Απόβαση στη Νορμανδία: καταλύτης για τη λήξη του πολέμου

απόβαση
Πηγή εικόνας: nexusmedia.gr

Η απόβαση στη Νορμανδία (6/6/1944), γνωστή και ως D-Day ή επιχείρηση Ποσειδών (Operation Neptune), αποτέλεσε το έναυσμα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως στρατιωτική απόβαση στην ιστορία με πάνω από 3.000.000 στρατιώτες  συνολικά.  Βασικός στόχος ήταν η δημιουργία προγεφυρώματος από την Καν έως το Χερβούργο, ώστε τα Συμμαχικά στρατεύματα να περάσουν από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται πιο εύκολο να ηττηθούν οι Γερμανοί στην καρδιά του τρίτου Ράιχ.

Η προετοιμασία της επιχείρησης

Τον Ιανουάριο του 1944, ξεκίνησε η προετοιμασία της επιχείρησης Επικυρίαρχος (Operation Overlord) με επικεφαλής τον Αμερικάνο στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, καθώς και έμπειρους Βρετανούς διοικητές στο ναυτικό, στο πεζικό και στην αεροπορία. Οι Σύμμαχοι είχαν καταλήξει ότι το πιο αποτελεσματικό χτύπημα κατά των Ναζί θα γινόταν μέσω Γαλλίας, η οποία τελούσε ήδη υπό γερμανική κατοχή από τον Ιούνιο του 1940. Με άλλα λόγια, εάν η απόβαση είχε επιτυχή έκβαση, οι δυνάμεις των Συμμάχων θα περνούσαν κατευθείαν προς τον πυρήνα της ναζιστικής Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, πέντε σώματα στρατού θα προχωρούσαν σε επίθεση στο στενό μέτωπο στη Νορμανδία. Για να επιτευχθεί αυτό, οι Γερμανοί δεν έπρεπε να μάθουν για την επιχείρηση, ώστε οι 114 μεραρχίες τους να αναγκαστούν να σκορπιστούν σε ολόκληρη την ακτογραμμή. Ενεργοποιήθηκε, λοιπόν, η επιχείρηση Σωματοφύλακας (Operation Bodyguard) για να παραπλανηθεί ο εχθρός. Με το σχέδιο αυτό ο Χίτλερ πείστηκε πως η επίθεση θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Καλέ, αρκετά βορειότερα της Νορμανδίας.

απόβαση
Πηγή εικόνας: schooltime.gr

Η Απόβαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικά, η απόβαση στη Βόρεια Γαλλία από την Αγγλία θα λάμβανε χώρα στις 5/6/1944, αλλά αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας για την επόμενη μέρα.  Η απόβαση ξεκίνησε στις 6/6/1944 σε πέντε ακτές κατά μήκος της Νορμανδίας, με τα κωδικά ονόματα Γιούτα (Utah), Όμαχα (Omaha), Χρυσός (Gold), Ήρα (Juno) και Σπαθί (Sword). Η έκταση τους απλωνόταν από τον ποταμόκολπο του Ορν έως το νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου Καταντέν.  Εκείνη την πρώτη μέρα περίπου 156.000 στρατιώτες από την Αμερική, την Αγγλία, τη Γαλλία και τον Καναδά έλαβαν μέρος στην απόβαση.

Οι χερσαίες δυνάμεις διοικούνταν από τον Άγγλο στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, ο οποίος  αντιμετώπισε από την απέναντι πλευρά τον παλιό του γνώριμο Έρβιν Ρόμελ, ή αλλιώς “αλεπού της ερήμου”. Οι δυο τους συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στην Αφρική. Τον τεράστιο στόλο ανέλαβε ο Βρετανός ναύαρχος Μπέρτρομ Ράμσεϊ. Ο στόλος αυτός απαρτιζόταν από 1.200 πολεμικά πλοία, 4.126  αποβατικά σκάφη, 804 μεταγωγικά πλοία και πληθώρα τεθωρακισμένων αμφίβιων αρμάτων. Αξιοσημείωτη είναι και η αεροπορική δύναμη των Συμμάχων με 10.000 αεροπλάνα, η οποία λειτούργησε κομβικά για την απόβαση.

Η επιχείρηση Ποσειδών ξεκίνησε με την πτώση 23.400 αλεξιπτωτιστών και με βομβαρδιστικά της RAF, τα οποία έριξαν 5.300 τόνους βομβών στις γερμανικές γραμμές. Οι Σύμμαχοι δεν δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν τις τέσσερις από τις πέντε ακτές. Στην ακτή Όμαχα τα γερμανικά στρατεύματα αντιστάθηκαν. Βέβαια, μέχρι να νυχτώσει, είχαν ήδη δημιουργηθεί μεγάλα προγεφυρώματα και στις πέντε ακτές. Οι περισσότερες γέφυρες του Σηκουάνα και του Λίγηρα καταστράφηκαν από τα αεροπλάνα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να μην προλάβουν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στις ακτές της Νορμανδίας.

απόβαση
Πηγή εικόνας: www.ert.gr

Αποτέλεσμα

Σε γενικότερο πλαίσιο, η έκβαση της απόβασης αφενός κρίθηκε επιτυχής. Αφετέρου, η μάχη της Νορμανδίας που ακολούθησε αντί να κρατήσει τρεις εβδομάδες, κράτησε τρεις μήνες.  Οι Συμμαχικές δυνάμεις αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες και λόγω των καιρικών συνθηκών και φυσικά της αντίστασης του αντιπάλου. Οι Γερμανοί θα πολεμούσαν μέχρι το τέλος υπακούοντας τις διαταγές τον Χίτλερ. Τέλη Αυγούστου απελευθερώθηκε το Παρίσι και οι Γερμανοί άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν. Είχε ήδη αρχίσει να διαγράφεται η πορεία της ολοκληρωτικής ήττας του γερμανικού καθεστώτος και της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο απολογισμός των θυμάτων και των καταστροφών όμως ήταν τραγικός εκατέρωθεν.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

https://www.ethnos.gr/istoria/108674_apobasi-sti-normandia-o-hitler-koimotan-o-romel-se-adeia-ki-o-sartr-ta-epine-se

https://www.linternaute.fr/actualite/guide-histoire/2527592-debarquement-de-normandie-6-juin-1944-d-day-les-allies-debarquent/

https://www.ecpad.fr/actualites/le-debarquement-du-6-juin-1944-et-la-bataille-de-normandie/

Απόβαση στη Νορμανδία (6 Ιουν 1944)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;