Βιοδιασπώμενα καλαμάκια από ζυμαρικά

βιοδιασπώμενα καλαμάκια από ζυμαρικά
Τα καλαμάκια από σιμιγδάλι και ζυμαρικά αποτελούν μια σχεδόν καλύτερη λύση από τα χάρτινα | Πηγή εικόνας: www.foodandwine.com

Τα πλαστικά καλαμάκια και ο καταναλωτής

Τα τελευταία χρόνια διακρίνεται μια μεγάλη εξέλιξη στην ανακάλυψη νέων τρόπων μείωσης της χρήσης πλαστικού -μεταξύ αυτών και τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια που φτιάχνονται από ζυμαρικά. Μάλιστα πολλοί από αυτούς, υιοθετούνται από μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών. Οι εναλλακτικές απέναντι στα πλαστικά μιας χρήσης πληθαίνουν και αυτό δίνει μια μεγάλη ανακούφιση στο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλα άλματα αλλαγής σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο ιδανικό σημείο της εξολοκλήρου κατάργησής τους. Τα πλαστικά καλαμάκια καλύπτουν τεράστια ποσότητα κατανάλωσης πλαστικού παγκοσμίως. Παρά το μικρό μέγεθός τους δημιουργούν μεγάλη μόλυνση και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ανταγωνισμό. Τα χάρτινα καλαμάκια έχουν εμφανιστεί εδώ και χρόνια, η αλλοίωσή τους όμως μετά την επαφή τους με το υγρό στοιχείο δυσαρεστούν πολλούς καταναλωτές. Η εναλλακτική λύση σε αυτό το πρόβλημα έχει βρεθεί με τα καλαμάκια φτιαγμένα από ζυμαρικά και σιμιγδάλι.

Καλαμάκια απο χαρτί ή άμυλο
Πηγή εικόνας: pasta-straw.com

Τα καλαμάκια φτιαγμένα από ζυμαρικά

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι τα καλαμάκια από ζυμαρικά αποτελούν πιο οικολογική λύση. Από αυτήν την οπτική γωνία, οτιδήποτε είναι λιπασματοποιήσιμο είναι καλύτερο. Γιατί ακόμα κι αν καταλήξουν στα σκουπίδια, θα κάνει λιγότερη βλάβη στη φύση από τις εναλλακτικές λύσεις που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα για παράδειγμα. Επίσης τα ζυμαρικά είναι ένα εύκολα διασπώμενο υλικό και μπορεί να σπάσει εύκολα μαζί με άλλα απορρίμματα τροφίμων σε μόλις τρείς μήνες. Σε αντίθεση με τα πλαστικά καλαμάκια που διαρκούν περίπου 200 χρόνια.

Βιοδιασπώμενα καλαμάκια: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Μέσα στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι παραπάνω λόγοι για το εξαιρετικά μειωμένο αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον. Σε πρακτικό επίπεδο δεν υστερούν σημαντικά απέναντι στην πλαστική λύση. Το καλαμάκι από ζυμαρικό μπορεί να μην αλλοιωθεί σε ένα κρύο ρόφημα για περίπου μία ώρα. Σε αντίθεση με τα χάρτινα που κρατούν μονάχα μερικά λεπτά.

Τα μειονεκτήματα τους αφορούν κυρίως το πρακτικό κομμάτι. Ένα βασικό μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζεστά ροφήματα γιατί θα αλλοιωθούν από το βρασμό. Επίσης υπάρχει και μια επίγευση αμύλου λόγω της αποσύνθεσης του υδατάνθρακα γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει και φυσαλίδες στο ρόφημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμπορευματοποίηση

Πολλοί κατασκευαστές αχύρου ζυμαρικών έχουν εμφανιστεί στην αγορά κατά το τελευταίο έτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία εμπορευματοποίησή τους στην αγορά. Τι διαφορά μπορεί να έχουν όμως τα κοινά ζυμαρικά από ένα πακέτο με καλαμάκια φτιαγμένα από άμυλο και σιμιγδάλι; Η διαφορά τους είναι στη διαλογή που γίνεται χειρωνακτικά και με προσοχή στην ανθεκτικότητά τους. Βέβαια αυτό τα διαφοροποιεί στην ποιότητα αλλά και στην τιμή. Ένα πακέτο μπορεί να φτάσει και τα 16 δολάρια. Η νέα αυτή λύση έναντι του πλαστικού έχει φθάσει και στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο αναμένοντάς τα στα μπαρ και τα εστιατόρια κατά επιλογή.

Πηγή εικόνας: www.energylivenews.com

Η αλλαγή στη χρήση

Αυτά τα βρώσιμα καλαμάκια μπορεί να είναι ένας δρόμος προς την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του καταναλωτή. Βέβαια στο επίκεντρο όλων αυτών είναι μια πολύ απαραίτητη μετατόπιση για να τροφοδοτήσουν αυτές τις καινοτομίες στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ προς την αλλαγή συμπεριφοράς και το περιβαλλοντικό πάθος. Βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει ξαφνικά κάποια μαγική επιδιόρθωση του προβλήματος. Όμως υπάρχει η προοπτική για μια νέα εναλλακτική λύση στη συνέχεια η οποία θεωρείται πολλά υποσχόμενη.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Pasta Straws, The Nearly Perfect Solution For Our Plastic Problem, ανακτήθηκε από www.huffpost.com, τελευταία επίσκεψη 26/4/2021

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;