Άλαν Μάθισον Τιούρινγκ: Μαθηματικός και κρυπτογράφος, από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής

SHARE

Ο Άλαν Μάθισον Τιούρινγκ ,γεννήθηκε στο Λονδίνου στις 23 Ιουνίου το 1912. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στη βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση στην Ινδία , η δουλειά του οποίου απαιτούσε να βρίσκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ινδία κι έτσι αυτός και ο αδερφός του μεγάλωσαν με φίλους της οικογένειας στην Αγγλία.

Από πολύ νωρίς στην ηλικία των 13, αποκαλύφθηκε το ταλέντο του  Τιούρινγκ στα μαθηματικά, σε ηλικία 16 ετών, μελέτησε την εργασία του Αϊνστάιν και  απάντησε στα ερωτήματα του Αϊνστάιν για τους νόμους του Νεύτωνα για την κίνηση, σ’ ένα κείμενο το οποίο δεν δημοσιεύθηκε. Ερωτεύεται στα μαθητικά του χρόνια, ένα συμμαθητή του, τον Κρίστοφερ Μόρκομ, χωρίς ανταπόκριση ο οποίος όμως λίγους μήνες αργότερα πεθαίνει από βοοειδή φυματίωση, μετά από κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος αγελάδας. Η απώλεια αυτή τον κλονίζει , τον οδηγεί στον αθεϊσμό και στην πεποίθηση ότι όλα τα φαινόμενα έχουν υλιστική βάση.

Μετά το σχολείο γίνεται δεκτός στο Βασιλικό Κολέγιο, όπου σπουδάζει μαθηματικά. Το 1936 δημοσιεύει την πραγματεία «On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem», που αναγνωρίζεται ως το λαμπρότερο έργο του από την μαθηματική κοινότητα. Στο άρθρο αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν ορισμένα μαθηματικά προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν δια μιας σταθεράς, καθορισμένης διεργασίας, την οποία χαρακτήριζε ως διεργασία που μπορεί να εκτελεστεί από αυτόματη μηχανή. Αποδείκνυε, ακόμη, τη δυνατότητα κατασκευής μιας μηχανής γενικής χρήσης ( γνωστή ως«Μηχανή Τιούρινγκ»), η οποία, καταλλήλως προγραμματιζόμενη, θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο οποιασδήποτε κατασκευασμένης για την επίλυση ειδικών προβλημάτων μηχανής. Αυτή ιδέα μια μηχανής γενικής χρήσης αποτέλεσε τη θεωρητική βάση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’40.

Το 1938 αναγορεύτηκε διδάκτορας μαθηματικών, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ με  τη διατριβή «Systems of Logic Based on Ordinals». Την άνοιξη του 1940, ο Τιουρινγκ προσέφερε τις υπηρεσίες του στη Σχολή Κωδίκων και Κρυπτογραφίας της βρετανικής κυβέρνησης. Οι Γερμανοί είχαν σπάσει τον αγγλικό κώδικα μετάδοσης σημάτων . Ο Τιούρινγκ, υπήρξε προϊστάμενος της Ομάδας 8, που σκοπό είχε την αποκρυπτογράφηση του κώδικα της γερμανικής  μηχανής Enigma (ήταν μία μηχανή κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί, για να κρυπτογραφούν τα μηνύματά τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου.)

Advertisement

Ο Τιούρινγκ, μέχρι τα μέσα του 1940, είχε καταφέρει, μαζί με τον συνάδελφό του Γκόρντον Γουέλτσμαν, να αναπτύξει μία ηλεκτρομηχανολογική μηχανή η οποία έμεινε γνωστή ως η “Βόμβα” (“The Bombe”), που αποκρυπτογραφούσε τα μηνύματα των Γερμανών.   Δεν σταμάτησε όμως εκεί ανέλαβε ένα πιο δύσκολο εγχείρημα: να αποκρυπτογραφήσει τον ακόμα πιο πολύπλοκο “Ναυτικό Enigma” – τον κώδικα που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τις ναυτικές επικοινωνίες τους. Μέχρι τότε, τα ναζιστικά υποβρύχια είχαν αποδειχθεί μεγάλο αγκάθι για τους Συμμάχους. Ο Βρετανός μαθηματικός εφηύρε την τεχνική Banburismus, η οποία αργότερα θα ονομαζόταν Διαδοχική Ανάλυση, για να βοηθήσει στο σπάσιμο του ναυτικού κώδικα.

