9 Μαΐου: «Ημέρα της Ευρώπης»

Ημέρα της Ευρώπης
Πηγή εικόνας: anoixtoparathyro.gr

Στις 9 Μαΐου γιορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα επετείου της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», για αυτό καθιερώθηκε και ως η ημέρα εορτασμού . Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ανοίγουν στις αρχές Μαΐου τις πόρτες τους στο κοινό, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Επίσης, τα κατά τόπους γραφεία της Ε.Ε. στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου  τα κράτη της Ευρώπης προσπαθούσαν ακόμη να επουλώσουν τις πληγές τους . Η ενότητα θεωρήθηκε από πολλούς ως η μοναδική λύση για την αποφυγή μελλοντικών πολεμικών συγκρούσεων  και την απομόνωση των ακραίων μορφών εθνικισμού, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για τη πρόσφατη καταστροφή της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το έναυσμα έδωσε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ με το λόγο που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1946, στον οποίο προτείνει την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής οικογένειας σε κλίμα ειρήνης, ασφάλειας και ελευθερίας.

Πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Ρομπέρ Σούμαν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, θεώρησε ότι τα κοινά οικονομικά συμφέροντα Γερμανίας – Γαλλίας θα αποτρέψουν την πιθανότητα νέας σύρραξης . Σε ομιλία του στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950, ο Σουμάν, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.                              

Η ιδέα που «γέννησε» την ευρωπαική κοινότητα

Όραμά του Σούμαν ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, με τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς χωρίς δασμολογικά εμπόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδέα πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα χρόνο , με την υπογραφή της συνθήκης από τις Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Στην διακήρυξη Σούμαν αναφέρεται σαφώς ότι «η αλληλεγγύη κατά την παραγωγή, που θα διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο, θα αποδείξει ότι κάθε πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι όχι μόνον αδιανόητος αλλά και υλικά αδύνατος». Η Διακήρυξη Σουμάν,  είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνέχεια οράματος

Τα πρώτα έξι μέλη της κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα αποφάσισαν να διευρύνουν την οικονομική τους συνεργασία συστήνοντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1958.

Το 1985, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη έθεσε το στόχο της δημιουργίας κοινής αγοράς, η οποία με την Συνθήκη του Μάαστριχ το 1992, οδήγησε στη γέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν το βηματισμό τους προς τη δημιουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συμβολισμοί και επιρροές   

Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχθεί επιρροές από τον ελληνικό πολιτισμό και τη μυθολογία του.  Η μυθολογική φιγούρα της Ευρώπης έχει συνυφανθεί με τη προσωποποίηση της ίδιας της ηπείρου από την οποία πήρε και το όνομά της και εσχάτως της Ένωσης.
Αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, κοσμούν πολλούς χώρους και κτήρια της Ένωσης .

Η σημαία της ένωσης αποτελείται από έναν κύκλο 12 χρυσών αστέρων σε μπλε φόντο. Το «μπλε» συμβολίζει τη δύση ενώ τα 12 χρυσά αστέρια με τη τοποθέτησή τους σε κύκλο συμβολίζουν την αλληλεγγύη, την αρμονία και την τελειότητα. Η σημαία είχε σχεδιασθεί αρχικά το 1955 για το Συμβούλιο της Ευρώπης, υιοθετήθηκε ως επίσημη σημαία της ΕΟΚ το 1985 και κληρονομήθηκε από την Ε.Ε. Την ίδια χρονιά υιοθετήθηκε και ο επίσημος ύμνος της Ένωσης ο οποίος είναι το πρελούδιο της Ωδής στη Χαρά, τμήμα της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, σε ορχηστρική έκδοση. 

Οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χώρες
ΑυστρίαΚύπρος
ΒέλγιοΛετονία
ΒουλγαρίαΛιθουανία
ΓαλλίαΛουξεμβούργο
ΓερμανίαΜάλτα
ΔανίαΟυγγαρία
ΕλλάδαΠολωνία
ΕσθονίαΠορτογαλία
Ηνωμένο ΒασίλειοΡουμανία
ΙρλανδίαΣλοβακία
ΙσπανίαΣλοβενία
ΙταλίαΣουηδία
Κάτω ΧώρεςΤσεχία
ΚροατίαΦινλανδία

Υποψήφιες χώρες Ένταξης

Οι χώρες αυτές βρίσκονται  στο στάδιο της  ενσωμάτωσης της νομοθεσίας της Ε.Ε στο εθνικό δίκαιο:

 • Αλβανία
 • Βόρεια Μακεδονία
 • Μαυροβούνιο
 • Σερβία
 • Τουρκία

Δυνάμει υποψήφιες χώρες

Οι δυνάμει υποψήφιες χώρες δεν πληρούν ακόμη τους όρους προσχώρησης:

 • Βοσνία-Ερζεγοβίνη
 • Κοσσυφοπέδιο

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες

 • Άγιος Μαρίνος
 • Αζερμπαϊτζάν
 • Ανδόρα
 • Αρμενία
 • Γεωργία
 • Ελβετία
 • Κράτος της Πόλης του Βατικανού
 • Λευκορωσία
 • Λιχτενστάιν
 • Μολδαβία
 • Μονακό
 • Νορβηγία
 • Ισλανδία
 • Ουκρανία
 • Ρωσία

Στις 23 Ιουνίου 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από δημοψήφισμα (51,9% υπέρ, 48,1% κατά). Ωστόσο, η διαδικασία αποχώρησης θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί πλήρως.

H E.E τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2012.


ΠΗΓΕΣ:

https://europa.eu/european-union/index_el

Μαραβέγιας, Ν. (2016) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. Αθήνα: Κριτική

Μούσης, Ν. (2008) Ευρωπαϊκή Ένωση. Αθήνα: Παπαζήση


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λαμπρινή Νικούδη

Γεια σας!! Είμαι φιλόλογος, απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αγαπώ την εκπαίδευση, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τον εθελοντισμό και τα ταξίδια. Μου αρέσει η αρθρογραφία,γιατί είναι ένας όμορφος τρόπος για να συλλογιζόμαστε και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας. Η φράση που με εκφράζει περισσότερο είναι του Σόλωνα: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;