Η ενίσχυση της ελληνικής αστυνομίας και το τέλος μίας εποχής

Πηγή εικόνας: avgi.gr

 

Διάχυτη δυσπιστία: Όλα γίνονται για το καλό μας;

Η ενίσχυση της ελληνικής αστυνομίας παραδόξως φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια, παρά ένα αίσθημα εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, από τις 17 Ιανουαρίου, 950 ένστολοι θα αναλάβουν καθήκοντα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε μάλιστα για ταχεία αύξηση του αστυνομικού σώματος με 1.500 στελέχη. Παράλληλα,  στο προσκήνιο εμφανίζονται για την ΕΛ.ΑΣ. 450 νέα περιπολικά και μοτοσυκλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασύρματοι και 3.000 καινούριες εξαρτήσεις και λοιπό υλικό. Στόχος; Μέχρι το τέλος του 2020 οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και ΔΡΑΣΗ να ενισχυθούν με 1.350 άνδρες, ενώ η εκπαίδευση νέων φρουρών να είναι συνεχής. Τουλάχιστον 150 άνδρες και γυναίκες σε περιπολικά και με τον απαραίτητο εξοπλισμό θα φυλάνε τα Δικαστήρια και τη Διεύθυνση Μεταγωγών, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κάτι που πραγματικά μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν φοβάται τόσο πολύ για τη θέση του.

Με περιπολίες που αυξάνονται σε όλη την Αττική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι το πρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας. Κατά αυτόν, είναι ένα πρόσωπο οικείο, ανθρώπινο και αυστηρό, όταν πρέπει. Κατά άλλους, η εν λόγω ομάδα δεν αναφερόταν-παρά μόνο σε περιπτώσεις και καταστάσεις που κρίθηκαν ως κατάλληλες, για να ασκηθεί βία. Και ασκείται βία ακόμα και τώρα, νόμιμη μέσα από την εκμετάλλευση εξουσίας και τη διαφθορά. Όταν, όμως, ο απλός πολίτης κάμπτεται από την αλαζονεία των οργάνων, αυτό σημάνει το τέλος μίας εποχής και την αρχή μίας νέας. Διότι, όπως είπε και ο Αβραάμ Λίνκολν: “Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία“.

Το Παιχνίδι με τις Μαριονέτες

Είναι γεγονός πως στην παρουσίαση της Νέας Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ., ο Πρωθυπουργός προέβη με τα λόγια του σε μία χαρακτηριστική κίνηση στρατηγικής. Μίλησε για λιγότερο εύπορα ή ευνοημένα κοινωνικά στρώματα, που από νεαρή ηλικία στερήθηκαν πολλά, στα οποία τώρα προσφέρεται εξουσία, για να διαφυλάττουν την κοινωνική ευημερία. Και είναι πραγματικά τρομακτική η τακτική του άκρως συναισθηματικού λόγου, με απώτερο σκοπό να ενισχύονται αγενή αισθήματα βίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο όλοι όσοι αισθάνονταν παραγκωνισμένοι ή αδικημένοι γίνονται με τρόπο ράδιο μαριονέτες σε χέρια ισχυρών.

Η Ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας μας φέρνει κατά μέτωπον με το ερώτημα: με ποια κριτήρια πλέον γίνεται κάποιος αστυνομικός; Η λαοθάλασσα πια των νέων του συγκεκριμένου επαγγέλματος περνά άραγε από κατάλληλα ψυχολογικά τεστ, με τα οποία απορρίπτονται κατευθείαν περιπτώσεις ψυχικής αστάθειας, σαδισμού και λοιπών προβλημάτων; Ή όποιος δεν έχει κατασταλάξει ως προς τον βιοπορισμό του, αποφασίζει να υπηρετήσει στο σώμα και με τους λεγόμενους “τραμπουκισμούς” να βγάλει “τίμια” τον μισθό του;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος

Και καθώς φαίνεται πως το lockdown ήταν ό,τι έπρεπε για την επιβολή ακόμα πιο βαριών μέτρων, ο εγκλεισμός συνεχίζεται και στην περίοδο των εορτών. Οπλιζόμαστε, λοιπόν, με θάρρος και υπομονή για το 2021, ευχόμενοι να κόψουμε από τη ρίζα όσα δεν ταιριάζουν στη χώρα, που περηφανεύεται πως από αυτήν ξεκίνησε η δημοκρατία! Η ενίσχυση της ελληνικής αστυνομίας μάς προτρέπει να ανέβουμε κι εμείς στο βήμα και να πάρουμε τον λόγο, γιατί είναι κάτι που ο Νίκος Εγγονόπουλος είχε αγγίξει ως θέμα πολλά χρόνια πριν: «περιφρόνησις απόλυτη αρμόζει σ’ όλους αυτούς τους θόρυβους τις έρευνες τα σχόλια επί σχολίων που κάθε τόσο ξεφουρνίζουν αργόσχολοι και ματαιόδοξοι γραφιάδες γύρω από τις μυστηριώδικες κι αισχρές συνθήκες της εκτελέσεως του κακορίζικου του Λόρκα υπό των φασιστών». Και η ειρωνεία ηχεί βαριά για όσους θέλουν να την καταλάβουν…

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

«Κυρ. Μητσοτάκης: Η θέση του αστυνομικού είναι στον δρόμο, όχι στα γραφεία», δημοσιεύτηκε από: www.kathimerini.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 17/12/2020)

«ΝΕΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ* ΣΤΙΣ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1936
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΝΤΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΜΙΝΟ ΝΤΕ ΛΑ ΦΟΥΕΝΤΕ», δημοσιεύτηκε από: www.ebooks.edu.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 17/12/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριανή Σταθοπούλου

Φοιτώ στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι 22 ετών. Μου αρέσει το αρχαίο θέατρο, ο κινηματογράφος και να μαγειρεύω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;