1914: Όταν τα Χριστούγεννα σταμάτησαν το πόλεμο

1914
Πηγή εικόνας: www.radiotimes.com

Τον Ιούλιο του 1914 ξεκίνησε ο μεγαλύτερος μέχρι τότε πόλεμος που είχε δει η ανθρωπότητα. Η σύγκρουση των ευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν σφοδρή και ο πόλεμος ήταν καταστροφικός. Ωστόσο το πνεύμα των Χριστουγέννων λίγους μήνες αργότερα έστω και για μια μέρα έφερε την ανακωχή και την από κοινού γιορτή της ημέρας των αντιμαχόμενών δυνάμεων.

Η μέχρι πρότινος εικόνα του πολέμου έμοιαζε αδυσώπητη και εξοντωτική. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη δώσει τις ζωές τους στα χαρακώματα και οι αντιμαχόμενες πλευρές μετρούσαν χιλιάδες απώλειες στο βωμό της νίκης. Αυτό που θα συνέβαινε όμως τον Δεκέμβριο του 1914 θα “τρυπούσε” τις βλέψεις των πολέμαρχων. Περίπου 100.000 στρατιώτες  βρισκόταν στο δυτικό μέτωπο, Βρετανοί και Γερμανοί κυρίως. Όπως αναφέρθηκε ο πόλεμος ξεκίνησε τον Ιούλιο, οπότε δεδομένα ο καιρός ήταν ήπιος. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου ο χειμώνας ήρθε και πλέον οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Xωρίς ωστόσο να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις.

1914 Χριστουγέννα
Πηγή εικόνας: www.aixmi.gr

Η περίοδος των Χριστουγέννων πλησίαζε και οι στρατιώτες οντάς μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειες τους έμοιαζαν βυθισμένοι στη λύπη. Οι αρχηγοί των αντιμαχόμενων δυνάμεων το σκέφτηκαν αυτό. Oπότε εκείνη τη περίοδο ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β΄απέστειλε δώρα στον στρατό με σκοπό την τόνωση της ηθικής. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε  και η πριγκίπισσα Μαρία. Επιπλέον λόγο των ημερών τα δώρα από τις οικογένειες των στρατιωτών στελνόταν πιο εύκολα και με μεγαλύτερη συχνότητα, οπότε αναδεικνυόταν η ανθρώπινη φύση μέσα στη βαρβαρότητα του πολέμου.

Έτσι φτάνουμε στην ημέρα των Χριστουγέννων, οπού μέσα σε ένα γενικό κλίμα ευφορίας και λόγο των αντίξοων συνθηκών υπήρξε μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών. Έτσι κάποιοι Γερμανοί, άρχισαν να βάζουν μικρά καντήλια στα συρματοπλέγματα τους, στολίζοντας τα κατά τα χριστουγεννιάτικα πρότυπα. Οι Βρετανοί παρατήρησαν την κίνηση αυτή και στην αρχή την θεώρησαν ύποπτη οπότε ετοιμάστηκαν για ενδεχόμενη επίθεση. Σε εκείνο το σημείο όμως άρχισε  να ακούγεται ένα τραγούδι. Ήταν το Stille nacht, heilige nacht (Άγια Νύχτα). Οι Γερμανοί σύσσωμοι τραγουδούσαν την αγία νύχτα , κάτι το οποίο έδωσε το έναυσμα στους Βρετανούς να αρχίσουν να τραγουδάνε και αυτοί στον ίδιο ρυθμό την δικιά τους έκδοση του χριστουγεννιάτικου αυτού τραγουδιού.

Χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: thelistlove.com

Μέσα σε ένα κλίμα γαλήνης και ανακωχής , οι στρατιώτες των δυο πλευρών άρχισαν να ανταλλάσσουν ευχές μεταξύ τους. Κάποιοι αλλού διέσχισαν το πεδίο μάχης έως την νεκρή ζώνη και ανταμώθηκαν με την αντιμαχόμενη πλευρά. Σε εκείνο το σημείο άρχισαν να ανταλλάσσουν τα δώρα που είχαν λάβει τις προηγούμενες μέρες και να συναθροίζονται. Κάποιοι ήπιαν τα ποτά τους ανταλλάσσοντας κουβέντες και καπνίζοντας πουρά , ενώ κάποιοι λέγεται ότι έπαιξαν ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας μια αυτοσχέδια μπάλα. Εκείνη τη μέρα, αυτοί οι άνθρωποι γιόρτασαν. Εκείνη τη μέρα τα Χριστούγεννα σταμάτησαν το πόλεμο, έστω και προσωρινά .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγέννων
Πηγή εικόνας : https://www.iefimerida.gr/

 

MOVIE TO WATCH  : Η μεταφορά της ιστορίας της ανακωχής στο κινηματογράφο, υποψήφια για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 2005 με τίτλο Joyeux Noel.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

WORLD WAR I: 100 YEARS LATER The Story of the WWI Christmas Truce, ανακτήθηκε από www.smithsonianmag.com
Christmas Truce of 1914 , ανακτήθηκε από www.history.com
How did the Christmas truce of 1914 happen?, ανακτήθηκε www.bbc.co.uk
Voices of the First World War, The Christmas Truce, ανακτήθηκε www.bbc.co.uk

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;