Άρτεμις: Η NASA στέλνει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι

 

 

Άρτεμις
Πηγή εικόνας: bluedot.gr

Άρτεμις

Άρτεμις: η αδερφή του θεού Απόλλωνα, η θεά του φεγγαριού και το όνομα της επικείμενης αποστολής της NASA. Σχεδόν 5 δεκαετίες μετά την προσελήνωση του ‘Απόλλων 11’, η ‘Άρτεμις’, θα μεταφέρει τον επόμενο άντρα και την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι, μέχρι το 2024. Η αποστολή αυτή, δεν έχει ως στόχο μόνο τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη στιγμή που πάτησε ο άνθρωπος το πόδι του στη σελήνη, αλλά αποτελεί προετοιμασία για το επόμενο μεγάλο βήμα. Απώτερος στόχος της αποστολής ‘Άρτεμις’, είναι η κατάκτηση του Άρη.

Ο φυσικός Στιβεν Χοκινγκ,  σε ομιλία του στην Οξφόρδη, δήλωσε, ότι το μέλλον του ανθρώπου βρίσκεται στο διάστημα. Αν δεν αποικίσει σε άλλους πλανήτες μέσα στην επόμενη χιλιετία, απειλείται με αφανισμό. Η NASA, ήδη από το 2009, έχει λάβει σοβαρά υπόψιν της την ιδέα περί αποικισμού σε άλλους πλανήτες και η αποστολή ‘Άρτεμις’, αποτελεί μέρος αυτής.  Σκοπός είναι η μελέτη της Σελήνης και η εξόρυξη ορυκτών και φυσικών πόρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Επιπλέον, η ‘Άρτεμις’, στοχεύει στην εξερεύνηση σημείων του φεγγαριού, άγνωστα μέχρι στιγμής, όπως ο Βόρειος Πόλος του. Η αξιοποίηση φυσικών πόρων και ορυκτών, όπως και οι δοκιμές νέων τεχνολογιών, συνιστούν βασικό άξονα της αποστολής. Η ‘Άρτεμις’ θα ολοκληρώσει τους παραπάνω στόχους τους, ανοίγοντας δρόμους για  την μόνιμη παρουσία του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες, με πρώτους προορισμούς την Σελήνη και κατ’ επέκταση τον Άρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Άρτεμις
Πηγή εικόνας: cbsnews.com

 

Πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερος λόγος για την αποστολή ‘Άρτεμις’, γίνεται αναφορικά με  την είδηση, ότι στο φεγγάρι θα σταλεί, και η πρώτη γυναίκα. Για την ιστορία των διαστημικών ταξιδιών και αποστολών, η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα είναι η πρώην Σοβιετική Αστροναύτης Βαλεντίνα Βλαντίμιροβα Τερεσκόβα. Το ταξίδι της διήρκεσε 3 μέρες, 16-19 Ιουνίου 1963 και επιλέχθηκε μεταξύ 400 υποψηφίων προκειμένου να κυβερνήσει το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6.

Δεύτερη γυναίκα στη σειρά και με καθυστέρηση 20 χρόνων, είναι η Σβετλάνα Σαβίτσκοβα, επίσης από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Συμμετείχε στην αποστολή Σογιουτ  Τ- 7 και 2 χρόνια αργότερα, το 1984, ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε έναν περίπατό στο διάστημα.  Μέχρι και στις 29 Μαρτίου 2019 με την αποστολή των γυναικών Κριστίνα Κόουκ και  Αν Μακλέιν, οι διαστημικοί περίπατοι, πραγματοποιούνταν μόνο από άντρες ή από άντρες και γυναίκες.  Το ποσοστό των γυναικών που έχουν λάβει μέρος σε διαστημικά ταξίδια, αγγίζει το 11%, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της NASA, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο BBC, δεν απέκλεισε το γεγονός, η αποστολή ‘Άρτεμις’ να αποτελείται μόνο από γυναικείο πλήρωμα.

Οπωσδήποτε η μεγάλη σημασία της ‘Άρτεμις’ δεν έχει να κάνει με το αν θα ξεκλειδώσει τα μυστικά της Σελήνης άντρας ή γυναίκα. Ούτε από ποιο από τα δύο φύλα θα επιτευχθεί ο ενδεχόμενος αποικισμός σε άλλους πλανήτες. Αυτό που αφορά την ανθρωπότητα και την επιστήμη, είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των σχετικών επιχειρηματικών σχεδίων και η εξασφάλιση του ανθρώπινου είδους. Το γεγονός ότι μια γυναίκα θα σπάσει το άβατο της Σελήνης, είναι μια παράπλευρη είδηση και άλλη μια –ενδεχόμενη- γυναικεία νίκη. Ωστόσο, η πραγματική κατάκτηση θα είναι με το να μην είναι η τελευταία. Όπως είχε δηλώσει και ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της NASA, «το να είμαι ο πρώτος αφροαμερικανός διευθυντής είναι ωραίο και καλό, αλλά αυτό που θέλω να εξασφαλίσω είναι πως δεν θα είμαι ο τελευταίος».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Η NASA στέλνει για πρώτη φορά στο διάστημα μόνο γυναίκες, ανάκτηση από: mononews.gr

Στέλνει την πρώτη γυναίκα στο Φεγγάρι η NASA, ανάκτηση από: reporter.com.cy

NASA prepares to send ”first woman and next man” on Moon in 2024, ανάκτηση από: economictimes.indiatimes.com

Artemis, ανάκτηση από: nasa.gov

No more men! NASA considers all-female crew for the 2024 Artemis moon mission, ανάκτηση από: express.co.uk


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Καργιώτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;