Αγωγή Υγείας και Σχολείο- Η σημασία της στις ζωές και την υγεία των παιδιών

Πηγή:thesstoday.gr

Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό το σχολείο να προάγει την υγεία στα παιδιά, δηλαδή τον υγιεινό τρόπο ζωής . Αυτό πρέπει να γίνει, καθώς στις μέρες μας, σε μια κοινωνία που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ζωής, το φαγητό για πολλούς ανθρώπους είναι μια γρήγορη υπόθεση, αυτή του ‘’φαστ φουντ’ εντάσσοντας και τα παιδιά τους σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Το σχολείο είναι υπεύθυνο για έναν υγιεινό τρόπο ζωής των μαθητών. Εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, η προστασία και η προαγωγή της υγείας έχουν τεθεί στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής των περισσότερων χωρών και διεθνών οργανισμών και η προσπάθεια αυτή διαφαίνεται μέσα από τις πολιτικές που αναπτύσσονται. Αυτές οι πολιτικές έχουν να κάνουν με την δημιουργία και την οργάνωση ενός ιατροφαρμακευτικού συστήματος και γενικότερα της ανάπτυξης ερευνητικών δραστηριοτήτων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και την προαγωγή της ψυχικής τους υγείας.

Για να επιτευχθεί αυτό το σχολείο θα πρέπει να προβεί σε ορισμένες ενέργειες. Καταρχάς, θα πρέπει να αναπτύξει πολλή καλή επικοινωνία και με τους γονείς των παιδιών, ώστε η προαγωγή της υγιεινής διατροφής να εφαρμόζεται και στο σπίτι. Θα πρέπει να γίνεται ενθάρρυνση του υγιεινού τρόπου ζωής τόσο στους μαθητές όσο και στο προσωπικό του σχολείου. Θα πρέπει οι μαθητές να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να μπορούν με τον καιρό μόνοι τους να διομορφώνουν και να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει το σχολείο να επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον , η Αγωγή Υγείας να αποκτήσει συγκεκριμές υποχρεωτικές ώρες στο σχολικό πρόγραμμα, εκμεταλλευόμενη τις θεματικές ενότητες και των άλλων μαθημάτων. Δεύτερον, η παρουσίαση της Αγωγλης Υγείας στο Αναλυτικό Πρόγραμμα αναδεικνύεται μέσα από πρακτικές που ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ σχολείου , οικογένειας και κοινότητας. Τρίτον, η Αγωγή Υγείας ενισχύεται μέσα από την ανάπτυξη παροχών φροντίδας και υγείας στο σχολείο.

 

Πηγή:radiantpeach.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πιο σημαντικός άνθρωπος , που μπορεί να μιμησει και να βοηθήσει τους μαθηές να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι ο εκπαιδευτικός. Μέσα από δραστηριότητες , μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές του. Μια τέτοια δραστηριότητα, για παράδειγμα, είναι να χωρίσει τους μαθητές του σε δύο ομάδες , να δώσει σε κάθε ομάδα από ένα χαρτόνι και διαφηιστικά από delivery και περιοδικά . Η μια ομάδα θα φτιάξει το ‘’υγιεινό τραπέζι’’, βάζοντας τα εδέσματα που έχουν βρεί από τα διαφημιστικά και τα περιοδικά και η δεύτερη ομάδα θα φτιάξει το ‘’ανθυγιεινό τραπέζι’’ με τον ίδιο τρόπο , όπως η πρώτη ομάδα. Στο τέλος, ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές θα συγκρίνουν την μεγάλη διαφορά που υπάρχει στα δύο τραπέζια και θα τονιστούν τα οφέλη και τις βιταμίνες που παίρνουμε από τον υγιεινό τρόπο ζωής. Άλλη μια δραστηριότητα που μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός , είναι να πάει μαζί με τους μαθητές του στο κυλικείο του σχολείου και να διαχωρίσουν ποιά σνάκ είναι υγιεινά και ποιά όχι. Τέλος, τον εκπαιδευτικό οι μαθητές , τις περισσότερες φορές, τον έχουν σαν πρότυπο και επηρεάζονται . Έτσι , ο εκπαιδευτικός θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ενθαρρύνει τους μαθητές του να το κάνουν και οι ίδιοι.
Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του σχολείου για την προαγωγή και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό θα αλλάξει και τις ζωές των παιδιών προς το καλύτερο.

Πηγή:saga.co.uk

Πηγή:

  • ”Αγωγή Υγείας στο Σχολείο, Παιδαγωγική και Βιολογική Προσέγγιση”. ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΔΑΝΟΣ,ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΚΟΥΒΡΑ,ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΥΡΙΔΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΥΡΙΑΚΑΚΗ. Εκδόσεις τυπωθήτω. Αθήνα 2001.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Ράπτη

Γειά σας! Είμαι η Ελένη Ράπτη απόφοιτη τιυ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κανω ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και μου αρέσει πολυ να αρθρογραφω, γιατί ειναι όμορφο να ασχολείσαι με θέματα της επικαιρότητας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;