Η κατάχρηση εξουσίας: Κίνηση Roi Mat για τα ΜΑΤ

ΜΑΤ
Πηγή εικόνας: eretikos.gr

Η κατάχρηση εξουσίας και η δράση των ΜΑΤ

Η κατάχρηση της εξουσίας των ΜΑΤ είναι ένα συχνό φαινόμενο, που μπορεί να ερμηνευθεί μέσα από ένα παιχνίδι σκάκι: Κίνηση. Κινήσεις, όλα είναι κινήσεις. Κάποιες από αυτές στρέφονται εναντίον των άλλων, κάποιες είναι τυχαίες και άλλες αμυντικές. Μία κίνηση είναι οριστική, ακινητοποιεί τον αντίπαλο και σηματοδοτεί το θάνατό του: Roi Mat.  Στον κόσμο του σκάκι, ΜΑΤ ονομάζεται η θέση στην οποία ο παίκτης αδυνατεί να προστατεύσει το βασιλιά του και έχει ξεμείνει από επιλογές κινήσεων.  Η λέξη προέρχεται από τα Αραβικά, στα οποία σημαίνει νεκρός.  Έτσι, το ΜΑΤ γίνεται ο τελικός στόχος του παιχνιδιού, όταν ο αντίπαλος έχει γκρεμίσει κάθε άμυνά σου…

Αντίστοιχα, στο δικό μας κόσμο, οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης δημιουργήθηκαν για την καταστολή ταραχών και κατ’επέκταση για τον «τερματισμό του παιχνιδιού», δηλαδή των οργανωμένων αντιδράσεων και πορειών του λαού. Φαίνεται ωστόσο, έντονα πλέον πως οι συγκεκριμένες δυνάμεις μάς γνέφουν προκλητικά το κεφάλι προχωρώντας σε πολλαπλές κινήσεις Mat και ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια.

Με σήμα κατατεθέν τους τη στρατιωτική στολή, τα γκλομπς και το κράνος περιφρουρούν περιοχές στο κέντρο της Αθήνας. Αναπόφευκτα, τραβούν τα βλέμματα πάνω τους.  Κανείς όμως δεν καταφέρνει να τους αναγνωρίσει και καμία καταγγελία δε γίνεται εις βάρος τους, καθώς κινούνται ανώνυμα, είναι απρόσωποι σαν σκιές πάνω από την πόλη μας και ανώτατοι κριτές.

 

Πηγή εικόνας: www.athensvoice.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραία Περιστατικά

Παρότι η Αστυνομία επιμένει να αγνοεί την κατάχρηση εξουσίας των ΜΑΤ, έχουν σημειωθεί ορισμένα περιστατικά που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια. Σύμφωνα με κάτοικο στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, ΜΑΤ εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας της και μάλιστα, χωρίς ένταλμα εισαγγελέα. Λόγω αντίστασης των μελών, οι ένοπλοι άρχισαν με βία να χτυπούν τον άνδρα και τον γιο περνώντας τους χειροπέδες.  Τα παρακαλετά της μητέρας, που είδε τον γιο της στο πάτωμα, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση ακόμα μιας απειλής: «Κλείσου μέσα, γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα!».

Ένα ακόμη περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Πατησίων με θύμα αυτή τη φορά μια νεαρή φοιτήτρια. Η συγκεκριμένη κοπέλα, αφού αρνήθηκε να κατεβάσει στη μέση του δρόμου το παντελόνι της, μεταφέρθηκε από αστυνομικό των Ματ στο πιο κοντινό μαγαζί, όπου και την έψαξε εξονυχιστικά. Οι όποιες διαμαρτυρίες της για την αδικία που υπέστη τσακίστηκαν πάνω στα βράχια της αλαζονείας των συγκεκριμένων μονάδων.

Οι επιθέσεις των ΜΑΤ γίνονται πρόδηλες μέσα από πολλά καθημερινά τεκταινόμενα. Η ποσότητα των παραδειγμάτων τέτοιων περιστατικών, δεν είναι αυτή που προέχει, αλλά η ποιότητα των δικών μας πράξεων. Από ένα πολίτευμα που ισχυρίζεται ότι είναι δημοκρατικό, αχνίζει η θρασύτητα που αποκτούν αυτοί που βρίσκονται σε θέση ισχύος. Μέσα από αξίες δεδηλωμένες και ιδανικά, αναβλύζει κάτι σάπιο, για όλους εμάς που φοβόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά…

 

Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

 

Το Σκάκι και η Αληθινή Ζωή

Όλοι εμείς, πιόνια σε ένα παιχνίδι στρατηγικής, σε ένα σκάκι. Κίνηση. Όλα είναι κινήσεις.  Υπάρχουν οι σωστές κινήσεις, αυτές που σε οδηγούν στο να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Υπάρχουν οι λάθος κινήσεις, αυτές που οδηγούν στη δολιότητα και στην παρακμή. Τέλος, όσες κινήσεις γίνονται τυχαία, ανήκουν σε αυτούς που ούτε ήξεραν, ούτε και θα μάθουν ποτέ πώς να παίζουν σκάκι…

Πρέπει όμως, να γίνει αντιληπτό το εξής. Οι άνθρωποι των σωστών και λογικών κινήσεων, όσοι ξέρουν να προστατεύσουν το βασιλιά τους, οφείλουν να διατηρούν φλογερή την πίστη τους για έναν κόσμο καλύτερο και να μην παραδίδονται ποτέ. Οι άνθρωποι των λανθασμένων κινήσεων, αυτοί που θα κινήσουν τα πιόνια τους με δεξιότητα μεν, με ίντριγκες δε, είναι ήδη καταδικασμένοι σε διπλή μάχη: με όλους τους άλλους και με τον εαυτό τους. Και οι άνθρωποι των τυχαίων κινήσεων, θα πρέπει όσο μπορούν να μαθαίνουν, για να μη γίνουν οι αποφάσεις τους όπλο των αλαζόνων.

Εν κατακλείδι, αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας πως η κίνηση Roi Mat των ΜΑΤ δε σημαίνει επίθεση τελειωτική προς εμάς. Αντίθετα, σημαίνει κίνηση που ξεπερνά τις ανθρώπινες αντοχές, τερματίζει τις αναβολές και μας αφυπνίζει από το λήθαργο των αέναων υποσχέσεων και των απατηλών όρκων. Διότι, μπορούμε όλοι να αναδειχθούμε νικητές στο σκάκι της ζωής μας. Διότι, οφείλει ο καθένας μας προσωπικά να διαφυλάξει τις αξίες του, τα δικαιώματά του, την ανθρωπιά του, το βασιλιά του!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Σκάκι, αναρτήθηκε από: el.wikipedia.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 18/12/2019)

Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης, αναρτήθηκε από: el.wikipedia.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 18/12/2019)

Κουκάκι: Καταγγελίες για αστυνομική βία- Τι απαντά η Αστυνομία, αναρτήθηκε από: cnn.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 18/12/2019)

Καταγγελία: Αστυνομικοί ζήτησαν από 22χρονη να κατεβάσει το παντελόνι της στην Πατησίων, αναρτήθηκε από: ethnos.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 18/12/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριανή Σταθοπούλου

Φοιτώ στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι 22 ετών. Μου αρέσει το αρχαίο θέατρο, ο κινηματογράφος και να μαγειρεύω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;