Τα τροπικά δάση καταστρέφονται και ο πλανήτης απειλείται

SHARE

τροπικά δάση
φωτό: Lucas Bustamante, από την ιστοσελίδα humanature

Τα τροπικά δάση ή δάση της βροχής, αποτελούν ενδιαίτημα για το 40–75% όλων των ειδών της γης τα οποία είναι ενδημικά εκεί. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια είδη φυτών, εντόμων και μικροοργανισμών τα οποία δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Απαρτίζονται από πλατύφυλλα αειθαλή δέντρα, επίφυτα (φυτά που προσκολλώνται στα δέντρα), θάμνους και πόες.
Εκτείνονται στην τροπική ζώνη, κυρίως γύρω από τον Ισημερινό. Εκεί έχουμε συνεχείς βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 20-30 οC. Αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για τη συνεχή ανάπτυξη των φυτών τα οποία φτάνουν μέχρι και τα 50 μέτρα και εμποδίζουν με το φύλλωμά τους το φως να εισέλθει κάτω απ’ αυτά και να φτάσει στο έδαφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το υποόροφο στρώμα να καλύπτεται από ξερά φύλλα τα οποία αποτελούν λίπασμα και απορροφώνται από τα δέντρα.
Όσο πιο μακριά από τον Ισημερινό βρισκόμαστε τόσο πιο συχνά συναντάμε δάση με φυλλοβόλα δέντρα και οι βροχοπτώσεις είναι σποραδικές με μια περίοδο ξηρασίας να προηγείται.
Τα τροπικά δάση κάλυπταν κάποτε το 16% του πλανήτη ενώ τώρα καλύπτουν μόνο το 6-8%. Εκτιμάται ότι θα έχουν εξαφανιστεί σε 40 χρόνια. Βρίσκονται  στον Αμαζόνιο, στην Κεντρική-Δυτική Αφρική και Μαδαγασκάρη και τέλος στην περιοχή της Ινδοκίνας, Μαλαισίας, Βόρνεο και Νέα Γουινέας, στη Νοτιοανατολική Ασία. Η μείωση αυτή οφείλεται σε καλλιεργητές της γης, στην αγελαδοτροφία και στις μεγάλες πολυεθνικές που παράγουν διάφορα προϊόντα όπως το φοινικέλαιο και η σοκολάτα.
Τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των τροπικών δασών είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο για τη σημασία τους, να μην αγοράζουμε προϊόντα που περιέχουν συστατικά που καλλιεργούνται εκεί, όπως το φοινικέλαιο, να υποστηρίζουμε εταιρείες που βοηθούν στην προστασία τους (π.χ. χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης Ecosia η οποία δωρίζει το 80% των κερδών της σε οργανισμούς που φυτεύουν δέντρα), να φυτέψουμε δέντρα σε εκείνες τις περιοχές και τέλος να δημιουργήσουμε πάρκα προστασίας της άγριας ζωής.

Advertisement
τροπικά δάση
φωτο από την ιστοσελίδα της Encyclopaedia Britanica

Τα τροπικά δάση είναι πολύ σημαντικά για την ζωή μας στον πλανήτη διότι παράγουν το 20–30% του συνολικού οξυγόνου που παράγεται ετησίως. Παρ’ όλα αυτά ο όρος «παραγωγή οξυγόνου» είναι παραπλανητικός διότι τόσο περίπου είναι και το οξυγόνο που καταναλώνουν αυτά τα δάση. Άρα μιλάμε περισσότερο για ανακύκλωση παρά για παραγωγή οξυγόνου.

Πηγές:

http://kpe-kastor.kas.sch.gr/dasos/b1/tropical.htm

https://daskalemata.weebly.com/-eta-zetaomega942-sigmataualpha-taurhoomicronpiiotakappa940-delta940sigmaeta.html

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η Αργυρώ - Μαρία Βενιού γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σίφνο. Σπουδάζει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Ολιστική Υγεία Σκύλων στο British College of Canine Studies, έχει τελειώσει Βοηθός Κτηνιατρικής Κλινικής (Κορέλκο) και είναι Θετική Εκπαιδεύτρια Ζώων. Επίσης είναι blogger και youtuber και ασχολείται με θέματα όπως η φιλοζωία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση σκύλων. Το 2017 εκδόθηκαν δύο διηγήματά της στις ανθολογίες. «Το Περιστέρι που χαμογελούσε» στην ανθολογία διηγημάτων τρόμου «Εφιαλτικές ιστορίες» ( iWrite), και το «Ευλογία ή Κατάρα» στην Ανθολογία Διηγημάτων με Μάγισσες «Μαγικοί Χοροί» (Συμπαντικές Διαδρομές). Το 2018 συμμετείχε στην ανθολογία «Μυθικά πλάσματα» με το διήγημα «Η προστάτιδα» (Συμπαντικές Διαδρομές) και στην ανθολογία «Στοιχειωμένος» με το διήγημα «Μέσα στην Ομίχλη» (Συμπαντικές Διαδρομές». Γράφει στο Wattpad από το 2014. Επίσης διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στο Nyctophilia.gr και αρθρογραφεί για το Astrolife.gr.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG