Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί: Ένα Μελετημένο Σχέδιο;

Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί
Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Το Πολιτικό Προσκήνιο και η Απόφαση του Ερντογάν

Η Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί ξεπήδησε ως θέμα μέσα από μία θύελλα ανησυχιών που προβλημάτιζε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον τελευταίο καιρό. Το πρόβλημα του κορωνοϊού και η επακόλουθη ασταθής οικονομία αποπροσανατόλισαν την Ευρώπη, η οποία φάνηκε αδύναμη να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που θίγουν τις αξίες της.

Από την άλλη, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, ποτέ δε συμβιβάστηκε με τη δυτική νοοτροπία. Μεγαλωμένος σε συντηρητική γειτονιά του Κασίμπασα, στην καρδιά της Πόλης, μαθητής σε Ιμάμ Χατίπ, υιοθέτησε το όραμα της Μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, χαράσσοντας με τον τρόπο αυτό μία μεγάλη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι η χώρα ήθελε αρχικά να γίνει μέλος της. Με μία επιθετική λοιπόν ρητορική, αλλά και με ακόμα πιο επιθετικές πράξεις, ο Ερντογάν φέρνει τη νέα πρόκληση στο τραπέζι, στηριζόμενος μάλιστα, από ισλαμικά κινήματα της Ασίας και της Αφρικής.

Έτσι, η Αγία Σοφία, ένα αξεπέραστο σύμβολο Ορθοδοξίας, γίνεται ύστερα από 86 χρόνια ξανά τζαμί. Δυστυχώς, η ρηξικέλευθη απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ να την καταστήσει μουσείο, δε φάνηκε να εμπνέει τον νέο Πρόεδρο της χώρας. Παρά τις αντιρρήσεις όμως και ορισμένων ομοεθνών του, ο Ερντογάν φάνηκε να ενσαρκώνει το πρότυπο του ηγέτη, ο οποίος είναι έτοιμος να προστατέψει τη θρησκεία των μουσουλμάνων με κάθε κόστος δίνοντας μία αίσθηση εκ θεού αποστολής.

Αναβίωση του Παρελθόντος

Η Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί φωτίζει μελανά σημεία της ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Φανερά, ο Ερντογάν οικειοποιείται τον ρόλο του προστάτη της τουρκικής παράδοσης, ενώ φαίνεται πως με μία εθνική ιδεολογία στοχεύει στην αναβίωση ενός μυθολογικού παρελθόντος. Η απόφασή του για το ναό ήταν ακόμα μια επικύρωση της ισχυρής του θέσης, μαζί με την παραβίαση των ελληνικών συνόρων που επιχειρεί σε τακτά χρονικά διαστήματα με τις δυνάμεις του, έτσι απλώς για να υπενθυμίζει την παρουσία του.  Η αχανής Οθωμανική Αυτοκρατορία που κατέληξε ένα έρμαιο στα χέρια των Μεγάλων Δυνάμεων, ο γίγαντας με τα ξύλινα πόδια, δείχνει να θέλει να πάρει μια εκδίκηση, η οποία θα βασίζεται κυρίως σε υπόγεια πολιτική.

Όμως, η Ευρώπη δέχεται ολοένα και περισσότερα πλήγματα, χωρίς να μπορεί να τα αντιμετωπίσει.  Με θέματα που εκκρεμούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της, μοιάζει με κέλυφος, το οποίο είναι έτοιμο να σπάσει, χωρίς να μπορεί στην ουσία να προστατέψει ό,τι βρίσκεται μέσα του.  Με μία διολίσθηση υπό της γερμανικής κυβέρνησης, βρίσκονται τόσες χώρες νοητά παγιδευμένες. Διότι, στην πραγματικότητα τρεις είναι οι πυλώνες που στηρίζουν αυτόν τον κόσμο, τον «ανθρώπινο»: 1) Μία Οθωμανική Αυτοκρατορία που παλεύει πρόδηλα και με τρόπο συμβολικό να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, 2) μία  Γερμανία, η οποία είναι πάντα πρώτη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και περισσότερο διατάζει, παρά λέει την άποψη της-είναι όμως αρκετά καμουφλαρισμένες οι προθέσεις της κάτω από την ευρωπαϊκή δήθεν κουλτούρα, 3) η δύναμη της Αμερικής, που προτιμά να τραβά τα βλέμματα με διαφορετικούς τρόπους και να επεμβαίνει επιφανειακά, όπου τη συμφέρει. Και φθάνουμε στο ερώτημα: Με βάση όλα αυτά, ήταν άρα η Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί ένα καλά μελετημένο σχέδιο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σημερινός Πολίτης

Αναμφίβολα, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως ορισμένες χώρες δεν έχουν ξεπεράσει το ιστορικό τους παρελθόν. Ιδιαίτερα, σε ό,τι τις πληγώνει, δείχνουν να το αναπαράγουν με πάθος μέσα σε μία διχασμένη προσπάθειά τους να το αποτάξουν. Όλη αυτή η διχογνωμία, η σύγχυση και η αναποφασιστικότητα τόσο στο πρόσωπο του λαού όσο και στο πρόσωπο των ηγετών του, μπορεί να είναι καταστροφική για το μέλλον.

Έτσι, δε μένει τίποτα άλλο στον σημερινό πολίτη από το να έχει για όπλο του τη γνώση της ιστορίας. Οι σωστές απόψεις και κινήσεις των πολιτών μετρούν και αντανακλούν το κύρος της χώρας τους. Η λύση, για παράδειγμα, δεν είναι να απαγορευτεί η λειτουργία των τζαμιών στην Ελλάδα, διότι αυτό με τη σειρά του θα πυροδοτήσει ακραίες αντιδράσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγξει. Ούτε είναι λύση να ενστερνιζόμαστε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να παρουσιάζουμε το θέμα ως αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Τα τρωτά σημεία βρίσκονται και στη δική μας χώρα, όχι μόνο στους άλλους. Και όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τα παρελθόντα και τα ενεστώτα, τόσα θα προβλέπουμε για τα μέλλοντα.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

«Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Ευρώπη αντιδρά χαλαρά στη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε Τζαμί;», δημοσιεύτηκε από: skai.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 16/7/2020)

«Αγία Σοφία: Τι θα κάνει ο Ερντογάν στο άνοιγμα ως Τζαμί;», δημοσιεύτηκε από news247.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 16/7/2020)

«Η Αγία Σοφία Τζαμί: 5 ακαδημαϊκοί σχολιάζουν τις επιπτώσεις», δημοσιεύτηκε από: lifo.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 16/7/2020)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριανή Σταθοπούλου

Φοιτώ στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι 22 ετών. Μου αρέσει το αρχαίο θέατρο, ο κινηματογράφος και να μαγειρεύω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;