Το Big Brother της νέας εποχής

Big Brother
Tv rots your mind is a piece of digital artwork by Tyler Crawford which was uploaded on March 16th, 2012.

 

Δεν ξέρω αν η νέα εποχή που είχαν στο μυαλό τους οι συντελεστές του Big Brother 2020 βασίζεται στις “αρετές” του σεξισμού και της ομοφοβίας, πάντως τις τελευταίες μέρες ο τίτλος του πολυαναμένομενου, για κάποιους, show συνοδεύεται από αυτές. Αφορμή, πολλαπλά στιγμιότυπα και δηλώσεις που δικαιολογημένα προκάλεσαν την απορία, την αγανάκτηση και τον θυμό κάθε ατόμου που σέβεται τον εαυτό του αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Μια σειρά από πρωτοφανή περιστατικά

Φυσικά δεν θα έπρεπε καν να περιμένουμε τα γεγονότα για να συνειδητοποιήσουμε το επίπεδο ενός σόου σαν το Big Brother, ενός ριάλιτι με βασική προϋπόθεση παρακολούθησης το ενδιαφέρον σου για τις ζωές των άλλων. Μάλιστα ίσως και εντονότερο από αυτό για την δική σου. Παρ’ όλα αυτά, σκηνικά και απόψεις που ακούστηκαν σε αυτές τις λίγες μέρες προβολής ομολογώ ότι δικαιολογημένα μας άφησαν άναυδους. Ξεκινώντας από δήθεν προσπάθειες παικτών να κατανοήσουν την ομοφυλοφιλία, μέσω άτοπων ερωτήσεων περί παιδικής ηλικίας και επιλογής χρωμάτων για τα ρούχα. Καταλήγοντας σε επιχείρηση νουθέτησης, επαναφοράς στον ίσιο δρόμο, μακριά από τις περιστασιακές μόδες. Βέβαια το ποτήρι ήρθε να ξεχειλίσει με τις “ξακουστές” δηλώσεις παίκτη, που χωρίς ίχνος δισταγμού φρόντισε να μας ενημερώσει για την τακτική που ακολουθεί με τις γυναίκες: «Με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό…».

Έπειτα από έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και πίεση προς τον τηλεοπτικό σταθμό, ο παίκτης εκδιώχθηκε από το Big Brother. Αυτό προφανώς και δεν είναι μια εξέλιξη ικανή για να μας καθησυχάσει. Τέτοιες δηλώσεις θα έπρεπε να οδηγούν άτομα σε άλλα μέρη και όχι απλώς εκτός από ένα ριάλιτι.

Η λανθάνουσα επικινδυνότητα που χαρακτηρίζει το Big Brother

Το Big Brother δεν είναι ένα αθώο σόου και αυτό γιατί χρησιμοποίησε την διαφορετικότητα των παικτών για την εκτόξευση της τηλεθέασης. Η επιλογή των παικτών μόνο τυχαία δεν ήτανε, αντίθετα ήταν πολύ στοχευμένη. Η παραγωγή αγνοώντας ή ορθότερα επιδιώκοντας τον κίνδυνο να στιγματιστούν κοινωνικές ομάδες και να υπάρξουν ποικίλες αντιδράσεις, δημιούργησε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει και να αποφέρει κέρδος. Για εμένα, σεξιστής, ομοφοβικός, ρατσιστής δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Διαστρεβλωμένα πρότυπα σαν και αυτά που εισβάλλουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου και μάλιστα με μορφή τόσο ύπουλα ευχάριστη, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην υιοθέτηση ακραίων αντιλήψεων. Πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα κρίνεται κατάλληλο και για ανηλίκους! Όπου, σε μικρότερες ηλικίες η ικανότητα διύλισης της πληροφορίας δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη. Παράλληλα, ενδεχομένως ούτε η κριτική σκέψη έχει επαρκώς καλλιεργηθεί. Έτσι, μέσα στο χείμαρρο της παρακολούθησης ενός ανάλαφρου προγράμματος, «για πλάκα», παρασύρονται επικίνδυνες απόψεις, αξιόμεμπτες συμπεριφορές και διαμορφώνονται άκρως ανησυχητικά πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας δοθεί ένα τέλος

Η νέα εποχή του Big Brother πρέπει να είναι και η τελευταία του και μάλιστα να ολοκληρωθεί πρόωρα. Εννοείται πως οι αρμόδιοι φορείς επιβάλλεται να κινητοποιηθούν. Πέρα από αυτό όμως, εμείς ως τηλεοπτικό κοινό έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Εμείς είμαστε αυτοί που δύναται να φτάσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκεί όπου πραγματικά του αξίζει. Το οφείλουμε στον πολιτισμό μας, μα πάνω απ’όλα στον ίδιο μας τον εαυτό. Άλλωστε μην ξεχνάμε, τηλεοπτικό show χωρίς τηλεθεατές δεν υφίσταται και εκεί είναι που κρύβεται η δύναμη μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θάνος Μανώλης

Είμαι ο Θάνος! Ένας ονειροπόλος φοιτητής Χημείας που αν διασπάσεις στα συστατικά του θα λάβεις μια μόνιμη αίσθηση ανικανοποίητου, ανησυχίες για τον κόσμο, συνοδευόμενες από μια αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμα να τον αλλάξει και φυσικά, όνειρα. Λατρεύω να ασχολούμαι με την φωτογραφία, να βλέπω μπόλικες ταινίες, να ταξιδεύω και για να ξεφεύγω από τα αρνητικά επιλέγω να..τρέχω. Μότο μου το κοινότυπο αλλά όχι αυτονόητο...just be yourself!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;