Τα δέντρα δεν μας προσφέρουν μόνο οξυγόνο, επηρεάζουν θετικά και την ψυχολογία

προσφορά των δέντρων
Πηγή εικόνας: www.sciencenewsforstudents.org


Η προσφορά των δέντρων στο περιβάλλον μας αποτελεί την απάντηση που έχει ανάγκη ο πλανήτης μας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι δραστηριότητες που προσανατολίζονται προς μια πιο πράσινη πόλη ή περιοχή, έχουν τεράστιο θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον, όσο και σε εμάς τους ίδιους. Είναι αποδεδειγμένο ότι μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα, αυτό θα φανεί.

Η προσφορά των δέντρων στο περιβάλλον

Αρχικά, ο περιορισμός των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μέσω των δέντρων, πραγματοποιείται μέσω της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα και της απελευθέρωσης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ένα δέντρο μπορεί να παράγει οξυγόνο για 4 άτομα! Τα δέντρα, έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν ρύπους, καυσαέρια και οξείδια του αζώτου βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα, ενώ ως γνωστόν μειώνουν τις απαιτήσεις για κλιματισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ταυτόχρονα, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό καταφύγιο/οικότοπο για τα είδη της άγριας ζωής καθώς τους παρέχουν τα βασικά: στέγη και τροφή. Τα νεκρά φύλλα των δέντρων που πέφτουν στο χώμα παρέχουν θρεπτικά συστατικά, αυξάνοντας τη γονιμότητά του και ευνοώντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Η θετική επίδραση των δέντρων στην κοινωνική ζωή…

Πέρα από την προσφορά στο περιβάλλον, οι πρωτοβουλίες και η συμμετοχή στην ανάπτυξη ενός πράσινου περιβάλλοντος στη γειτονιά μας επιδρούν στην κοινωνική μας ζωή αλλά και στην ψυχολογία μας.

Μέσα από τον εθελοντισμό, μαθαίνουμε τις αρχές της συνεργασίας και της ενότητας, ενώ ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και προβληματισμούς. Άκρως σημαντική είναι και η επαφή των παιδιών με το περιβάλλον και τη φύση, οπότε θα ήταν ιδανικό να συμμετάσχουν κι εκείνα, ενώ παράλληλα μπορούν να κοινωνικοποιηθούν μέσα από αυτές τις δράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

…και στην ψυχολογία

Πώς μπορεί να επιδράσει ένα δέντρο ή η φύση στην ψυχολογία μας;

Εύλογα, μια οικιστική ζώνη, μια όμορφη πράσινη γειτονιά γεμάτη δέντρα και με καθαρό αέρα είναι ικανή να ενθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική σωματική άσκηση. Κατά συνέπεια, τόσο η άσκηση, όσο και η επαφή με τη φύση, θα μειώσουν κατακόρυφα τα επίπεδα του στρες και του άγχους στον οργανισμό μας, ενώ θα μας αποφορτίσει από μία δύσκολη καθημερινότητα.

προσφορά των δέντρων
Πηγή εικόνας: www.planetizen.com

Αιτίες απώλειας των δέντρων

Δυστυχώς, το 50% των δέντρων παγκοσμίως έχουν εξαφανιστεί. Βασικότερη και αναμενόμενη αιτία αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας. Η αποψίλωση των δασών, οι αλλαγές στη χρήση της γης, αλλά και χρόνιες εσφαλμένες πρακτικές διαχείρισης των δασών έχουν υποβαθμίσει τον φυσικό αυτό πλούτο. Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη αδυναμία αναγέννησης και των δέντρων σε πολλά μέρη του πλανήτη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εντατική βόσκηση (υπερβόσκηση) ορισμένων ζώων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των κόκκινων ελαφιών και των προβάτων στην Σκωτία. Μια άλλη αιτία, θα μπορούσε να αποτελεί η εισβολή ξένων ειδών (ζώων ή φυτών) σε ένα οικοσύστημα. Η αδυναμία προσαρμογής τους οδηγεί στον παρασιτισμό και με τη σειρά του στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν επιχειρούμε να φυτέψουμε ένα δέντρο στη γειτονιά μας οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις συστάσεις των ειδικών. Οι συνθήκες ανάμεσα στο αστικό και στο αγροτικό περιβάλλον, διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Επομένως, εύλογα ένα δέντρο πρέπει να φυτεύεται στο έδαφος εκείνο που θα του χαρίσει το ευνοϊκότερο περιβάλλον. Έτσι, θα ανταμείψει κι εμάς!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. What Are The Current Threats To Urban Trees?, ανακτήθηκε από www.we-chop.com, τελευταία επίσκεψη 28/3/2021
  2. Human impacts on the forest, ανακτήθηκε από www.treesforlife.org.uk, τελευταία επίσκεψη 28/3/2021
  3. Overgrazing in Scotland, ανακτήθηκε από www.treesforlife.org.uk, τελευταία επίσκεψη 28/3/2021
  4. Earth Lost Half Its Trees to Humans, ανακτήθηκε από www.livescience.com, τελευταία επίσκεψη 28/3/2021
  5. Εnvironmental & social benefits of tree planting, ανακτήθηκε από www.iie.uk.com, τελευταία επίσκεψη 28/3/2021
  6. 10 Environmental Benefits of Planting a Tree, ανακτήθηκε από www.greenpop.org, τελευταία επίσκεψη 28/3/2021
  7. Planting trees helps fight climate change, ανακτήθηκε από www.nationalgeographic.com, τελευταία επίσκεψη 28/3/2021
  8. Planting trees can be one tool to fight climate change, ανακτήθηκε από www.weforum.org, τελευταία επίσκεψη 28/3/2021

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;