Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών: Ο ένας και αυθεντικός

 

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του 34ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, του ενός και αυθεντικού διεθνώς, έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς βρισκόμαστε μόλις δύο ημέρες πριν την εκκίνηση του σπουδαιότερου αθλητικού γεγονότος της χώρας. Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 50.000 δρομείς, αριθμός-ρεκόρ, θα αγωνιστούν σε όλες τις αποστάσεις, με τους συμμετέχοντες στην αυθεντική διαδρομή των 42.195 χλμ. να φτάνουν τις 18.000, ενώ 20.000 θα τρέξουν στις δύο επόμενες πιο δημοφιλείς αποστάσεις, αυτές των 10 και 5 χλμ. Στην τελευταία κατηγορία αξίζει να αναφέρουμε, ότι θα διεξαχθεί και απογευματινός αγώνας, όπου θα πάρουν εκκίνηση 6.000 άτομα.

Η σπουδαία αυτή διοργάνωση διεξάγεται ετησίως από το 1983 υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγορίου Λαμπράκη, ένδοξου Βαλκανιονίκη και πολιτικού μεταξύ άλλων. Ο χαρακτήρας της διοργάνωσης είναι μεικτός, δίνοντας ευκαιρία συμμετοχής εκτός από τους επαγγελματίες δρομείς και σε απλό κόσμο, ο οποίος αγαπά το τρέξιμο. Στα παράδοξα του θεσμού σημειώνεται, ότι παρά το ολυμπιακό ιδεώδες, που επιχειρεί να αναδείξει, από το 2001 ο ΣΕΓΑΣ συνεργάζεται με διάφορους χορηγούς.

Η κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες διαδρομές όσον αφορά το εν λόγω αγώνισμα. Κι αυτό, διότι, οι δρομείς πρέπει να διανύσουν 10 χλμ. ανηφόρας, περίπου το ¼ της συνολικής απόστασης, γεγονός που καταπονεί ιδιαίτερα τον ανθρώπινο οργανισμό. Η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στον πίνακα των μεταλλίων με 25 στο σύνολο, 16 στους άνδρες και 9 στις γυναίκες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι αθλητές από την Κένυα, μια χώρα με παράδοση στους δρόμους αντοχής κάνει θραύση, κερδίζοντας 12 φορές τα τελευταία 15 χρόνια στους άνδρες και 3 φορές στις γυναίκες, όπου η Ιαπωνία μετρά τέσσερις νίκες στο ίδιο διάστημα.

Διαβάστε επίσης  Ο θάνατος του Μαρά: Ένα έγκλημα που έγινε τέχνη
Advertisements
Ad 14

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών αποτελεί το μαζικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την αυξανόμενη συμμετοχή ανά χρονιά. Ενδεικτικά, το 2007 οι συνολικές εγγραφές αθλητών πλησίασαν τις 7.000, την ώρα που στην περυσινή διοργάνωση έλαβαν μέρος 43.000 δρομείς σε όλες τις αποστάσεις, αριθμός μεγαλύτερος κατά έξι φορές. Φέτος, αναμένεται η επίδοση αυτή να ξεπεράσει τις 50.000, σημειώνοντας ρεκόρ και καταδεικνύοντας τον σημαντικό αντίκτυπο, που έχει στον κόσμο.

Τέλος, ο αγώνας της 13ης Νοεμβρίου αποκτά βαρύνουσα σημασία πέραν της τεράστιας συμμετοχής αθλητών και για έναν ακόμη λόγο. Κι αυτός είναι η συμπλήρωση 120 χρόνων από την πρώτη διεξαγωγή Μαραθωνίου το 1896 στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου οι δύο πρώτοι ήταν Έλληνες, με νικητή τον Σπύρο Λούη από το Μαρούσι και δεύτερο τον Χαρίλαο Βασιλάκο από τον Πειραιά. Γι’ αυτό το λόγο, θα υπάρξει βράβευση, όπου θα τιμηθούν οι απόγονοι των δύο σπουδαίων αυτών αθλητών.

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Dior vs Chanel: Τα φαντάσματα πίσω από τους δύο θρύλους

Αφιέρωμα στο «The New Look» κάνει ο Codd Kessler με
Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ έμελλε να αποτελέσει μία