Τα 10 πιο green Ted Talks

green Ted Talks
Πηγή εικόνας: www.sessionlab.com


Green Ted Talks! Η TED είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που κάνει συνέδρια με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν Ένας από τους πολλούς θεματικούς πυλώνες που έχουν γίνει πολλές ομιλίες γύρω από αυτόν, είναι αυτός της βιωσιμότητας και των πράσινων ιδεών. Εδώ συγκεντρώσαμε τα 10 πιο green Ted Talks που έχουν ειπωθεί!

Green Ted Talk #1: When I die, recompose me

Η Katrina Spade, δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο αποκαλεί recomposition ή στα ελληνικά ανασύνθεση, το οποίο μετατρέπει τα ανθρώπινα σώματα σε χώμα, έτσι ώστε να γυρίσουν στη γη μόλις πεθάνουν. Αυτό που ανέφερε, είναι ότι οι εναλλακτικές που υπάρχουν έως τώρα, η συμβατική ταφή ή η αποτέφρωση, δεν είναι βιώσιμες για το περιβάλλον. Στη συμβατική ταφή χρησιμοποιούνται πολλοί τόνοι μέταλλο και ξύλο (στην Αμερική, τόσο μέταλλο όσο για να χτιστεί η Golden Gate Bridge και τόσο ξύλο όσο για να χτιστούν 1.800 οικογενειακά σπίτια), ενώ η αποτέφρωση, χρειάζεται πολύ ενέργεια για να γίνει, ελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που συλλογικά συνεισφέρει στη κλιματική αλλαγή.

Green Ted Talk #2: The earth is full

Σε αυτή την ομιλία, ο Paul Gilding μας μιλά για το γεγονός ότι η Γη είναι γεμάτη. Γεμάτη από εμάς, τα πράγματά μας, τα απόβλητά μας, τις απαιτήσεις μας. Δεν πρόκειται για κάποια φιλοσοφία, αλλά για ένα γεγονός που έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Η Γη εδώ και πάνω από 50 χρόνια λειτουργεί πέρα από τα όρια της, και όταν ένα σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί πέρα από τα όρια του, κάποια στιγμή χαλάει. Και αυτό θα συμβεί και σε εμάς. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, ότι αν τα πράγματα ήταν έτσι θα αντιδρούσαμε, ότι η τεχνολογία και η καινοτομία μπορεί να φέρει λύσεις στο πρόβλημα. Ο κόσμος μας όμως περιμένει να δει την πραγματική οικονομική κατάρρευση για να ξεκινήσει να παίρνει δραστικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Green Ted Talk #3: Nature is everywhere-we just need to learn how to see it

Τι αποκαλείς εσύ φύση; Αν αποκαλείς φύση ότι δεν έχει αγγιχθεί από τον άνθρωπο και ότι είναι συνήθως μακριά για να το δεις και να το απολαύσεις, τότε πρέπει να σκεφτείς καλύτερα. Σε αυτό το green Ted Talk η Emma Marris μας προσκαλεί να σκεφτούμε ένα νέο ορισμό για τη φύση. Έναν ορισμό που δεν περιλαμβάνει μόνο τη παρθένια ομορφιά, αλλά και τα ανέκαθεν φυτά που αναπτύσσονται σε αστικούς χώρους γύρω από το σπίτι μας, ενθαρρύνοντάς μας να τα δείξουμε στα παιδιά μας, έτσι ώστε να τα ακουμπήσουν και να τα νιώσουν, και μια μέρα ίσως να τα αγαπήσουν και να τα προστατέψουν.

Green Ted Talk #4: The case of letting business solve social problems

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι κυβερνήσεις, δεν είναι αρκετές για να λύσουν ουσιαστικά τα προβλήματα του πλανήτη. Γιατί; Γιατί δεν έχουν αρκετούς πόρους και χρήματα για να κάνουν μία ουσιαστική αλλαγή. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις μπορούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα, γιατί όταν μία επιχείρηση λύνει ένα πρόβλημα, βγάζει κέρδος, και αυτό αφήνει τις λύσεις να ακμάσουν ακόμα περισσότερο.

