Υφασμάτινες σερβιέτες από 100% βαμβάκι

Πηγή εικόνας: wastelessdesign

Αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες,

Ανακάλυψα -αν και άργησα- τις υφασμάτινες σερβιέτες και δεν μπορούσα να μην μοιραστώ μαζί σας αυτήν την πληροφορία.

Πολύ καιρό προσπαθούσα να βρω λύση γι’ αυτό το ζήτημα διότι ο ρύπος από τις κοινές σερβιέτες είναι πολύ μεγάλος. Μέχρι που έπεσα σε ένα βίντεο της Κλαίρη Δημοπούλου, την οποία μπορείτε να τη γνωρίσετε και από τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Νικολέττα Καστρινάκη στο MAXMAG.

Μία από τις προτάσεις της ήταν οι υφασμάτινες σερβιέτες που και η ίδια χρησιμοποιεί. Έψαξα, έμαθα και σας παρουσιάζω τα αποτελέσματα.

Από τι είναι φτιαγμένες οι υφασμάτινες σερβιέτες και σε τι μεγέθη υπάρχουν

Η εταιρεία που σας προτείνω έχει έδρα την Ελλάδα και οι σερβιέτες κατασκευάζονται στη Θεσσαλονίκη. Ένα συν ακόμα είναι ότι δεν ενισχύουν το fast fashion για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Οι υφασμάτινες σερβιέτες είναι κατασκευασμένες από πιστοποιημένα βιολογικά και υποαλλεργικά υλικά όπως το βιολογικό βαμβάκι, το μπαμπού κάνναβη, το βιολογικό βαμβάκι με διαπνέουσα επίστρωση TPU και τα μεταλλικά κουμπώματα χωρίς νικέλιο.  Δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά υλικά που προκαλούν εφίδρωση, φαγούρα και δυσάρεστες οσμές και δεν περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων, συνθετικών αρωμάτων, δισφαινόλης Α, διοξινών, γλυφοσάτη, φθαλικών εστέρων ή άλλων επικίνδυνων χημικών που βρίσκονται στα συμβατικά προϊόντα μιας χρήσης και μπορεί να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές, γυναικολογικά προβλήματα, ακόμη και καρκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγέθη που μπορείτε να βρείτε είναι small, medioum, large και extra large ανάλογα με την ροή σας. Όσο για τα σχέδια θα ενθουσιαστείτε είναι σίγουρο.

Πηγή εικόνας: wastelessdesign

Πώς πλένονται  και πόσο καιρό μπορώ να τις χρησιμοποιήσω

Πριν την πρώτη χρήση πλύνετε στο πιο σύντομο πρόγραμμα του πλυντηρίου σας και στεγνώστε καλά. Αφού  χρησιμοποιήσετε τις υφασμάτινες σερβιέτες, ιδανικά όσο είναι ακόμη νωπές, τις βάζετε να μουλιάσουν σε μια λεκάνη με πολύ κρύο νερό για 8-24 ώρες. Έπειτα τις ξεπλένετε καλά με κρύο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό από τον πυρήνα. Αν έχετε αρκετές για όλο τον κύκλο τις αφήνετε να στεγνώσουν και περιμένετε να μαζευτούν όλες μαζί για να τις βάλετε στο πλυντήριο. Εναλλακτικά τις πλένετε ενδιάμεσα αν χρειάζεται να τις χρησιμοποιήσετε ξανά. Για το πλύσιμο χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό της επιλογής σας στους 40-60 βαθμούς Κελσίου. Δεν συνίσταται η χρήση κλασικού σαπουνιού καθώς αφήνει υπολείμματα. Τα σερβιετάκια καθημερινής χρήσης δεν χρειάζονται μούλιασμα και μπορούν να μπουν κατευθείαν στο πλυντήριο.  Απλώστε έξω ή σε ζεστό χώρο και αφήστε τις να στεγνώσουν καλά. Αποφύγετε το μαλακτικό, το στεγνωτήριο και το σίδερο καθώς μπορούν να επηρεάσουν την απορροφητικότητα και την αδιάβροχότητα τους.

Η διάρκεια που μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε μπορεί να διαφέρει γιατί εξαρτάται από τη ροή και τον σωστό και τακτικό καθαρισμό – όπως και κάθε άλλο υφασμάτινο προϊόν. Φανταστείτε, όπως μια μπλούζα που την πλένετε σωστά μπορεί να σας κρατήσει για χρόνια και κάποια σε έναν μήνα να έχει καταστραφεί.

Ο ελάχιστος χρόνος ζωής είναι τα δυο χρόνια στη συγκεκριμένη εταιρεία ακολουθώντας τις οδηγίες.

υφασμάτινες σερβιέτες
Πηγή εικόνας: wastelessdesign

Γιατί να χρησιμοποιήσω υφασμάτινες σερβιέτες

Όπως έχετε ήδη διαπιστώσει, σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αντίκτυπο. Επιπροσθέτως δεν χρησιμοποιείται συνθετικό φλις ή παρόμοια υλικά που κατά το πλύσιμο απελευθερώνουν μικροπλαστικά που καταλήγουν στον ωκεανό με σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Η χρήση συνθετικών αποφεύγεται ακόμη και σε λεπτομέρειες όπως τα κουμπώματα τα οποία είναι μεταλλικά, ενώ μέχρι και η κλωστή είναι από βιολογικό βαμβάκι ή 100% βαμβάκι στην πλειονότητα των προϊόντων. Κάθε σερβιέτα  έχει ελάχιστον χρόνο ζωής  δυο χρόνια  και αντικαθιστά πολλαπλά προϊόντα μιας χρήσης μειώνοντας κατά πολύ τα απορρίμματα που παράγουμε και συμβάλλοντας σε έναν low waste τρόπο ζωής. Συγκριτικά, μια συμβατική σερβιέτα αποτελείται μέχρι και από 90% πλαστικό. Μια γυναίκα στη ζωή της θα χρησιμοποιήσει κατά μέσο όρο 12.000 σερβιέτες μιας χρήσης κατά την περίοδό της, παράγοντας 150 κιλά απορριμμάτων.


Το παρόν άρθρο δεν περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.

Η εταιρεία που σας προτείνω δεν είναι σπόνσορας του άρθρου αλλά μια προσωπική πρόταση που θεωρώ πως θα σας αρέσει.

Περισσότερες πληροφορίες, σχέδια και απαντήσεις στα πιθανά ερωτήματά σας θα βρείτε στη σελίδα της WastelessDesign.

σερβιέτες
Πηγή εικόνας: wastelessdesign

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. wastelessdesign.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μελίνα Κωνσταντινίδη

Όταν το τελευταίο δέντρο καεί, ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;