Στα τέλη του 1941, ο Τιούρινγκ, μαζί με τους Γκόρντον Γουέλτσμαν, Χιου Αλεξάντερ και Στιούαρτ Μίλνερ-Μπάρι, εξοργισμένοι από την έλλειψη βοήθειας, έστειλαν μία επιστολή με αποδέκτη τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ουίνστον Τσώρτσιλ. Η μυστική ομάδα κρυπτογράφων  έλεγε με λίγα λόγια στον Τσώρτσιλ: αν θέλετε να κερδίσετε αυτόν τον πόλεμο, στείλτε μας βοήθεια.  Ο Τσώρτσιλ αντέδρασε θετικά.Μέχρι το τέλος του πολέμου, περισσότερες από 200 μηχανές Bombe βρίσκονταν σε λειτουργία.

Οι Σύμμαχοι, ως αποτέλεσμα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις της ναζιστικής αεροπορίας και του ναυτικού, επιτυγχάνοντας, έτσι, να σχεδιάσουν τους τρόπους αντίδρασης τους, να γλιτώσουν ζωές από εναέριους βομβαρδισμούς ,να προστατέψουν στρατηγικούς στόχους με επιτυχία και να εμποδίσουν την βύθιση των πλοίων τους.

Ο ρόλος του Τιούρινγκ, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  δεν υπήρξε γνωστός  για λόγους εθνικής ασφάλειας, αναγνωρίστηκε  η συμβολή του πολύ μετά τον θάνατό του. Εκτός από το σπάσιμο του κώδικα «Enigma», ο Τιούρινγκ  βοήθησε στον σχεδιασμό ενός πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή

Το 1945, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσελήφθη στο Τμήμα Μαθηματικών του Βρετανικού Εργαστηρίου Φυσικής στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσει την πρώτη αληθινή «μηχανή Τιούρινγκ», την ονομαζόμενη ACE (Automatic Computing Engine). Όμως,  η γραφειοκρατία και οι αλλεπάλληλες αναβολές θα στέκονταν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ιδεών του και αποφάσισε να επιστρέψει στο Κέιμπριτζ.

Advertisement

Το 1948 εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, δεχόμενος πρόταση του τοπικού πανεπιστημίου για την κατασκευή υπολογιστή.Ήταν ο MADAM,  (Manchester Automatic Digital Machine), ο υπολογιστής με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης εκείνη την εποχή. Οι προσπάθειές του για την κατασκευή των πρώτων υπολογιστών και την ανάπτυξη των πρώτων μεθόδων προγραμματισμού υπήρξαν κεφαλαιώδους σημασίας. Υποστήριξε, επίσης, τη θεωρία ότι μπορούσαν να κατασκευαστούν υπολογιστές με ικανότητα σκέψης. Οι δημοσιεύσεις, αποτέλεσαν το θεμέλιο της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ζωή του χρυσού παιδιού των μαθηματικών, θα πάρει τραγική τροπή τον Ιανουάριο του 1952. Στο Μάντσεστερ, ύστερα από ληστεία στο σπίτι όπου κατοικούσε, ομολόγησε στην αστυνομία ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με έναν από τους υπόπτους του εγκλήματος, ονόματι Άρνολντ Μάρεϊ. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις την δεκαετία του 1950 θεωρούνταν έγκλημα στη Μεγάλη Βρετανία και ο Τιούρινγκ δικάστηκε ως ένοχος. Γλίτωσε τη φυλακή, αλλά υποβλήθηκε σε σειρά εμβολιασμών με ορμόνες οιστρογόνων, που σκόπευαν να «καταστείλουν» τις επιθυμίες του, με αποτέλεσμα να αναπτύξει γυναικομαστία και να παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Στις 7  Ιουνίου 1954, ο Άλαν Τιούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Στο κομοδίνο υπήρχε ακουμπισμένο ένα μισό φαγωμένο μήλο, με κυάνιο.  Πέθανε σε ηλικία 41 ετών. Φημολογείται ότι η εταιρεία πληροφορικής Apple διάλεξε ως λογότυπό της ένα μισό φαγωμένο μήλο για να αποτίσει φόρο τιμής στον πατέρα της επιστήμης της Πληροφορικής.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG