Η έκθεση του 3ου Διεθνούς διαγωνισμού φωτορεπορτάζ Andrei Stenin

Τα εγκαίνια της έκθεσης των βραβευμένων φωτογραφιών του Διεθνούς διαγωνισμού φωτορεπορτάζ Andrei Stenin, πραγματοποιήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο. Ο Διεθνής διαγωνισμός συγκέντρωσε 5000 φωτογραφίες νέων φωτογράφων από 76 χώρες του κόσμου, και ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν η Ελληνίδα φωτογράφος, κ. Άννα Παντελιά, που έλαβε το ειδικό βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για «Ανθρωπιστική φωτογραφία».

andrei stenin

Τα λόγια της Άννας Παντελιά:

«Είναι τιμή μου να ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες μου μεταξύ τόσο πολλών φωτογραφιών. Πιστεύω είναι σημαντικό οι νέοι φωτογράφοι να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, ώστε να φανεί η δουλειά και τα θέματα που θέλουν να ασχοληθούν και όχι μόνο τα θέματα που δίνονται από τα πρακτορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παντελιά. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η δουλειά μου είναι γύρω από το προσφυγικό, που ήταν το μείζον θέμα πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα. Πολλοί από το εξωτερικό δεν είχαν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος, όπως στη Ρωσία, που δεν είχε προσφυγικές ροές. Είναι σημαντικό να το βλέπουν άνθρωποι που δεν είχαν έρθει σε επαφή καθόλου με το προσφυγικό , για να δουν πραγματικά τι συμβαίνει».

Η φωτορεπόρτερ Άννα Παντελιά δίπλα στη βραβευμένη φωτογραφία της.

Τέλος, επεσήμανε «μέσα από τις φωτογραφίες μου θέλει να δείξει ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν έρθει κι έρχονται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, είναι άνθρωποι όπως όλοι μας , και έχουν όλοι ονόματα, έχουν τις δικές τους ιστορίες. Όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν γυναίκες και παιδιά . Από το 2015-2016 το 40% των ροών ήταν παιδιά και γι’ αυτό έχει ασχοληθεί κυρίως με τις οικογένειες γιατί θεωρεί ότι τα media δεν είχαν ασχοληθεί αρκετά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον διευθυντή του ρωσικού πολιτιστικού και επιστημονικού κέντρου, Αλεξάντερ Χομένκο, ο οποίος καλωσόρισε τα εγκαίνια της έκθεσης του 3ου διεθνούς διαγωνισμού φωτορεπορτάζ Andrei Stenin.

Ο κ.  Χομένκο ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο διαγωνισμός αυτός είναι μοναδικός και μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε καινούρια ταλέντα και από την άλλη να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των φωτορεπόρτερ».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρεσβευτής-σύμβουλος της Ρωσίας στην Ελλάδα, κ. Όλεγκ Μπρεντίχιν, ο οποίος επισήμανε ότι είναι πολύ τιμητικό «να εγκαινιάσουμε απόψε στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο αυτή την έκθεση φωτογραφίας. Οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι κάνοντας το καθήκον τους απαθανατίζουν στιγμές ιστορίας». Ο κ. Μπρεντίχιν με τη σειρά του συνεχάρη προσωπικά την κ. Ά. Παντελιά και ευχήθηκε σ’ όλους τους συμμετέχοντες να τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες να απαθανατίζουν στιγμές χαράς κι ευτυχίας.

Πέρα από το γνωστό σ’ όλους μας, «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις», η φωτογραφία έχει τη μαγική ικανότητα να σου δείξει και εκείνα που ακόμα δεν έχεις προλάβει να σκεφτείς. Είναι εκεί έτοιμη να σε αφυπνίσει με ειλικρίνεια και πολλές φορές και ωμότητα, για ό,τι συμβαίνει γύρω σου.

Σε τέτοιες εποχές, όπως είναι οι σημερινές, το φωτορεπορτάζ είναι μια σημαντική οδός προς την αλήθεια, που όλοι καθημερινά αναζητούμε ανάμεσα σε προπαγάνδες και ψεύτικες ειδήσεις. Η φωτογραφία τις περισσότερες φορές θα σου φανερώσει τη «γυμνή» αλήθεια, στην οποία ζεις, αρκεί να μάθεις να τη βλέπεις.

Παρακάτω ακολουθεί το σχετικό βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης:

Πληροφορίες (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριάνα Μακρή

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;