Τα συναισθήματα και η επίδραση στην πολιτική ψήφο

Πηγή εικόνας: Time

Οι οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών μας έφεραν προ των πυλών της διαδοχής και εναλλαγής πολλών κομματικών παρατάξεων. Αυτό συνέβη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο που βίωσε την κοινωνικοοικονομική αστάθεια. Οι κυβερνητικές αλλαγές συμπαρέσυραν και πολλά διαφορετικά συναισθήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να καθόρισαν την εξέλιξη και τη διαμόρφωση της κοινωνίας.

Παλαιότερα, τα συναισθήματα θεωρούνταν παρορμήσεις του ενστίκτου, οι οποίες εμπόδιζαν την λήψη αποφάσεων βάσει της λογικής. Αργότερα και μετά την περαιτέρω διερεύνηση της συναισθηματικής νοημοσύνης τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά. Ωστόσο, τα συναισθήματα συνεχίζουν να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων και, πολλές φορές, την καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν τα συναισθήματα ακολουθούν μία κρίση ή μία καταστροφή. Παρότι οι σύγχρονες κοινωνίες στηρίζονται στη μετάδοση της γνώσης και των πληροφοριών, τα συναισθήματα συνεχίζουν να «υπεισέρχονται» στη λήψη αποφάσεων.

Όσον αφορά στην πολιτική ψήφο, σύμφωνα με μελέτες, ο θυμός και ο φόβος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση. Ο θυμός από τη μια πλευρά, ενισχύει τη συμμετοχή στα κοινά, μειώνει την προσπάθεια για συλλογή πληροφοριών και ωθεί τους πολίτες στη χρήση συστήματος ιδεών. Η ιδεολογική κατεύθυνση αποτελεί ένα μέτρο ταυτότητας για το άτομο, χωρίς όμως την αναζήτηση νέων πληροφοριών η ψήφος γίνεται «έρμαιο» της επιθετικότητας.

Από την άλλη πλευρά, ο φόβος από μόνος του καταλαβαίνουμε ότι δρα ανασταλτικά. Τα επακόλουθα συναισθήματα του φόβου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την έντασή του. Έτσι ο φόβος  αποτρέπει τους πολίτες από την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου, ενώ οδηγεί στη λήψη αποφάσεων που δεν εμπεριέχουν ρίσκο. Οι ψηφοφόροι που διακατέχονται από φόβο, επιδιώκουν τη συλλογή πληροφοριών, σχετικά με το αντικείμενο του φόβου, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την πρόθεση ψήφου. Όλα αυτά, οδηγούν στην αλλαγή των πολιτικών αποφάσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συναισθήματα των Ελλήνων κατά την περίοδο της κρίσης και η εξέλιξη πολλών συμβάντων. Ο φόβος και ο ακόμα εντονότερος θυμός των Ελλήνων οδήγησε σε μία σειρά «παράδοξων». Οι Έλληνες, επέμειναν στο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος παρά τις πιέσεις των ΜΜΕ και απείχαν από τις εκλογικές διαδικασίες, ενώ συμμετείχαν ενεργά σε διαδηλώσεις καθολικής διαμαρτυρίας, όπως το «κίνημα των αγανακτισμένων». Παράλληλα, παρατηρήθηκε η άνοδος ενός ακροδεξιού κόμματος, παρά τις ακραίες τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ή τη συμμετοχή τους σε εγκληματικές ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα συναισθήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Χωρίς η γνώση να εγκαταλείπεται και η λογική να χάνεται, τα συναισθήματα διαμορφώνουν μία νοητική ολότητα, η οποία χαρακτηρίζει τη σκέψη μας. Η προσπάθεια να διαχωριστεί η επεξεργασία του νου από το συναίσθημα, θα οδηγεί σε μη ανθρώπινα αποτελέσματα.


Πηγή:

«Οι ψήφοι του Φόβου και του Θυμού». Ανακτήθηκε από: prorata.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;