10 εξαιρετικά Αρχαιολογικά μουσεία στα νησιά μας

Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός, ολόκληρη είναι ένας αρχαιολογικός χώρος  κάθε μέρος της είτε στο ηπειρωτικό της μέρος είτε στα νησιωτικό της μέρος έχει να περηφανεύεται για τους σημαντικούς αρχαιολογικούς της χώρους, και τα σπουδαία της αρχαιολογικά της μουσεία που μπορεί κάποιος να τα συγκρίνει με τα μουσεία του εξωτερικού.

Τα μουσεία της Ελλάδας, είναι γεμάτα με αμέτρητο πλούτο και ποικιλία των εκθεμάτων που ξεκινάει από την προϊστορική εποχή και φτάνει μέχρι την σύγχρονη εποχή. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, διάσημα σε όλο τον κόσμο για τα εκθέματά τους. Γνωρίστε τα!

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Η Σαντορίνη εκτός από το διάσημο ηλιοβασίλεμα της και την πανέμορφη καλντέρα, έχει ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά μουσεία.  Κάνοντας μια βόλτα στο μουσείο , μπορείς να έρθεις σε επαφή με τον Κυκλαδικό πολιτισμό και να δεις από κοντά ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό Ακρωτήρι (χρονολογούνται τον 17ο αι. π.Χ). Το Μουσείο  στεγάζει τις  σπουδαίες τοιχογραφίες  που έχουν ανακαλυφθεί όπως η τοιχογραφία της Άνοιξης με τα ερωτοτροπούντα χελιδόνια, η τοιχογραφία των Πιθήκων, κ.ά. αλλά και ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι όλα τα εκθέματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

“Τοιχογραφία της Άνοιξης”

γενική είσοδος: 3 ευρώ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Από τα πιο σημαντικά μουσεία σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κατεξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Τα εκθέματα, καλύπτουν την ιστορία 7.000 χιλιετιών από την ακμή του μινωικού πολιτισμού(7.000 π.Χ) έως  την ρωμαϊκή περίοδο(3ο αι. μ.Χ).  Ξεχωρίζει η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες, την τοιχογραφία των ταυροκαθαψίων, τον δίσκο της Φαιστού, η θεά των όφεων κ.ά.

” Η θεά των όφεων”

Advertisement

         γενική είσοδος : 10 ευρώ

Μεγάλου Μαγίστρου, Παλιά Πόλη Ρόδου. Το σημαντικότερο ίσως μνημείο από την περίοδο της Ιπποτοκρατίας στην Ρόδο. Ανακατασκευασμένο, σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια από τους Ιταλούς το 1940 αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του 14ου μ.Χ .Στις αίθουσες, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ψηφιδωτά δάπεδα που μεταφέρθηκαν από τους Ιταλούς, κυρίως από κοσμικά και εκκλησιαστικά κτήρια της Κω, με σκοπό να διακοσμήσουν το Παλάτι. Κίονες και κιονόκρανα, έπιπλα μεσαιωνικά, καθρέπτες, πίνακες, κηροστάτες και άλλα αντικείμενα που συμπληρώνουν τον διάκοσμο του επιβλητικού οικοδομήματος.

” Εξωτερική άποψη της οικίας του Μεγάλου Μαγίστρου”

γενική είσοδος:6 ευρώ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, Παλιά Πόλη Ρόδου.  Η Ρόδος, φιλοξενεί ένα ακόμα από τα πιο δημοφιλή μουσεία της χώρας. Το μουσείο φιλοξενείται στο μεγάλο νοσοκομείο των Ιπποτών εξαιρετικό δείγμα γοτθικού ρυθμού. Εκτίθενται ευρήματα από τη Μυκηναϊκή εποχή μέχρι τον Μεσαίωνα, γλυπτά Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου και ροδιακά νομίσματα Ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τα κύρια εκθέματα του Μουσείου από τη Ρόδο  και τα γειτονικά νησιά.

“Η λουόμενη Αφροδίτη της Ρόδου”

γενική είσοδος ;8 ευρώ

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας. Το  μοναδικό μουσείο ασιατικής Τέχνης στην Ελλάδα ,στεγάζεται στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου από το 1928. Το μουσείο έχει παγκόσμια αναγνωρισημοτητα με έργα από τις συλλογές του να παρουσιάζονται σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

Μουσείο Μπουμπουλίνας Σπέτσες. Το μουσείο λειτουργεί στο αρχοντικό που έζησε η διάσημη ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821. Λειτουργεί από το 1992 και παρουσιάζει την ζωή,το έργο της μεγάλης ηρωίδας και συγχρόνως βλέπει κειμήλια από τον ελληνικό Επανασταση.

Advertisement

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Στις συλλογές του μουσείου παρουσιάζονται ευρήματα της πρωτοκυκλαδικης περιόδου (3200-2.300 π.Χ) ειδώλια   και αγγεία. Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο νησί των Κυκλαδων με πληθώρα αρχαιολογικούς χώρους να έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα.

Λυχνοστατης Μουσείο Παραδοσιακής Ζωης και λαϊκού Πολιτισμού, στο Λιμάνι Χερσονήσου. Είναι ένας χώρος  διατήρησης και προβολής της Παραδοσιακής Ζωής και λαϊκού Πολιτισμού της Κρήτης.Έχει  4 θεματικές ενότητες την λαογραφική (έθιμα, θρύλοι και λοιπά εθνογραφιξα στοιχεία της Κρήτης ),φυσιογνωστικη (για την Κρητική χλωρίδα), την καλλιτεχνικη( με κρατικούς καλλιτέχνες που ασχολούνται με την λαϊκή τέχνη) και προβιομηχανικη τεχνολογία (μηχανήματα που λειτουργούσαν πριν την βιομηχανική περίοδο στην Κρήτη

Μουσείο Μαστίχας Χίου. Από τα πιο όμορφα μουσεία της Ελλάδος. Βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια,στο νότιο μέρος της Χίου .Μόνο σε αυτό το μερος της Χίου και της Ελλάδος καλλιεργείται η μαστίχα .Το μουσείο άνοιξε το 2016 ,ειναι ένα σύγχρονο  κτίριο . Ο επισκέπτης μπορεί να δει στην υπαίθρια έκθεση την μαστίχα όπως είναι πανω στο δέντρο πριν συλλεχθεί ενδιαφέρον παρουσιάζει ο επάνω  οροφος οπου παρουσιαζονται τα μηχανήματα παρασκευης της μαστίχας όπου με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να δουν την επεξεργασία της μαστιχας μπροστα τους. Είναι ένα διαδραστικό μουσείο όπου ο επισκέπτης συμμετέχει στις εκθέσεις του μουσείου.

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;