Συνέπειες της υπερκατανάλωσης στο περιβάλλον: μια ακόμη black page

συνέπειες της υπερκατανάλωσης στο περιβάλλον
Πηγή εικόνας: wallup.net

Οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης στο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα βλαβερές. Η κάλυψη των πλασματικών αναγκών μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξάντληση των φυσικών πόρων. Ειδικότερα, τομείς όπως η τεχνολογία και η βιομηχανία της μόδας αφήνουν ανεξίτηλο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Οι συνέπειες της τεχνολογίας

Η αναπόφευκτα αυξανόμενη χρήση Η/Υ και λοιπών ηλεκτρονικών κι ηλεκτρικών συσκευών στην καθημερινότητά μας είναι γεγονός. Ελάχιστοι όμως αναλογιζόμαστε τις συνέπειες του υπερκαταναλωτισμού στο περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται περιλαμβάνει την αλόγιστη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Τα τελευταία επιβαρύνουν αρνητικά το περιβάλλον με πολλούς τρόπους όπως η υπερθέρμανση κι η γενικότερη ρύπανση του πλανήτη.

Ταυτόχρονα, κατά τη διαδικασία κατασκευής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, χρησιμοποιούνται επιβλαβή χημικά στοιχεία, όπως ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος. Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά, εξάγονται από το έδαφος με καθόλου φιλικές για το περιβάλλον μεθόδους.

συνέπειες της υπερκατανάλωσης στο περιβάλλον
Πηγή εικόνας: group.vattenfall.com

Το κόστος της βιομηχανίας της μόδας

Με τη σειρά της, η βιομηχανία της μόδας τοποθετεί μία ακόμη ταφόπλακα στον πλανήτη μας. Οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης στο περιβάλλον, που η προαναφερθείσα δημιουργεί, είναι το λιγότερο απογοητευτικές και επικίνδυνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με στοιχεία, το 10% της παγκόσμιας εκπομπής άνθρακα προέρχεται από την κλωστοϋφαντουργία και το 85% των ετήσιων προϊόντων της καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η ρύπανση του νερού αποτελεί συνέπεια της ευρείας χρήσης του πολυεστέρα. Ένα βασικό στοιχείο πολλών ενδυμάτων. Η παραγωγή του ισοδυναμεί με τρείς φορές μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το βαμβάκι.

Επιπροσθέτως, τα εναπομείναντα προϊόντα των βαφών που χρησιμοποιούνται για τα ρούχα μας, καταλήγουν στα ποτάμια. Με αυτόν τον τρόπο τα συστατικά που περιέχουν γίνονται υπαίτιοι της περαιτέρω μόλυνσης του υδάτινου περιβάλλοντος.

Black Friday

Η Black Friday, ιδανικά, θα μπορούσε να οριστεί ως ημέρα μνήμης του περιβάλλοντος. Η έξαρση της καταναλωτικής μανίας του κόσμου, στέλνει σήμα στις παγκόσμιες πολυεθνικές για αύξηση της παραγωγής τους.

Κατά συνέπεια, οι υψηλοί ρυθμοί παραγωγής θα οδηγήσουν σε υπερσυσσώρρευση απορριμμάτων και τελικά στη ρύπανση του πλανήτη.

Παράλληλα, η πραγματοποίηση online αγορών σε συνδυασμό με την μεταφορά αυτών απειλεί εξίσου το οικοσύστημα.

Οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης στο περιβάλλον αποτυπώνονται γλαφυρά στα στοιχεία που ακολουθούν. Δυστυχώς, κάθε χρόνο παράγονται 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, με μόνο το 20% αυτών να ανακυκλώνεται.

Είναι γεγονός πλέον ότι οι εξωφρενικές εκπτώσεις της Black Friday ισοδυναμούν με εκπτώσεις στην προστασία του πλανήτη μας.

Αντιμετώπιση υπερκατανάλωσης

Αναντίρρητα, η ευαισθητοποίηση των πολιτών μπορεί να αποτελέσει το πιο ισχυρό όπλο. Η προώθηση προτύπων βιώσιμης κατανάλωσης και η ενημέρωση του κόσμου έχουν βαρύνουσα σημασία.

Παράλληλα, ο εθελοντισμός και η ανακύκλωση έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης στο περιβάλλον.

Αξιοσημείωτη, σε θεσμικό επίπεδο, θα μπορούσε να καταστεί μία οικολογική φορολογική μεταρρύθμιση. Φυσικά, το φορολογικό βάρος θα επωμίζονταν περιβαλλοντικά επιβλαβείς δραστηριότητες.

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης στο περιβάλλον, μας απειλούν όλους. Τελικά, η ατομική μας ευθύνη απέναντι στον πλανήτη, είναι κι αυτή που θα αλλάξει τα πράγματα.  Ας ελπίσουμε προς το καλύτερο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

Διαδίκτυο
  1. Consumption and the environment-SORE 2010 thematic assessment, ανακτήθηκε από eea.europa.eu, τελευταία επίσκεψη 7/12/2020
  2. The impact of tecnologies in the environment, ανακτήθηκε από bi4all.pt, τελευταία επίσκεψη 7/12/2020
  3. These facts show how unsustainable the fashion industry is, ανακτήθηκε από weforum.ogr, τελευταία επίσκεψη 7/12/2020
  4. Do you know the true cost of your Black Friday purchases?, ανακτήθηκε από euronews.com, τελευταία επίσκεψη 7/12/2020
  5. Should Black Friday Be Stopped?, ανακτήθηκε από bustle.com, τελευταία επίσκεψη 7/12/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;