Animasyros 9.0: Το animation αποκτά κοινωνική εικόνα

 

animasyrosAnimasyros, το πιο cool φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων βρίσκεται στην Ελλάδα! Ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός. Ξεκίνησε το 2008 κι έκτοτε πραγματοποιείται ετησίως στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη.

Περιλαμβάνει προβολές ταινιών εμψύχωσης, εκτενή αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, πάρτυ κι άλλες παράλληλες δράσεις.

Το Animasyros 8.0  πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 2015 και έθεσε το πήχη ψηλότερα από ποτέ. Ενσωμάτωσε στα πλαίσια της διοργάνωσης το τμήμα της Αγοράς (Agora) που στοχεύει να αποτελέσει έναν πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και ανάδειξης συνεργιών μεταξύ των επαγγελματιών των κινουμένων σχεδίων διεθνώς. Παράλληλα, πραγματοποίησε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και συνδύασε την όπερα με την τέχνη του animation.

Τι επιφυλάσσει η διοργάνωση φέτος;

Σταθερά καινοτόμο και μεγαλύτερο κατά μια μέρα, το Animasyros 9.0 επιστρέφει στις 21-25 Σεπτεμβρίου 2016 και υπόσχεται ακόμη περισσότερα. Πάνω από 200 ταινίες ενταγμένες σε τρία διαγωνιστικά τμήματα (Μεγάλου Μήκους, Διεθνές και Φοιτητικό), ειδικές προβολές ταινιών animation από όλο τον κόσμο, επέκταση της επαγγελματικής Αγοράς  και συνέχιση της συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο φετινό φεστιβάλ υπάρχουν ειδικά αφιερώματα για τις τιμώμενες χώρες Αυστραλία, Τουρκία και Λουξεμβούργο, καθώς και θεματικό αφιέρωμα στο Θρησκευτικό Συγκρητισμό.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και ο κοινωνικός τους χαρακτήρας.

Η διοργάνωση εννιά χρόνια τώρα έχει συνηθίσει το κοινό της Σύρου με δράσεις που συνδυάζουν τον πολιτισμό με θέματα κοινωνικού χαρακτήρα. Ανάμεσα στις δράσεις αναγνωρίζουμε  σημαντική τη δημιουργία παιδικών εργαστηρίων. Εργαστήρια που φιλοξένησαν τόσο με μαθητές με ειδικές ανάγκες, όσο και μαθητές που φοιτούν σε σχολεία γενικής αγωγής με στόχο την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού. Μια δράση που έλαβε χώρα σε κλίμα συνεργασίας και συνδημιουργίας.

Φέτος, το Animasyros ανάμεσα στα υπόλοιπα εργαστήρια, εγκαινιάζει  και  ενσωματώνει το εργαστήριο για την Τρίτη Ηλικία. Πρόκειται για μια καινοτομία που αναστρέφει τον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται σήμερα οι ηλικιωμένοι δίνοντας τους το δικαίωμα για ισότιμη συμμετοχή στη κοινωνική ζωή.

Η συνεργασία με την Ε.Ρ.Τ. και η ένταξη στο “Act4Greece”.

Η αποδοχή τέτοιου είδους δράσεων με χαρακτήρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής δια της τέχνης είναι αναγκαία στην κρίσιμη εποχή την οποία διανύουμε. Με αφετηρία την κοινωνική δράση του Animasyros η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ανέθεσε στους διοργανωτές μία εκπομπή με τίτλο «Ανιμέρτ». Η εκπομπή συμπεριλαμβάνει 13 επεισόδια και πρόκειται να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό την αξία των κινουμένων σχεδίων ως εργαλείου μεταβίβασης θετικών μηνυμάτων για τη χώρα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στην ένταξη του Animasyros στην πλατφόρμα “Act4Greece” για τη συγκέντρωση πολιτιστικού και κοινωνικού κεφαλαίου σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του φεστιβάλ να συνεχίζει να προσφέρει το σημαντικό έργο του στο ελληνικό, αλλά και διεθνές κοινό.

Όλες αυτές οι φανταστικές εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο και λαμβάνουν χώρα στη Σύρο σε ένα περιβάλλον που νομίζεις ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο. Συγκεκριμένα το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η επιβλητική Πλατεία Μιαούλη και άλλα γραφικά σημεία του νησιού είναι έτοιμα να υποδεχθούν το φετινό κοινό.

Αν για κάτι χαρακτηρίζεται το Αnimasyros είναι το πάθος των ανθρώπων που το διοργανώνουν να ενώσουν προσωπικότητες στο όνομα της τέχνης. Ένας στόχος υψιπετής, φιλόδοξος και καλλιτεχνικά πετυχημένος.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Animasyros και ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και τις δράσεις του φεστιβάλ.

Home 2020

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Μακρή

Αγαπημένη λέξη "Abracadabra", η δημιουργία μέσω του λόγου -μαγικό, σωστά;

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;