Ξέρεις πόσο πλαστικό καταναλώνουμε την ημέρα;

Πλαστικό γεύμα
Τι έχει το μενού σήμερα; Σούσι με λέγκο; Μπέργκερ με πιστωτικές κάρτες; Ή ντολμαδάκια τυλιγμένα σε πλαστική σακούλα; |Πηγή εικόνας: www.aljazeera.com

Αναπαράσταση πρόσληψης πλαστικού

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώνουν το ισοδύναμο μιας πιστωτικής κάρτας πλαστικού την εβδομάδα, κατέληξε μια μελέτη του WWF International για το 2019. Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσω πόσιμου νερού στο οποίο εγχύθηκε πλαστικό αλλά και μέσω μικροπλαστικών σωματιδίων που καταναλώνουμε εν αγνοία μας και εισβάλουν στο πεπτικό μας σύστημα. Ένα βίντεο αναπαράστασης της ποσότητας πλαστικού που καταναλώνουμε από το www.reuters.com βοηθά πολύ στην προσπάθεια κατανόησης και συνειδητοποίησης της κατάστασης.

Φωτογραφικό αφιέρωμα

Το πρακτορείο Reuters χρησιμοποίησε τα ευρήματα της μελέτης για να δείξει πώς μοιάζει αυτή η ποσότητα πλαστικού σε διάφορες χρονικές περιόδους και έφτιαξε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν με παραστατικό τρόπο ότι μέσω του φαγητού που καταναλώνουμε περνούν στη διατροφική μας αλυσίδα μικροπλαστικά σωματίδια εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλαστικά απορρίμματα.

Πλαστικό γεύμα σάντουιτς με πιστωτικές κάρτες
Πηγή εικόνας: www.reuters.com

Η παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια με την ευρεία χρήση φθηνών προϊόντων μίας χρήσης. Καθώς το πλαστικό δεν είναι βιοαποικοδομήσιμο αλλά διασπάται μόνο σε μικρότερα κομμάτια, καταλήγει τελικά παντού, γεμίζει τις παραλίες και πνίγει τη θαλάσσια άγρια ζωή και επηρεάζει σημαντικά και την τροφική μας αλυσίδα.
Τα μικροπλαστικά σωματίδια που καταναλώνουμε συχνά προέρχονται από το εμφιαλωμένο νερό, αλλά και τα θαλασσινά που καταναλώνουμε ολόκληρα και που περικλείουν πολύ μεγάλες ποσότητες πλαστικών σωματιδίων που βρίσκονται στη θάλασσα.

Σε ένα μήνα λαμβάνουμε το βάρος ενός κομματιού 4×2 Lego σε πλαστικό, και σε ένα χρόνο την ποσότητα του πλαστικού κράνους ενός πυροσβέστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα χρόνο καταναλώνουμε μικροπλαστικά σωματίδια σε ποσότητα ίση με ένα πλαστικό κράνος ενός πυροσβέστη.
Πηγή εικόνας: www.reuters.com

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά μπορεί και να αυξηθεί. Σε αυτόν τον ρυθμό κατανάλωσης, σε μια δεκαετία, θα μπορούσαμε να τρώμε 2,5 κιλά πλαστικού, που ισοδυναμεί με πάνω από δύο μεγάλα κομμάτια πλαστικού σωλήνα.

Θα μπορούσαμε να τρώμε 2,5 κιλά (5,5 λίβρες) μικροπλαστικά σωματίδια που ισοδυναμούν με ένα πλαστικό σωλήνα.
Πηγή εικόνας: www.reuters.com

Σύμφωνα με υπολογισμούς ο μέσος άνθρωπος στη Δύση εκτιμάται ότι καταναλώνει στη ζωή του τροφές που περιέχουν 20 κιλά μικροπλαστικών σε διάφορες μορφές.

Ωρολογιακές βόμβες μικροοπλαστικών

Ο Malcolm Hudson είναι καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Southampton υποστηρίζει ότι η περισσότερη έρευνα έχει πραγματοποιηθεί για αυτά τα μικροπλαστικά. Υπάρχουν όμως και αυξανόμενες ποσότητες ακόμη μικρότερων σωματιδίων που ονομάζονται νανοπλαστικά στο περιβάλλον. Αυτές οι μικρό-ποσότητες είναι δυσκολότερες να εντοπιστούν, και τις οποίες πιθανότατα να καταπίνουμε επίσης. Ο Malcolm Hudson επίσης πιθανολογεί ότι: «Θα μπορούσαν να περάσουν στο αίμα ή στο λεμφικό μας σύστημα και να καταλήξουν στα όργανα μας». Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι αυτά τα μικροπλαστικά σωματίδια είναι μικρές ωρολογιακές βόμβες που περιμένουν να σκάσουν. Επίσης είναι αρκετά μικρά ώστε να απορροφηθούν από την άγρια ​​φύση ή από τους ανθρώπους και στη συνέχεια να έχουν ενδεχομένως έντονα επιβλαβείς συνέπειες.

Ποσότητα μικροπλαστικών σωματιδίων
Πηγή εικόνας: www.reuters.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Εσείς πόσο πλαστικό θα φάτε σήμερα; ,ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr,τελευταία  επίσκεψη 21/1/2021
  2. How much plastic are you eating?, ανακτήθηκε από www.reuters.com, τελευταία επίσκεψη 21/1/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;