Green Ted Talk #5: My green school dream

Σε αυτό το βίντεο, ο John Hardy μας παρουσιάζει το σχολείο στο Μπαλί (The Green School), όπου διδάσκει στα παιδιά πως να χτίζουν, να καλλιεργούν & να δημιουργούν (και πως να εισαχθούν στο κολλέγιο). Ο ίδιος το ξεκίνησε αυτό γιατί ήθελε να προσφέρει στα παιδιά του τη ζωή που ήθελε. Το επίκεντρο του σχολείου είναι το (ίσως) μεγαλύτερο στο κόσμο κτίριο φτιαγμένο από μπαμπού.

Green Ted Talk #6: Are mushrooms the new plastic?

Ο σχεδιαστής Eben Bayer  θεωρεί ότι χρειαζόμαστε καινούργια υλικά. Και αυτό είναι που τον οδήγησε στα μανιτάρια. Τα μανιτάρια είναι το σύστημα ανακύκλωσης στη φύση. Αυτό που ανακάλυψε, είναι ότι χρησιμοποιώντας ένα μέρος του μανιταριού (το μυκήλιο), μπορούμε να αναπτύξουμε υλικά με πολλές παρόμοιες ιδιότητες των συμβατικών συνθετικών. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που αναφέρει, είναι ότι ο οργανισμός κάνει την περισσότερη δουλειά σε αυτή τη διαδικασία, και όχι η μονάδα παραγωγής.

Green Ted Talk #7: Can a tattoo help you stay healthy?

Μπορεί ένα τατουάζ να είναι όμορφο αλλά παράλληλα και λειτουργικό; Ο νανοτεχνολόγος Carson Bruns μοιράζεται το έργο του, δημιουργώντας τατουάζ υψηλής τεχνολογίας που αντιδρούν στο περιβάλλον τους – όπως μελάνι που αλλάζει χρώμα και μπορεί να δείξει πότε καίγεστε από τον ήλιο.

Green Ted Talk #8: Paper beats plastic? How to rethink environmental folklore

Ένα προκλητικό green Ted Talk. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να κάνουμε το σωστό όταν πρόκειται για το περιβάλλον. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο η επιλογή της χάρτινης σακούλας, λέει η Leyla Acaroglu. Μια τολμηρή έκκληση προς όλους, να αφήσουμε τους πράσινους μύθους και να σκεφτούμε “out of the box” για να δημιουργήσουμε συστήματα και προϊόντα που διευκολύνουν τον πλανήτη.

Green Ted Talk #9: Are we interrupting the kinky sex lives of fish?

Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχουν πολλά ψάρια που κάνουν σεξ. Μπορεί η ανθρώπινη συμπεριφορά να διακόψει αυτές τις αναπαραγωγικές πράξεις; Η βιολόγος Marah J. Hardt μας εξηγεί τι συμβαίνει εκεί κάτω και πως η δικιά μας ευεξία στηρίζεται στη σεξουαλική ζωή των ψαριών.

Green Ted Talk #10: This is your brain in air pollution

Το τελευταίο green Ted Talk από την María Neira. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα – ακόμη και στο σώμα σας, αναφέρει. Σε αυτήν την εκπληκτική ομιλία, περιγράφει πώς τα μικροσκοπικά σωματίδια και οι χημικές ουσίες που αναπνέετε επηρεάζουν όλα τα κύρια όργανα σας (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας). Kαλεί τόσο το κοινό όσο και εκείνους που έχουν την εξουσία να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τις πηγές ρύπανσης.

Αυτά ήταν 10 green Ted Talks πάνω σε θέματα βιωσιμότητας, κλιματικής αλλαγής, υλικών και παγκόσμιων προκλήσεων. Φυσικά υπάρχουν και πολλά περισσότερα που μπορείτε να εξερευνήσετε. Αυτό που μας μαθαίνουν είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει το ρόλο του στις επιπτώσεις που βιώνει ο πλανήτης αυτή τη στιγμή, με περισσότερους τρόπους από όσους νομίζουμε. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, πρέπει ΤΩΡΑ να δράσουμε και να αφομοιώσουμε αυτές τις καινοτόμες πρακτικές που έχουν προταθεί στις παραπάνω ομιλίες (αλλά και όχι μόνο).

Sustain the world


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  1. Επίσημη ιστοσελίδα Tedx Talks, ανακτήθηκε από www.ted.com, τελευταία επίσκεψη 4/12/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αιμιλία Βαΐτση

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;