Τα ορυκτά καύσιμα ως παράγοντας συνεχούς περιβαλλοντικής μόλυνσης

ορυκτά καύσιμα
Πηγή εικόνας: www.greenqueen.com.hk

Σήμερα, το 80% της παγκόσμιας ενέργειας, προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα. Μέσω της καύσης του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, παράγεται η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια. Φυσικά, το κόστος της καύσης των ορυκτών καυσίμων, είναι βαρύτατο για την υγεία και το περιβάλλον μας.

Συνέπειες της καύσης ορυκτών καυσίμων

Η καύση τους ευθύνεται για την απελευθέρωση επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα. Μεθάνιο, θείο κι άζωτο, είναι μερικά από αυτά. Εύλογα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι από τις πιο γνωστές συνέπειες. Τα ορυκτά καύσιμα, χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε πλήθος βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Ενώ,  έχουν καταστεί αναγκαία και στην καθημερινότητάς μας, για παράδειγμα μέσω της χρήσης του αυτοκινήτου.

Εξαγωγή και μεταφορά

Οι διαδικασίες εξαγωγής και μεταφοράς των ορυκτών καυσίμων ευθύνονται επίσης σε μεγάλο βαθμό για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας μας.

Η εγκατάσταση αγωγών που απαιτούνται για τη γεώτρηση, οδηγεί σε καταστροφή των ενδιαιτημάτων και σε μια άνευ όρων πρόκληση για τη άγρια ζωή.

Ταυτόχρονα, η απώλεια της βιοποικιλότητας κι η εξαφάνιση πληθώρας ειδών, συνεπάγεται με μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών τοπικών κοινωνιών. Είναι κατανοητό ότι δραστηριότητες που σχετίζονται με την άγρια ζωή, είναι βασική πηγή εσόδων για τον τοπικό πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρύπανση των υδάτων κι η αύξηση του αριθμού των πετρελαιοκηλίδων, είναι αναπόφευκτη συνέπεια της μεταφοράς ορυκτών καυσίμων.

ορυκτά καύσιμα
Πηγή εικόνας: www.wallpaperaccess

Το κόστος για την υγεία μας

Αναντίρρητα το κόστος και για την ανθρώπινη υγεία είναι εμφανέστατο. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας με χημικά στοιχεία όπως το θείο και τα οξείδια του αζώτου, πλήττει βαρύτατα το αναπνευστικό σύστημα. Μακροπρόθεσμα, η χρόνια έκθεση στα δηλητηριώδη αυτά αέρια, θα αποτελέσει και παράγοντα εμφάνισης καρκίνου.

Ορυκτά καύσιμα και περιβαλλοντική μόλυνση: υπάρχει αντιμετώπιση;

Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο στο βιομηχανικό κλάδο. Η διαχείριση κι η μείωση των εκπομπών άνθρακα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω εκτέλεσης ετήσιων απογραφών, θέτοντας παράλληλα μακροπρόθεσμους στόχους.

Σε ατομικό επίπεδο, μπορούμε να συμβάλλουμε αρχικά, εξοικονομώντας ενέργεια. Η απενεργοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών, ακόμη κι όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και η εγκατάσταση θερμοστάτη, είναι μερικά από τα πιο απλά παραδείγματα.

Σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσει κι ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου. Έχετε σκεφτεί ποτέ να διανύετε έστω τις μικρές αποστάσεις με το ποδήλατο ή με τα πόδια;

Η πλειονότητα των προτεινόμενων λύσεων, είναι γνωστές σε όλους μας. Η καύση ορυκτών καυσίμων, οδήγησε σε μία ρουτίνα εύκολης κάλυψης καθημερινών αναγκών μας. Η πρόκληση πλέον βρίσκεται στην προσπάθεια αλλαγής αυτής της ρουτίνας, και στην πραγματοποίηση των αναγκών μας με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. The Hidden Costs of Fossil Fuels, ανακτήθηκε από www.ucsusa.org, τελευταία επίσκεψη 6/1/2021
  2. Fossil fuels and climate change: the facts, ανακτήθηκε από www.clientearth.org, τελευταία επίσκεψη 6/1/2021
  3. Fossil fuel resources and their impact on environment and climate, ανακτήθηκε από www.sciencedirect.com, τελευταία επίσκεψη 6/1/2021
  4. The Sources and Solutions: Fossil Fuels, ανακτήθηκε από www.epa.gov, τελευταία επίσκεψη 6/1/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;