Άριστα διατηρημένο λιοντάρι 28.000 ετών

λιοντάρι
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Πρόσφατα, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κοιμώμενο μωρό λιοντάρι, το οποίο και ονόμασαν “Η κοιμώμενη Σπάρτη”. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το λιοντάρι ανακαλύφθηκε παγωμένο σε σπηλιά στη Σιβηρία. Θεωρείται ένα από τα πιο άριστα διατηρημένα ζώα από την Εποχή των Παγετώνων που έχει βρεθεί ποτέ. “Η κοιμώμενη Σπάρτη’’ πιστεύεται ότι πέθανε πριν από 28.000 χρόνια.

Η “Σπάρτη”

Το μικρό λιοντάρι, η σημαντική αυτή ανακάλυψη, ονομάστηκε από τους επιστήμονες, “Σπάρτη”. Το λιονταράκι εντοπίστηκε κουλουριασμένο, κάτω από το μονίμως παγωμένο υπέδαφος, σε μία σπηλιά, για αυτό το λόγο άλλωστε εξήχθη και το συμπέρασμα πως μάλλον κοιμόταν. Αν και πέθανε πριν από 28.000 χρόνια, το δέρμα, τα δόντια, τα νύχια, τα όργανα είναι μουμιοποιημένα και άθικτα. Τα τελευταία, όπως αναφέρει το CNN, είναι τόσο καλά διατηρημένα σε σημείο που “τα νύχια του να αποτελούν κίνδυνο για τους επιστήμονες που το μελετούν”. 

Η Σπάρτη, το μικρό λιονταράκι, βρέθηκε σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από ένα άλλο λιοντάρι, τον Μπόρις, ο οποίος φαίνεται να έζησε 15.000 χρόνια μετά τη Σπάρτη.

λιοντάρι
Πηγή εικόνας: lifo.gr

“Έμοιαζε σαν να πέθανε προχθές”

Αρχικά, οι πρώτες εικασίες των επιστημόνων ήταν πως τα δύο λιονταράκια που αναλήφθηκαν ήταν αδέρφια. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση MDPI, τα δύο αιλουροειδή έζησαν με διαφορά 15.000 χρόνων. Σύμφωνα με τη μέθοδο χρονολόγησης άνθρακα, ο Μπόρις είναι 43.448 χρόνων. 

«Είναι καταπληκτικό. Ξέρεις πως ίσως βρεις κάτι, όμως αυτό έμοιαζε σαν να πέθανε προχθές» αναφέρει ο Λοβ Νταλέν, καθηγητής εξελικτικής γενετικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής της Στοκχόλμης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εξωπραγματικά καλά συντηρημένα αυτά ευρήματα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μελετήσουν το DNA τους, δίνοντας περαιτέρω απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά και τη ζωή τού εξαφανισμένου είδους των λιονταριών των σπηλαίων. 

Μια σημαντική ανακάλυψη

“Η κοιμώμενη Σπάρτη’’, αλλά και γενικότερα όλες οι ανακαλύψεις από την Εποχή των Παγετώνων, αποτελούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η Εποχή των Παγετώνων αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς αρχαιολόγους και επιστήμονες, καθώς μετά το τέλος αυτής της εποχής έρχεται μια ριζική αλλαγή για την ανθρωπότητα.

Το τέλος της Εποχής των Παγετώνων φέρνει τη Νεολιθική εποχή και τη Νεολιθική επανάσταση (8000 και 5000 π.Χ.). Η ανθρώπινη ιστορία άλλαξε ριζικά, καθώς οι άνθρωποι πλέον ξεκίνησαν τη συστηματική γεωργία και κτηνοτροφία και με την εξασφάλιση της τροφής τους οι κοινωνίες αναπτύχθηκαν σε μέγεθος και επεκτάθηκαν γεωγραφικά.

Ανακαλύψεις όπως “η κοιμώμενη Σπάρτη’’ συνεισφέρουν στην εξέλιξη της επιστήμης, δίνοντάς μας γνώση για τα ζώα εκείνης της εποχής, αλλά και για τη ζωή των ανθρώπων. Τα άριστα διατηρημένα ευρήματα χαρίζουν ένα εκπληκτικό συναίσθημα, καθώς οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δουν και να αγγίξουν την ιστορία της γης.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

«Η κοιμώμενη Σπάρτη»: Άριστα διατηρημένο λιοντάρι «ηλικίας 28.000 χρόνων» βρέθηκε στη Σιβηρία. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/now/tech-science/i-koimomeni-sparti-arista-diatirimeno-liontari-ilikias-28000-hronon-brethike-sti?fbclid=IwAR3SK-hsAwHa3otaSQJRurjlFSmWbBUGuJ_C11TNx3SqQ1HGjCP3GT4gz2g (Τελευταία προβολή 12/09/2021)

The Preliminary Analysis of Cave Lion Cubs Panthera spelaea (Goldfuss, 1810) from the Permafrost of Siberia. Ανακτήθηκε από https://www.mdpi.com/2571-550X/4/3/24/htm (Τελευταία προβολή 12/09/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;