Προβλήματα στην επικοινωνία και ο αντίκτυπος στη ζωή μας

επικοινωνία
Πηγή εικόνας: tlnt.com

Επικοινωνία

Η επικοινωνία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας, καθώς επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των σχέσεών μας. Επαγγελματικές, ερωτικές σχέσεις, όλες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Όπως η επικοινωνία επηρεάζει τη ζωή μας, έτσι και ο τρόπος ζωής διαμορφώνει στο πέρασμα των χρόνων την επικοινωνία. Γι’ αυτό και η τεχνολογία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις μεταξύ μας σχέσεις. Έχει αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούν οι άνθρωποι.

Δυστυχώς, η κακή επικοινωνία κάνει συχνά την εμφάνισή της δημιουργώντας εντάσεις και προβλήματα, ρίχνοντας συνολικά την ποιότητα της ζωής μας. Πολλές φορές η κακή επικοινωνία αφορά περισσότερο στον τρόπο και όχι στο περιεχόμενο. Όταν χρησιμοποιούμε γενικόλογες εκφράσεις, αναιρούμε επανειλημμένα τα λεγόμενα του συνομιλητή μας χωρίς επιχειρήματα, δυσχεραίνουμε τη συζήτηση. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να είναι κακοί ακροατές, καθότι επιθυμούν περισσότερο να εδραιώσουν τη δική τους άποψη παρά να εμπλουτίσουν το γνωστικό τους πεδίο. Πέρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ο τρόπος που επιλέγουμε να εκφράζουμε την προσωπικότητά μας, διαμορφώνει τις σχέσεις μας με τους άλλους και άρα την επικοινωνία μας μαζί τους.

Στην προσπάθειά μας να εκφράσουμε το «εγώ» μας, διαπράττουμε λάθη που δημιουργούν χάσματα. Καταλήγουμε σε βιαστικά συμπεράσματα, κρίνουμε και δεν διαχωρίζουμε το παρελθόν από το παρόν, επιτρέποντας σε αρνητικά μας βιώματα να προκαταβάλουν τις αντιδράσεις. Ενώ φαίνεται ότι ο κώδικας επικοινωνίας που επιλέγουμε καθορίζει την ποιότητα της, πολλές φορές φαίνεται ότι και το περιεχόμενο παίζει σημαντικό ρόλο. Άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές απόψεις και κοσμοθεωρία, αδυνατούν να επικοινωνήσουν γιατί τοποθετούν πρώτη την προσωπική τους αντίληψη για τον κόσμο.

Η τεχνολογία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, από την άλλη, έχουν καταστήσει την επικοινωνία πιο «φθηνή», εύκολη και συχνά ανούσια. Τα ηλεκτρονικά μέσα δίνουν μόνο μία μικρή δόση της εικόνας μας, προϊδεάζοντας λανθασμένα και άρα δημιουργώντας παρεξηγήσεις. Ενώ φαίνεται πολύ εύκολο να πλησιάσουμε κάποιον, γίνεται δύσκολο να επικοινωνήσουμε μαζί του, γιατί ουσιαστικά δεν μπορούμε να τον «μάθουμε».

Η ένταση της κακής επικοινωνίας των διαπροσωπικών σχέσεων κλιμακώνεται στο επαγγελματικό χώρο. Εκτός από μία χαμηλής ποιότητας προσωπική ζωή, η «φτωχή» επικοινωνία δυσχεραίνει και τις επαγγελματικές σχέσεις. Έτσι το εργασιακό περιβάλλον γίνεται ανυπόφορο και η διεκπεραίωση των καθηκόντων λιγότερο ευχάριστη. Κάτι τέτοιο έχει προεκτάσεις στην απόδοση των εργαζομένων και στα μελλοντικά τους σχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικά τίποτα δεν είναι εύκολο χωρίς προσπάθεια, πόσο μάλλον η αποδοτική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, μιας και απαιτεί τη συμμετοχή και τη διάθεση όλων. Στους καιρούς της μοναξιάς και της εξαθλίωσης, η επικοινωνία θα μας φέρει πιο κοντά στη λύση της υπαρξιακής κρίσης.

Trouble comes from the mouth, Κινεζική παροιμία


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

4 Major Relationship Communication Mistakes That Ruin Love. Ανακτήθηκε από: www.psychologytoday.com

Relationships and communication. Ανακτήθηκε από:  www.betterhealth.vic.gov.au


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;