Ανακάλυψη σκελετού γυναίκας-κυνηγού 9.000 ετών

9.000 ετών
Πηγή εικόνας: ihunt.gr

Μια νέα επιστημονική θεωρία ήρθε να αμφισβητήσει την μέχρι τώρα επικρατούσα θεωρία για την κατανομή των εργασιών στις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνδρες είχαν ρόλο κυνηγού και οι γυναίκες ρόλο τροφοσυλλέκτη.

Η αμφισβήτηση ήρθε όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά ενός ανθρώπου 9.000 ετών στις Άνδεις. Δίπλα του ήταν θαμμένο ένα σετ θηρευτικών εργαλείων. Αρχικά, όλοι έκαναν λόγο για έναν κυνηγό «υψηλού επιπέδου» και πίστευαν ότι τα οστά ανήκουν σε κάποιο «μεγάλο άνδρα». Μετά από εκτενέστερες μελέτες αποδείχτηκε ότι πρόκειται για γυναικεία οστά.

Μια ιστορική ανακάλυψη

Tο 2018 ο επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας Ράντι Χάας, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ντέηβις, και η ομάδα του ανακάλυψαν σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων στις Άνδεις, τον τάφο ενός κυνηγού. Δίπλα του βρέθηκαν 24 πέτρινα εργαλεία. Βλήματα ικανά για τη θήρευση ενός μεγάλου θηλαστικού, αιχμηρές πέτρες που θα μπορούσαν να θρυμματίσουν τα κόκκαλα του. Βρέθηκαν, επίσης, και εργαλεία κατάλληλα για να αφαιρέσουν το λίπος και το δέρμα του ζώου.

Στην γύρω περιοχή βρέθηκαν, ακόμη, διασκορπισμένα θραύσματα από οστά ζώων. Όπως πιθανολογείται από τους επιστήμονες, ανήκουν σε κάποιο συγγενικό είδος με τα αρχαία λάμα και τα ελάφια. Ο Χάας και η ομάδα του ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για έναν προϊστορικό άνδρα κυνηγό, ηλικίας 9.000 ετών.

9.000 ετών
Πηγή εικόνας: ihunt.gr

Ωστόσο, οι επιστήμονες που ανέλαβαν τη διευκρίνιση του φύλου του συγκεκριμένου ατόμου είχαν αντίθετη άποψη. Τα οστά ήταν ελαφρύτερα από ότι αναμενόταν για ένα αρσενικό και μια μελέτη πρωτεϊνών στο οδοντικό σμάλτο, μια σχετικά νέα τεχνική για την αναγνώριση του φύλου, έδειξε ότι ήταν σίγουρα γυναίκα ηλικίας 17 έως 19 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή της θεωρίας

Οι ερευνητές με επικεφαλή τον Ράντι Χάας, μετά την ανατροπή της θεωρίας τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μελέτη της ανακάλυψης. Έτσι εξέτασαν 429 σκελετούς που βρέθηκαν σε 107 τοποθεσίες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, ηλικίας 8.000 έως 14.000 ετών. Από αυτούς, οι 27 θεωρήθηκαν κυνηγοί μεγάλων ζώων, από τους οποίους αποδείχτηκε ότι οι 15 ήταν άνδρες και οι 11 γυναίκες.

«Η θεωρία ότι το κυνήγι ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση στις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες αποτελεί μια καλά εδραιωμένη αντίληψη. Ωστόσο, τα αρχαιολογικά ευρήματα τείνουν να αποδείξουν ότι τα καθήκοντα τόσο των αντρών όσο και των γυναικών ήταν παρόμοια», δηλώνει ο Χάας. «Τι θα γίνει αν πρέπει να αναθεωρήσουμε;» αναρωτήθηκε.

«Το μήνυμα του νέου ευρήματος είναι ότι οι γυναίκες ήταν πάντα σε θέση να κυνηγήσουν και στην πραγματικότητα κυνηγούσαν», δήλωσε η αρχαιολόγος Μπόνι Πιτμπλαντό, του Πανεπιστημίου Norman της Οκλαχόμα, μετά την ιστορική ανακάλυψη της γυναίκας κυνηγού 9.000 ετών. «Αυτές οι γυναίκες ζούσαν στις Άνδεις σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων. Αν ήταν ικανές να επιβιώσουν εκεί τότε σίγουρα μπορούσαν και να σκοτώσουν ένα ελάφι» εξηγεί.

Άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται λίγο πιο επιφυλακτικοί ως προς τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης. Συγκεκριμένα, ο ανθρωπολόγος Ρόμπερτ Κέλι, του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, δήλωσε πως «σε καμία άλλη ταφική τοποθεσία δεν είναι σίγουρο ότι βρέθηκαν γυναίκες κυνηγοί». Ο Κέλι θεωρεί πιθανότερο το ποσοστό των γυναικών θηρευτών να φτάνει μέχρι το 10%.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Aνακάλυψη σκελετού γυναίκας κυνηγού ηλικίας 9.000 ετών στις Άνδεις. Ανακτήθηκε από https://www.ihunt.gr/a%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CE%B7/?fbclid=IwAR2I14_tnV6NYoeLJnRToWBiXOlT84MCGltAQsEtqaHdD2s-h1N8NUAxvus (Τελευταία προβολή 24/02/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;