Άγιος Βασίλης και… όχι μόνο

SHARE

Επιτέλους, η γιορτή που περιμένουν μικροί και μεγάλοι παγκοσμίως έφτασε. Είναι Χριστούγεννα και στο άκουσμα της συγκεκριμένης γιορτής ένα πράγμα μας έρχεται στο μυαλό, ΔΩΡΑ. Και πολύ φαγητό, αλλά κυρίως δώρα. Ποιος θα τα φέρει? Μα φυσικά ο Άγιος Βασίλης. Ή μήπως όχι? Οι παραδώσεις αλλάζουν από χώρα σε χώρα. Από τη μακρινή Ιαπωνία έως και τη γειτονική Ιταλία η ιστορία για το ποιος και πότε φέρνει τα δώρα διαφέρει σε πολλά σημεία. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Μέγας Βασίλειος
kotsari.com

Μέγας Βασίλειος

Για τους ορθόδοξους ο Μέγας Βασίλειος είναι το πρόσωπο των εορτών. Έζησε στην Καπαδοκία και αναφέρετε στην παγκόσμια ιστορία ως ο πατέρας της φιλανθρωπίας. Η ημέρα της κηδείας του (1-1-379μ.Χ.)  θεσπίστηκε ως η γιορτή του μέχρι και σήμερα. Θεωρείτε ότι εκείνη την ημέρα έρχεται και φέρνει ευλογία και καλή τύχη στα σπίτια των ανθρώπων.

Άγιος Νικόλας
holland.com

Sinterklaas (Άγιος Νικόλαος-Ολλανδία)

Είναι η πιο κοντινή μορφή στο σημερινό Άγιο Βασίλη. Είναι άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας που έζησε τον 13ο αι. Λέγετε ότι οι φτωχοί άφηναν τα παπούτσια τους έξω από το σπίτι και ο Άη Νικόλας περνούσε και τους τοποθετούσε μέσα κέρματα. Βέβαια ο μύθος εκτινάχθηκε σε έναν παππού ο οποίος μεταφέρει τα δώρα πάνω σε ένα τεράστιο λευκό άλογο, έχοντας κάποιους άτακτους βοηθούς οι οποίοι κρυφακούνε στα σπίτια των ανθρώπων και μαθαίνουν αν τα παιδιά είναι καλά ή κακά.

Per Noel
legorafi.fr

Per Noel (Γαλλία)

Μαζί με τον σύντροφό του Περ Φουτάρντ, ο οποίος φτιάχνει τη λίστα για το καλά και τα κακά παιδιά, ο Per Noel έρχεται δύο φορές κατά την περίοδο των γιορτών. Η πρώτη είναι στις 6 Δεκεμβρίου όπου αφήνει μικρά δωράκια και η δεύτερη είναι η ημέρα των Χριστουγέννων που επιστρέφει με μεγαλύτερα δώρα. Σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας έχουν ταυτίσει το πρόσωπό του με εκείνο του μικρού Χριστού και πιστεύουν ότι αυτός φέρνει τα δώρα.

Advertisement

Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ (Κίνα)

Για τους Χριστιανούς της Κίνας χριστουγεννιάτικος στολισμός σημαίνει  <<δέντρο των φώτων>>. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο οποίο κρεμάνε χάρτινα στολίδια (γιρλάντες, λουλούδια, φαναράκια) και βαμβακερές κάλτσες. Σε αυτές τις κάλτσες, ο Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ ή αλλιώς καλός γέρο-πατέρας έρχεται και βάζει γλυκά και δώρα.

Xoτεισο
xeimoniatikhliakada.wordpress

Χοτέισο (Ιαπωνία)

Παρόλο που μόλις το 1% του ιαπωνικού πληθυσμού είναι χριστιανοί ο Άγιος Βασίλης δεν ξεχνάει τα παιδιά της Ιαπωνίας. Μόνο που εκεί ονομάζετε Χοτεισο και είναι μία θεότητα που βλέπει τα πάντα αφού ο μύθος λέει ότι έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Μπεφανα
sheblogs.eu

Mπεφάνα (Ιταλία)

Ο μύθος της γριάς μάγισσας Μπεφάνας λέει ότι κάποτε φιλοξένησε στο σπίτι της τους τρείς μάγους που πήγαν τα δώρα στο μικρό Χριστό. Όταν της ζήτησαν να τους συνοδεύσει εκείνη  αρνήθηκε με την πρόφαση ότι έχει δουλείες. Μόλις όμως έφυγα οι μάγοι, η Μπεφάνα το μετάνιωσε και έτρεξε να τους βρει, αλλά ήταν αργά. Από τότε κάθε παραμονή των Θεοφανίων καβαλάει τη σκούπα της και ψάχνει από σπίτι σε σπίτι για να βρει τον μικρό Χριστούλη και αφήνει γλυκά και δώρα. Κάλλιω αργά παρά ποτέ…

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μία από τις μεγαλύτερες αρετές στον κόσμο είναι η γνώση,αλλά πιο το νόημά της αν δεν τη μοιράζεσαι? Γι'αυτό και εγώ αποφάσισα ότι γνωρίζω και ότι θα μάθω να το μοιραστώ μαζί σας μέσω της αρθρογραφίας...!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG