Zero waste και ένα βάζο απορρίμματα τον χρόνο

Πηγή εικόνας: www.nationalgeographic.com

Ενώ ο πλανήτης παράγει ημερησίως 3,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικού και άλλων στερεών αποβλήτων, υπάρχουν άνθρωποι που τα ετήσια απορρίμματά τους χωράνε μόλις σε ένα βάζο οκτώ ουγκιών. Αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούν ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής και δηλώνουν ότι εξοικονομούν χρόνο και χρήματα, ενώ παράλληλα βρίσκουν τη ζωή τους καλύτερη και πιο γεμάτη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων, «Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για τη συστηματική μείωση και την εξάλειψη του όγκου καθώς και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών. Η μη παραγωγή απορριμμάτων είναι ένας στόχος ηθικός, οικονομικός, αποτελεσματικός και ένα όραμα που κατευθύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες τους και να μιμηθούν τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο».

Οι 5 αρχές του Zero Waste κινήματος

 1. Refuse: Αρνήσου να αγοράζεις πράγματα με πολλές συσκευασίες.
 2. Reduce: Μείωσε την κατανάλωση προϊόντων που δεν χρειάζεσαι πραγματικά. Αγοράζοντας μόνο προϊόντα που σου είναι απαραίτητα μειώνεις τον αριθμό των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.
 3. Reuse: Επαναχρησιμοποίησε τα αντικείμενά σου! Η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων είναι πολύ σημαντική στη μείωση των απορριμμάτων. Μερικά παραδείγματα είναι οι υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια σου, επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια καφέ και καλαμάκια, επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες και άλλα.
 4. Repair: Μην πετάς ότι χαλάει. Επιδιόρθωσέ το!
 5. Recycle: Ανακύκλωσε τα απορρίμματα στους ανάλογους κάδους έτσι ώστε αυτά να πάρουν καινούργια μορφή.
zero waste
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Η ιστορία της Kathryn Kellogg

Η Kathryn Kellogg είναι υποστηρικτής του κινήματος Zero Waste ενώ έχει γράψει το βιβλίο 101 ways to go Zero Waste.

Μέσα σε 2 χρόνια η Kathryn κατάφερε να χωρέσει όλα της τα απορρίμματα μέσα σε ένα μικρό βάζο (αυτοκόλλητα, ετικέτες από thrift shops, καλαμάκια). Η Kathryn έπασχε από καρκίνο του μαστού όταν ήταν μόλις 20 ετών. Εκείνη ήταν ακριβώς η στιγμή που άρχισε να σκέφτεται περισσότερο το τι έβαζε μέσα στο σώμα της και ξεκίνησε να ζει τη ζωή της χωρίς πλαστικό και με μηδενικά απόβλητα.

Η Kathryn παραδέχεται ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να ζει με μηδενικά απόβλητα. Μπορούμε όμως να μειώσουμε, να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε ώστε να μειώσουμε κατά πολύ τα απόβλητά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να ξεκινήσεις με το zero waste

Φυσικά δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να μειώσουμε τα απόβλητά μας. Η λογική σειρά είναι να κάνει κανείς μικρά βήματα προς αυτόν τον στόχο. Πάμε να τα δούμε:

 1. Ρίξε μια ματιά στον κάδο σου και σκέψου τι από όλα αυτά τα σκουπίδια μπορείς να εξαλείψεις. Για παράδειγμα, τα πλαστικά μπουκάλια νερού.
 2. Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αντί για πλαστικές όταν επισκέπτεσαι το παντοπωλείο ή το super market.
 3. Αγόρασε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άλλα που δεν έχουν συσκευασία και μπορείς να τα αγοράσεις χύμα.
 4. Αντικαταστήστε τα καλαμάκια μιας χρήσης, σκεύη, δοχεία μεταφοράς και μπουκάλια νερού με επαναχρησιμοποιήσιμες επιλογές.
 5. Φτιάξε τα δικά σου προϊόντα (για παράδειγμα οδοντόκρεμα ή άρωμα)
 6. Αγόρασε second hand ρούχα

Τα οφέλη του zero waste

Ποια είναι όμως τα οφέλη του Zero Waste κινήματος;

Φυσικά το περιβάλλον είναι το πρώτο που επωφελείται καθώς βοηθάς στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Πολλοί άνθρωποι που έχουν βάλει το zero waste στη ζωή τους δηλώνουν ότι νιώθουν καλύτερα και πιο υγιείς. «Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι πρέπει να διαθέσεις περισσότερα χρήματα και χρόνο, ενώ δεν ισχύει. Πρόκειται για την απλοποίηση της ζωής σου», δήλωσε η Kathryn Kellogg.

Κάνοντας όλοι ένα βήμα τη φορά, μπορούμε να συνεισφέρουμε σε ένα πιο καθαρό πλανήτη, με λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές!

Sustain the world  


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

 1. How People Make Only a Jar of Trash a Year, ανακτήθηκε από com, τελευταία επίσκεψη 12/11/20
 2. 2 years of trash in a jam jar: People striving to go ‘zero-waste’ say it’s worth the effort, ανακτήθηκε από usatoday.com, τελευταία επίσκεψη 12/11/20
 3. Zero Waste: τι είναι και γιατί όλο και περισσότερα άτομα συμμετέχουν σε αυτό;, ανακτήθηκε από www.greekvegans.gr, τελευταία επίσκεψη 12/11/20

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;