχι, ονειρεύομαι μέρη που μπορούν να προκαλέσουν, να ενεργοποιήσουν και να τροφοδοτήσουν την διάθεση και την ανάγκη μας για γνώση, έμπνευση, πρόοδο και βέβαια και δημιουργία, παραγωγή έργου. Κι αυτά τα μέρη, με μικρές εξαιρέσεις πάντα, νομίζω ότι μας λείπουν.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μυρτώ Θεοδώρογλου

She has a dream to travel all across the USA but at nights she travels the galaxy | Δυσκολεύομαι μονίμως να αυτοπροσδιοριστώ και γι' αυτό λέω ότι σε έναν ουτοπικό κόσμο θα ήμουν σκηνοθέτης. Αλλά ο κόσμος δεν είναι ουτοπικός κι εγώ δεν είμαι σκηνοθέτης. Φύσει βουκολική και ανικανοποίητη, αγάπησα κάποτε τον δρόμο κι από τότε ασφυκτιώ στην αδράνεια. Είμαι κατά κυριολεξία ερωτευμένη με την μουσική και πεθαίνω να δω μια νύχτα τ' αστέρια του Νότου. ~ A summer soul, a child pledged to summer needs only gasoline ~

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;