Τα τροπικά δάση χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν CO2

Πηγή εικόνας: tovima.gr

Τι οδηγεί τους επιστήμονες σ’ αυτή την πρόβλεψη; Ποια δάση κινδυνεύουν;

Τα τροπικά δάση σε όλο τον κόσμο χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σύμφωνα με νέα έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Τα ευρήματα της έρευνας δεν αφορούν μόνο αυτά, αλλά εγείρουν ανησυχία για την προοπτική της επιτάχυνσης του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκαλύπτει ότι τα τροπικά δάση που έχουν επηρεαστεί από την αποψίλωση ή άλλη επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν άνθρακα.

διοξείδιο του άνθρακα Πηγή εικόνας: nature.com

Χαρακτηριστικά ενός τροπικού δάσους

  • Το σύνολο των τροπικών δασών φιλοξενεί τα περισσότερα είδη, σε σχέση με όλα τα άλλα βιοσυστήματα στον κόσμο. Περίπου το 80 τοις εκατό (%) των γνωστών βιοποικιλοτήτων του πλανήτη μπορεί να βρεθεί σε ένα τροπικό δάσος.
  • Οι φυλλώδης κορυφές των ψηλών δέντρων του ονομάζονται υποόροφο και αποτελούν μια επέκταση γύρω στα 50 με 85 μέτρα πάνω από το “δάπεδο δάσος”. Η οργανική ύλη που πέφτει στο “δάπεδο δάσος” αποσυντίθεται γρήγορα.
  • Τα τροπικά δάση χαρακτηρίζονται εν μέρει από υψηλή βροχόπτωση. Αυτό συχνά οδηγεί σε φτωχά εδάφη, λόγω έκπλυσης των διαλυτών θρεπτικών ουσιών.
  • Τα εδάφη των τροπικών δασών χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ως Oxisols. Εξ ορισμού, εμπλουτίζονται κάθε χρόνο με εύφορη λάσπη. Τα τροπικά δάση όμως, έχουν υποβληθεί σε βαριά υλοτομία και γεωργική κάθαρση σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα οι περιοχές που καλύπτουν σε όλο τον κόσμο να έχουν υποστεί ραγδαία συρρίκνωση.
  • Τα τροπικά δάση παρέχουν ουσιαστικά ουδέτερο οξυγόνο, με ελάχιστη ή καμία καθαρή παραγωγή οξυγόνου. Τα τροπικά δάση επίσης συχνά ονομάζονται «οι πνεύμονες της Γης», ωστόσο δεν υπάρχει για κάτι τέτοιο επιστημονική βάση.

Ρυθμοί και αριθμοί

Διεθνής ερευνητική ομάδα από Ευρωπαίους και Αφρικανούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Leeds, εξέτασαν περισσότερα από 300.000 δέντρα τα τελευταία 30 χρόνια στον Αμαζόνιο και την Αφρική. Ανακάλυψαν ότι τα τροπικά δάση απορροφούν τρεις φορές λιγότερο άνθρακα από ότι πριν τη δεκαετία του ’90. Σύμφωνα με την Guardian, πρώτα άρχισαν να εξασθενούν τα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Ακολουθούν με ραγδαία ταχύτητα αυτά της Αφρικής, καθώς είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε 10 χρόνια η αφρικανική ζούγκλα θα απορροφά 14% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) απ’ ότι πριν από 15 χρόνια.

Ακόμα, αποκάλυψαν ότι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • μέχρι το 2035 τα δέντρα του Αμαζονίου δεν θα απορροφούν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
  • μέχρι το 2060, τα συνηθισμένα τροπικά δάση ενδέχεται να γίνουν ΠΗΓΗ διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εξαιτίας της αποψίλωσης, των πυρκαγιών και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα.

Πού βασίζονται οι προβλέψεις για τα τροπικά δάση

Oι προβλέψεις αυτές για τον τρόπο με τον οποίο θα αποθηκεύουν άνθρακα μέχρι το 2040, βασίζονται: 1) σε παρατηρήσεις, 2) σε ένα στατιστικό μοντέλο και 3) σε τάσεις εκπομπών, θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων.

«Τα τροπικά δάση δυστυχώς, θα προσθέσουν στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αντί να μετριάσουν..», γράφει ο Simon Lewis, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Τα ευρήματα του Lewis όμως, έρχονται σε αντίθεση με τα μοντέλα που χρησιμοποιεί η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν προβλέψει ότι το τροπικό δάσος του Κονγκό θα συνεχίσει να απορροφά τον άνθρακα για πολλές δεκαετίες.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η στήριξη σε τροπικά δάση είναι απίθανο να είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε μεγάλη κλίμακα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. https://www.nature.com/articles/d41586-020-00624-1 
  2. https://greenagenda.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b4%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%87%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%ac-%cf%8/?fbclid=IwAR1w8fTyMsLIDv1lgfDl6euJ3chLgD7wdmPhGcnPSAGFfAQt1rh83yI5d-I
  3. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;