Από τον πολιτισμό της ντροπής στη νοοτροπία του YOLO

Όπως έχει διαπιστωθεί από πλήθος μελετητών της κλασσικής αρχαιότητας, ολόκληρο το λαμπρό οικοδόμημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν χτισμένο πάνω σε αξίες και αρχές που καθιστούσαν την ντροπή το πλέον αποφευκτέο συναίσθημα στο οποίο θα μπορούσε να περιπέσει κανείς. Στα ομηρικά έπη διαβάζουμε για την αιδώ, που συγκρατεί τους ήρωες από το να υποκύψουν στις ορμές και τα πάθη τους, από το να τελέσουν πράξεις που θα προκαλούσαν την αποδοκιμασία των άλλων.

Στην ελληνική μυθολογία βρίσκουμε και πολλές αναφορές στις Ερινύες ,τις βοηθούς της Δικαιοσύνης που έργο είχαν να αποκαθιστούν την ηθική τάξη όπου παραβιαζόταν. Και αυτό το έκαναν, μεταξύ άλλων, τιμωρώντας τον παραβάτη, αυξάνοντας την ένταση του εσωτερικού διαλόγου και φέρνοντας τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό, με τις σκέψεις και τις ενοχές του. Με την ντροπή του. Και με τις ευθύνες του. Μέχρι που ο ίδιος  υποχωρούσε κάτω από το βάρος τους.

                                                 Οι Ερινύες πλήττουν τον Ορέστη

Και ερχόμαστε στο σήμερα, το δικό μας, το εκλογικευμένο, όπου οι Έκτορες δεν μας συγκινούν πια και οι Ερινύες έχουν πεθάνει. Η ντροπή εξακολουθεί βέβαια να είναι ένα αίσθημα αποφευκτέο, αυτό είναι προφανές. Εδώ όμως που ο αρχαίος Έλληνας επέλεγε να απέχει από πράξεις που ενδεχομένως να τον ντρόπιαζαν, ή τουλάχιστον φρόντιζε να μη γίνουν ευρέως γνωστές, ο σύγχρονος Έλληνας έρχεται να υιοθετήσει τη νοοτροπία του YOLO. You Only Live Once(=Ζεις μόνο μια φορά) λοιπόν, μια παραλλαγή που παλαιότερου και αγνότερου ,όσον αφορά την τελεολογία του, ρητού “μια ζωή την έχουμε”. Μόνο που το αγνώστου ,τουλάχιστον σε εμένα, ληξιαρχικής πράξεως YOLO δεν προτρέπει απλώς τους ανθρώπους ,τους νέους κατά βάση, να ζήσουν μια γεμάτη εμπειρίες ζωή, δίχως να σπαταλούν χρόνο και ενέργεια σε περιττές διεξοδικές αναλύσεις και ασήμαντες λεπτομέρειες. Δεν τους παροτρύνει μόνο να ζήσουν, να ερωτευτούν, να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν ανθρώπους, μέρη και καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το YOLO, όπως ερμηνεύεται από τη συντριπτική πλειοψηφία όλων όσοι το επικαλούνται, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια προσπάθεια του ανθρώπου να αγνοήσει την συνείδησή του, να μην έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, με τις σκέψεις και τις ενοχές του. Με την ντροπή του. Και με τις ευθύνες του. Το YOLO είναι ο μανδύας κάτω από τον οποίο κρύβεται ο σύγχρονος άνθρωπος-νέος για να μην τον βρουν οι Ερινύες. Είναι μια δικαιολογία για να πράττει κανείς απερίσκεπτα και να μην αισθάνεται άσχημα με την πράξη του. Ή χειρότερα, να ασιθάνεται καλά με αυτή. Να αισθάνεται περήφανος. Το μέτρον άριστον αντικαταστάθηκε από μία υπερβολή ανυπόφορη. Πολύ γρήγορα η κοινωνία μετατρέπεται σε μια αρένα αγρίων, στην οποία όλοι αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεων τους. Γιατί YOLO.

Και μπορεί φαινομενικά να είναι ξενόφερτο, όμως κατ΄ουσίαν πρόκειται για μια φιλοσοφία βαθύτατα ελληνική. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμα έκφανση του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού και ακόμα κι αν δε μας είχε έρθει από έξω, θα το επινοούσαμε μόνοι μας. Διότι υπάρχει πιο ευθυνόφοβο πλάσμα από τον Νεοέλληνα;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ολυμπία Γαϊτανίδη

Γεννημένη το 2000 στη Λάρισα, με καταγωγή από Βέροια. Φοιτώ στο πρώτο έτος στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι με το διάβασμα, τη ζωγραφική, τον εθελοντισμό και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω. Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και κυρίως την εκπαίδευση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;