Το πραγματικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας fast food

βιομηχανία fast food
Πηγή εικόνας: www.irenesedu.com

Ταχύτατα αναπτυχθείσα κι ιδιαίτερα κερδοφόρα η βιομηχανία fast food, κερδίζει διαδοχικές γενιές γοητεύοντας με τα γεύματα και την ταχύτητα παρασκευής τους. Ωστόσο, η παγκόσμια επέκταση, που έχει γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί αιτία της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Οι συνέπειες της βιομηχανίας fast food στο περιβάλλον

Άμεσα εξαρτώμενη από το νερό και την εκμετάλλευση της γης, αλλά και των ζώων, έχει βαρύτατες συνέπειες στο περιβάλλον. Η αποψίλωση των δασών, με κύριο θύμα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι μία από αυτές. Ειδικότερα για τον Αμαζόνιο, οι ντόπιοι αγρότες, το εκμεταλλεύονται για οικονομικό όφελος, συνεργαζόμενοι με βιομηχανικούς κολοσσούς. Ίσως ακουστεί παράξενο το γεγονός ότι η παρασκευή ενός απλού μπέργκερ, είναι υπεύθυνη για τη δραματική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταφορές, αλλά και τη διανομή των προϊόντων στα σημεία πώλησης και κατανάλωσης.

Το 10% των παγκόσμιων ροών νερού, χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία fast food. Παράλληλα, η μόλυνσή του, προκαλείται από την αδιάκοπη χρήση λιπασμάτων, ορμονών, και φυτοφαρμάκων, γεγονός που πλήττει την υδρόβια ζωή.

Φυσικά, η αναφορά στην εκμετάλλευση των ζώων, είναι περιττή. Γι’ ακόμη μία φορά, τα ζώα κακομεταχειρίζονται στο όνομα του κέρδους μεγάλων βιομηχανιών. Μάλιστα, τα κέρδη της βιομηχανίας fast food, ανέρχονται στα 570 δις δολάρια τον χρόνο. Όντας έδρα πασίγνωστων κερδοφόρων εταιρειών, οι ΗΠΑ καταναλώνουν το 19% της συνολικής τους ενέργειας, στην παραγωγή και μεταφορά των προϊόντων τους. Να σημειωθεί, ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού αυτού προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θύματα είναι τα παιδιά

Είναι ενδεικτικό ότι οι καμπάνιες των μεγαλύτερων βιομηχανιών fast food, επιδιώκουν να επηρεάσουν κυρίως τις παιδικές ηλικίες. Εξισώνοντας το γεύμα στο κατάστημα fast food με οικογενειακή βόλτα, (δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα καταστήματα διαθέτουν και παιδότοπο), γονείς και παιδιά πέφτουν θύματα της προσπάθειας απενοχοποίησης του fast food. Παράλληλα προβάλλεται και ως μια εύκολη λύση απέναντι στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Με αυτόν τον τρόπο, ο πληθυσμός απομακρύνεται τόσο από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όσο και από την καλλιέργεια μιας οικολογικής συνείδησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

βιομηχανία fast food
Πηγή εικόνας: www.wall.alphacoders.com

Προτεινόμενες λύσεις

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε, για να προστατέψουμε την υγεία μας, αλλά και το περιβάλλον; Προφανέστερη λύση, αποτελεί η στροφή στην υγιεινή διατροφή. Αναμφίβολα, θα επιλέγαμε τρόφιμα με θρεπτικά για τον οργανισμό μας συστατικά. Θα μπορούσαμε όμως να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας και με τρόφιμα φιλικά προς το περιβάλλον. Τρόφιμα, η παραγωγή των οποίων, δεν επιβαρύνει περισσότερο την ατμόσφαιρα. Συνιστάται μάλιστα, η επιλογή εποχιακών φρούτων και λαχανικών όπως οι ντομάτες, καθώς είναι και περισσότερο φρέσκα.

Επιπλέον, φακές, μπρόκολο, ξηροί καρποί, φασόλια και πατάτες, εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά συστατικά χωρίς να απελευθερώνουν επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα με την αποφυγή επεξεργασμένου φαγητού, επιβάλλεται να γνωρίζουμε τι είδους συστατικά περιέχονται στα τρόφιμα που αγοράζουμε. Καλό θα ήταν λοιπόν, να διαβάζουμε την ετικέτα του καθενός, και να προτιμάμε 100% οργανικά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα οργανικά, δεν χρησιμοποιούνται μέθοδοι παραγωγής που απαιτούν τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών.

Αφού λάβουμε υπόψιν τα παραπάνω, δεν είναι ποτέ αργά να κάνουμε στροφή στις διατροφικές μας συνήθειες. Περιορίζοντας την κατανάλωση του έτοιμου φαγητού, βελτιώνουμε την κατάσταση του οργανισμού μας, καταπολεμώντας το επιβλαβές περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας του fast food.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. 8 Reasons Why Fast Food is a HUGE Environmental Issue, ανακτήθηκε από www.sustainabilitymattersdaily.com, τελευταία επίσκεψη 7/2/2021
  2. 10 Ways Fast Food is Destroying the World, ανακτήθηκε από www.onegreenplanet.com, τελευταία επίσκεψη 7/2/2021
  3. How Eating Junk Food Threatens Environment and how to avoid eating it, ανακτήθηκε από www.ecofriend.com, τελευταία επίσκεψη 7/2/2021
  4. Top 11 Biggest Lies of the Junk Food Industry, ανακτήθηκε από www.healthline.com, τελευταία επίσκεψη 7/2/2021
  5. How Does Fast Food Impact the Environment?, ανακτήθηκε από www.envirotech-online.com, τελευταία επίσκεψη 7/2/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;