Vegan προϊόντα: η νέα παγκόσμια τάση στην περιποίηση

Πηγή εικόνας: www.becauselondon.com

Vegan προϊόντα: ο βιγκανισμός επεκτείνεται από τον χώρο της διατροφής και στον χώρο των καλλυντικών

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες δεσμεύονται και  χρησιμοποιούν vegan συνθέσεις προϊόντων στον χώρο της ομορφιάς. Οι πρωτοβουλίες αυτές ξεκινούν στα πλαίσια των συνειδητών επιλογών που καλούνται να κάνουν. Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τάσσεται κατά της  κακοποίησης των ζώων για καλλυντικούς σκοπούς. Πληθώρα εταιρειών που κυκλοφορούν στην αγορά χρησιμοποιούν τα ζώα ως πειραματόζωα αλλά και ως πηγές πρώτων υλών για τα προϊόντα τους.

Η πραγματικότητα ήταν αυτή για πολλά χρόνια, όμως τώρα όλο και περισσότεροι ευαισθητοποιούνται σε αυτό το θέμα. Οι καταναλωτές επιζητούν προϊόντα με φυσικά συστατικά που συνδυάζουν και την αποτελεσματικότητα. Άλλωστε είναι γνωστές από την αρχαιότητα οι ευεργετικές ιδιότητες των φυσικών συστατικών από φυτικές πρώτες ύλες π.χ. καρπούς. Η πιστοποίηση για vegan προϊόντα από φορείς αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που οι καταναλωτές έχουν ψηλά στις απαιτήσεις τους.

vegan προϊόντα
Πηγή εικόνας: www.veganrabbit.com

Vegan προϊόντα ή cruelty-free;

Στη βιομηχανία της ομορφιάς υπάρχει μία σύγχυση με τους όρους vegan προϊόντα και cruelty-free. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τους δύο όρους ταυτόσημους. Vegan προϊόντα θεωρούνται όσα δεν περιέχουν ζωικά συστατικά, ενώ cruelty free όσα δεν έχουν τεσταριστεί σε ζώα. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό κάποια vegan προϊόντα να έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και κάποια cruelty free να περιέχουν ζωικά συστατικά.

Υπάρχουν φορείς που δίνουν πιστοποιήσεις για το ποια είναι vegan προϊόντα ή cruelty-free. Tο πιο αναγνωρισμένο είναι το πρόγραμμα Leaping Bunny. Το προηγούμενο δίνει πιστοποίηση σε εταιρείες με προϊόντα προσωπικής φροντίδας και σπιτιού, οι οποίες είναι σίγουρο πως δεν κάνουν πειράματα σε ζώα σε κανένα στάδιο της διαδικασίας παραγωγής.

Συστατικά ζωικής προέλευσης

Vegan σύνθεση είναι εκείνη που δεν περιέχει χημικά συστατικά, αλλά ούτε και συστατικά από το ζωικό βασίλειο. Όμως ποια είναι τα συστατικά ζωικής προέλευσης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ, το κερί μέλισσας, η κερατίνη (η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από αλεσμένα κέρατα, οπλές, φτερά, νύχια και τρίχες), το shellac (χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε βερνίκια νυχιών και προέρχεται από ένα είδος σκαθαριού), η λανολίνη (πρόκειται για μια λιπαρή ουσία που εκκρίνουν τα πρόβατα από τους σμηγματογόνους αδένες τους για να διατηρείται ενυδατωμένο το δέρμα τους), το λίπος (ίσως το δημοφιλέστερο συστατικό ζωικής προέλευσης), το σκουαλένιο (αν και υπάρχει και φυτικό, υπάρχει και ζωικό και είναι το έλαιο από το συκώτι του καρχαρία), η ζελατίνη (από τα οστά αγελάδας ή γουρουνιού), ο πλακούντας (από τα πρόβατα) κ.ά.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Όταν μπαίνεις στη λογική του να χρησιμοποιείς  vegan προϊόντα σημαίνει ότι θέλεις να συμβάλλεις κι εσύ στην προστασία των ζωών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και γενικότερα να διασφαλίσεις την αρμονία της φύσης. Βέβαια οι εταιρείες που παρέχουν στην αγορά αυτά τα προϊόντα συχνά δεν είναι και τόσο αθώες. Σε μια άκρως καταναλωτική κοινωνία, οι εταιρείες από την μία θέλουν να υπακούσουν στο κοινό αίσθημα των καταναλωτών που ζητάει περισσότερα vegan ή cruelty free προϊόντα και από την άλλη θέλουν η διαδικασία να τους προσφέρει περισσότερα έσοδα απ’ ότι έξοδα.

Το πιο σημαντικό είναι τα vegan προϊόντα που χρησιμοποιούμε να είναι φιλικά προς την υγεία μας. Πολλές εταιρείες ενδέχεται να χρησιμοποιούν πολλά χημικά που μπορεί να μας προκαλέσουν μια πιθανή αλλεργία ή μόλυνση. Τα φυσικά συστατικά, παρά τα οφέλη τους, αν δεν χρησιμοποιηθούν παράλληλα με συντηρητικά μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη βακτηριδίων. Επομένως, είναι καλό να κοιτάμε τα ακριβή συστατικά των συσκευασιών ώστε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των προϊόντων και φυσικά την υγεία μας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  1. Vegan Vs Cruelty-free, What’s The Difference?, ανακτήθηκε από www.faithinnature.co.uk, τελευταία επίσκεψη 10/9/2020
  2. Τι ακριβώς συμβαίνει με τα vegan καλλυντικά, ανακτήθηκε από www.ladypapaya.com, τελευταία επίσκεψη 10/9/2020
  3. 13 φρικτά ζωικά συστατικά σε καλλυντικά., ανακτήθηκε από www.siniparkτελευταία επίσκεψη 10/9/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Μαλιοτοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Άκρως εντυπωσιασμένη από τη δύναμη που ασκούν πάνω μου τα βιβλία, τα ταξίδια και οι ανθρώπινες σχέσεις. Αγαπώ τον τομέα της εκπαίδευσης και θα ήθελα να εξελιχθώ σε αυτόν. Στα 22 μου θεωρώ ότι η γνώση είναι δύναμη και μόνο μέσω αυτής μπορείς να δεις πραγματικά τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;